Ce parere are batranul Freud despre asta
Acest tip de comportament sexual este foarte vechi, exista si in Antichitate, insa primul care l-a analizat, conceptualizat a fost chiar Freud. Iar explicatia lui era urmatoarea: in copilarie baiatul descopera ca fetitele din jurul lui nu au penis si atunci va cauta in subconstient un obiect care sa il inlocuiasca – mai tarziu, in viata acest obiect va deveni omniprezent si nelipsit in drumul barbatului catre atingerea orgasmului.
Ca si critica adusa la teoria lui Freud ar fi faptul ca din ceea ce spune el rezulta ca nu mai barbatii ar avea fetisuri, nu si femeile, ceea ce este fals. Este adevarat ca studiile arata ca mai multi barbati decat femei au fetisuri, insa asta nu inseamna ca femeile nu au fetisuri.
Si definitia oficiala
Conform DEX, fetis = obiect considerat ca fiind inzestrat cu o forta magica, supranaturala, capabil sa dea ajutor celui care il poseda, il poarta, Fig. = idee, principiu etc care constituie obiectul unei adoratii oarbe, nejustificate.
De aici si pana la a-ti imagina cum se aplica definitia asta in domeniul sexual nu este decat un pas. Excitarea sexuala provocata de un obiect – neanimat , asta nu exclude afectiunea.
Fetisismul mai pe intelesul nostru se caracterizeaza printr-o fixare sexuala, fantezie cu un obiect – lipsit de viata, de cele mai multe ori un obiec de imbracaminte (lenjerie intima sau pantofi cu tocul inalt, sau atractie fata de parti ale corpului, exceptand zona genitala.
Cel care are fetisuri poate obtine satisfactie sexuala numai prin folosirea acestor obiecte – le tine in mana, le mangaie, le miroase, il roaga pe partener sa poarte obicetul respectiv in timpul actului sexual.
Conteaza forma sau materialul?
In ceea ce priveste obiectele fetisului, acestea se impart in doua tipuri: cele in care conteaza forma cum ar fi pantofii cu toc si cele in care mai important este materialul, textura – matase, piele. Acesti oameni se mastubeaza in timp ce ating obiectele care ii atrag si multi barbati nu pot avea erectie daca nu sunt in prezenta obiectului preferat.
Cum ii recunosti pe cei care au fetisuri?
Simptomele pot varia de la un on la altul trebuie sa precizam totusi ca a avea un fetis nu este un lucru rau, asa cum spune si expresia: in dormitor orice este permis.
• “Pacientul” are fantezii sexuale repetate la cel putin sase luni in care sunt implicate obiecte enumerate mai sus
• Daca nu sunt implinite, aceste fantezii ii pot cauza un disconfort, un stres
• Obiectele cu care are fantezii nu fac parte din seria jucariile sexuale (dildo, vibratoare)
Ce fel de tratament pot primi cei care il solicita
Si fetisurile se pot trata. Asa am aflat ce fel de tratamente exista pentru asta. Trebuie spus ca intotdeauna tratamentul trebuie sa fie de lunga durata daca persoana in cauza vrea ca tratamentul chiar sa dea rezultate.
Tratamentele includ hipnoza, psihoanaliza, terapie, sau medicamente ce scad nivelul comportamentului compulsiv. Alte medicamente ii scad drastic barbatului nivelul de testosteron, ducand astfel la o dorinta sexuala mai mica si lasandu-l pe barbat sa se concentreze pe consilierea primita de la psiholog.
Fetisurile - bune sau rele?
Am vazut de curand un documentar pe un post strain despre fetisuri si BDSM in Germania. Oamenii aia nu au nici un stres in a-si face publica sexualitatea. De aceea cand am fost in Berlin am vrut sa vizitez un club de gen - nu am apucat in scurta mea excursie. Totusi am vrut sa aprofundez si am citit cateva articole si studii publicate de institutii acreditate si iata ce am aflat.