Fetele rele au mai multa libertate de miscare. Cliseu sau nu, ele se ataseaza mai greu de oameni, de locuri, de lucruri. Prind mai greu radacini. De aici si atitudinea totul sau nimic, curajul de a se arunca cu capul inainte sau, dupa caz, de a lasa totul balta in ultimul moment. Ce putem invata de la ele, cu rele si bune deopotriva, e sa ne pretuim mai mult.
O fata rea...
- ...stie sa joace la cacealma: nu este neaparat cea mai frumoasa, cea mai desteapta si nici cea mai fioroasa, dar face in asa fel incat sa ne convinga pe toti ca este. Fetele rele sunt cele mai iscusite la capitolul branding personal: stiu sa-si creeze, sa-si mentina si sa-si impuna identitatea.
- ...nu se multumeste decat cu primul loc, cu atat mai mult cu cat este vorba de cariera. Proverbul potrivit caruia orice sut in fund e un pas inainte nu i-a fost niciodata moto. Sau, cel putin, nu unul declarat.
-...nu-si linge niciodata ranile in public, fie ca a fost concediata, trasa pe soara de catre coleg, mustrata de catre sef sau inselata de iubit. Exceptie fac situatiile in care o astfel de ipostaza i-ar aduce avantaje.
- ...este detasata si nu se ia niciodata prea tare in serios. Cel putin nu in public si nu atunci cand te astepti. Atentie, insa: faptul ca ea se auto ironizeaza nu inseamna ca-ti poti permite sa o iei peste picior.
- ...nu se lasa niciodata prinsa pe picior gresit. Iar daca, doamne Fereste, are ghinionul sa treaca printr-o astfel de situatie, va suferi profund. Desigur, fara ca cei din jur sa-si dea seama. Si, oricum, isi va lua revansa mai curand decat credeti.
-...are mereu un as in maneca, o rezerva, fie ca e vorba de tipul de la marketing care ii face ochi dulci, fie de firma aceea de HR care o curteaza. Planul de rezerva este indispensabil, la fel ca fituica cu planul lectiei pe care o detine orice profesor care se respecta.
-...pare ca are personalitate dubla si, vorba cantecului, ca o dezvolta pe atreia. Altfel spus, cea care isi stoarce creierii venind cu cea mai buna prezentare la sedinte nu este aceeasi cu cea care isi saruta iubitul dimineata. Grijile de acasa se lasa la usa companiei. Cele de la job, la fel, la usa casei. Desigur, sunt cazuri in care tacticile folosite la servici pot da roade si in viata de cuplu. Doar ca acolo li se spune “persuadare”, nu “manipulare”.
-...stie ce vrea si cum sa obtina acest lucru. Fetele rele isi cunosc posibilitatile, atuurile, defectele. Stiu pe ce sa mizeze si ce sa ascunda. Si, cel mai important, stiu sa se foloseasca de coordonate: stiu cand, cum, unde si in prezenta cui sa taca sau sa vorbeasca.
-...stiu cand sa taca. Dita Von Teese, o fata rea prin alianta (cine poate uita casatoria cu Marilyn Manson), spunea ca o adevarata lady stie cand sa taca si nu-si intrerupe niciodata partenerul, indiferent de ineptiile pe care le debiteaza acesta. Un sfat foarte util atunci cand superiorul tau este barbat. O fata desteapta spune ca tine si face ca ea.
-...da un nou sens unor trasaturi de caracter universal acceptate ca odioase si meschine, precum narcisismul, lenea, oportunismul, egoismul, duplicitatea. Lista este deschisa si poate continua.
Sase pacate (reinterpretate) ale fetelor rele
Toata lumea are defecte. Grav e ca de cele mai multe ori acestea sunt mai multe si mai usor de remarcat decat calitatile. Fetele rele au defecte: atuul lor nr. 1 e ca stiu sa le transforme in calitati.
1. Narcisism = o forma ceva mai inalta de respect de sine
Daca tu nu te iubesti neconditionat, nu te astepta ca ceilalti sa o faca! Traim intr-o lume in care modelele de frumusete dispar si apar ca ciupercile dupa ploaie. Frumusetea, atitudinea si farmecul personal sunt supuse tendintelor. Daca nu te ridici la inaltimea lor, treci in defensiva si combate-le! Invata sa-ti vinzi punctele forte!
2. Lene = joie de vivre
Sa fii lenesa inseamna sa stii cand sa te opresti si sa-ti faci timp pentru tine. Sa stii ca insemni ceva si in afara jobului, ca viata ta nu se reduce la cariera. Ca stii sa traiesti, sa te bucuri de viata, sa te rasfeti. Ca stii sa traiesti clipa!
3. Egoism = stiu ce vreau de la viata
Toti suntem egoisti: unii cu pauze, altii fara. Unii recunosc, cei mai multi nu. Sa fii egoist pana la capat inseamna sa-ti asumi si meritele, si pierderile. Vorba fetei presedintelui, si “succesurile”, si “esecele”. Egoistii “cu cap” sunt cei care stiu ce vor de la viata.
4. Oportunism = mereu pe faza
Sa fii deschis oportunitatilor este din ce in ce mai des vazuta drept o calitate. Mai ales in lumea afacerilor. Ok, poate nu de catre angajator. Depinde de pozitia pe care o ocupi. Intre noi fie vorba, judecand dupa viteza cu care iei cu asalt ierarhiile, poti ajunge sus, foarte sus.
5. Duplicitate = fler si eticheta
Trebuie sa stii sa vorbesti limba interlocutorului. Si sa o faci fluent, fara greseli de exprimare. Fiecare om are un punct slab, nu-ti ramane decat sa afli ce-l face sa “ticaie”. In PR, publicul este “nucleul” si totodata tinta oricarui deal. Cate publicuri, atatea abordari. Filozofie care se poate aplica in orice sfera de activitate.
6. Incapatanare = perseverenta
You can’t always get what you want? Oricat de mult te dai in vant dupa Rolling Stones, nu poti fi de acord cu versul urmator, si-anume “sometimes you get what you need”. E ca si cum ai crede in existenta unei maini invizibile care, de-acolo din ceruri, le aranjeaza pe toate. Atata timp cat esti in control, nu te bazezi decat pe tine.Iar atunci cand ceva nu iese, tu esti singurul vinovat si cea caruia ii revine sarcina de a se da de ceasul mortii pana va reusi. Fiindca lucrurile trebuie sa iasa asa cum vrei!
Surse de inspiratie
Iata cateva dintre cele mai rele fete pe care ne-a fost dat sa le cunoastem, fie ele fictive sau in carne si oase. Nu putem decat sa le multumim!
Scarlett O’Hara, cine alta? Interpretata adorabil de Vivien Leigh, de la ea am invatat ca fetele rele se distreaza mai bine.
Christina Yang (Grey’s Anatomy), cel mai ambitios intern de la spitatul Seattle Grace. Determinata pana la robotizare, de la personajul Sandrei Oh te astepti sa calce la propriu peste cadavre.
Nevestele Disperate din serialul omonim: in frunte cu Bree si Gabrielle, urmate de Edie, Lynette si, ocazional, de Susan. Disperate, dar cu motiv. Un izvor de inspiratie pentru casnicele din Romania, desi mi-e greu sa cred ca vreuna dintre ele se uita la serial.
Miranda Priestly (Diavolul se imbraca de la Prada): inspirata de nimeni alta decat, directorul Vogue America, miss Anna Wintour si interpretata magistral, in ecranizarea cu acelasi nume, de Meryl Streep.
Hilary Clinton. I-a tinut piept lui Barack Obama pana in ultima clipa, chiar daca presa si voturile o declarau invinsa. Hilary ar fi putut fi prima femeie care ocupa fotoliul de presedinte al Americii. Nu a fost sa fie. Oricum, respect pentru cum a supravietuit scandalului sex-gate si pentru functia de guverantor de New York ocupata.