O data cu inaintarea in varsta, tot mai multe femei sufera dezechilibre hormonale ce pot duce la aparitia fibromului, dar numai rareori acesta prezinta si riscul de cancer.
Cand apare fibromul uterin?
Practic, fibromul apare atunci cand nivelul de estrogen din corp este crescut, in cazul in care tocmai ai nascut sau in urma folosirii pilulelor contraceptive. Simptomele nu sunt intodeauna evidente, insa dificultatea aparitiei unei sarcini poate fi un semn.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumora benigna, deci non-canceroasa, rotunda sau semirotunda ca forma, ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterin, generand cresterea dimensiunilor acestuia. In functie de pozitie, fibromul poate fi:
- submucos, imediat sub endometru (patura interna a uterului, cea pe care se nideaza embrionul si care se descuameaza partial la menstruatie),
- subseros (sub peritoneu)
- intramural (in grosimea peretelui).
Simptomele pentru care femeia vine la medic sunt sangerarile anormale ca volum si frecventa durerilor lombo-abdominale.
Avorturile repetate, risc de fibrom
Ca frecventa, fibromul este mai des intalnit la femeile cu exces de estrogeni sau la cele care au suferit avorturi repetate, mai ales intreruperi de sarcina la cerere.
Diagnosticul de fibrom uterin se stabileste pe baza tactului vaginal, examen ecografic endovaginal sau RMN.
Histeroscopia, metoda moderna de diagnostic
Metoda cea mai moderna de diagnostic este histeroscopia, la care filmam cavitatea, interiorul uterului, peretii lui si ostiumurile tubare. In timpul acestei investigatii putem elimina nodulul, rezecandu-l fara dureri, sub anestezie intra-venoasa usoara. Astfel, pacienta poate pleca acasa chiar si dupa doua ore, fara a necesita spitalizare.
Fibromul situat submucos este usor abordabil prin histeroscopie si reprezinta una dintre cauzele majore ale infertilitatii. Aceasta localizare se asociaza frecvent cu sangerari abundente la menstruatie sau intermenstrual.
Fibromul subseros este, cel mai adesea, asimptomatic, dar cele foarte mari pot apasa pe organele vecine, ducand la constipatie, urinare frecventa, dureri abdominale.
Principalele cauze ale aparitiei fibromului:
Cauza exacta a aparitiei fibromului nu este clara, dar cercetarile de pana acum au aratat ca exista atat factori hormonali si de mediu implicati in geneza bolii, cat si o determinare genetica. De aceea este bine sa intrebam pacienta daca mama sau sora acesteia sufera de aceasta patologie. Frecventa aparitiei fibroamelor este mare la femeile de peste 35 de ani, insa dupa instalarea menopauzei acestea fie se micsoreaza, fie dispar. Marimea si numarul fibroamelor variaza semnificativ: in majoritatea cazurilor exista 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni intre 10 - 200 mm si numerosi alti noduli cu dimensiuni de cativa milimetri, nedetectabili imagistic.
Infertilitatea – provocata de fibrom
De multe ori, fibromul poate fi o cauza a infertilitatii, impiedicand succesul fertilizarii in vitro si implantarea ovulului fecundat, crescand totodata riscul avortului spontan si al nasterii premature. In timpul sarcinii, fibroamele tind sa creasca ca marime, insa pot dauna sarcinii numai daca dimensiunile devin ingrijoratoare. In gneral, fibromul afecteaza intre 40% si 60% dintre romancele sub 50 de ani.
Atentie sporita in timpul sarcinii!
Experienta medicala arata ca femeile insarcinate, care au fibrom uterin, prezinta un risc usor crescut de prezentatii fetale anormale sau separare prematura a placentei de peretele uterin (placenta abruptio). Dar nu toate studiile confirma aceste concluzii. In plus, complicatiile variaza in functie de numarul, dimensiunea si localizarea fibroamelor. Fibroamele multiple si fibroamele submucoase mari care deformeaza cavitatea uterina sunt cele care provoaca cele mai multe probleme. O complicatie mai frecventa in timpul sarcinii este durerea localizata, care survine de obicei intre primul si al doilea trimestru. In majoritatea cazurilor, fibroamele nu afecteaza sarcina si nu necesita tratament. In trecut se credea ca fibromul se dezvolta mai repede in timpul sarcinii, dar studiile recente demonstreaza contrariul. Majoritatea fibroamelor isi pastreaza dimensiunile, desi unele se maresc sau scad usor, de obicei in primul trimestru.
Indepartarea fibromului creste posibilitatea unei sarcini
Femeile cu fibrom uterin care au pierdut mai multe sarcini pot incerca o operatie de indepartare a fibroamelor, pentru a creste sansele de a duce o sarcina la termen. Acest lucru este valabil in special daca nu se gasesc alte cauze pentru pierderea sarcinii, iar fibroamele sunt suficient de mari pentru a deforma cavitatea uterina.
Cezariana combinata cu eliminarea fibromului
Fibroamele uterine sunt identificate la aproximativ 10% dintre femeile gravide. In functie de dimensiunea si mai ales de locul unde este situat fibromul, aducerea pe lume a copilului se poate face si pe cale naturala. Pentru a nu aparea complicatii obstetricale, insa, o alta modalitate de a naste indicata frecvent este cezariana. O data cu scoaterea copilului se poate efectua si excizia fibromului. Dupa cum se stie in practica medicala, tratamentul fibromului apeleaz? la medicamente sau la interven?ia chirurgical?, in functie de dimensiunea si de stadiul de dezvoltare al fibromului.
Este recomadata eliminarea fibromului laparoscopic
Eu recomand eliminarea fibromului doar laparoscopic, prin incizii minime pe tegument, nedepasind 1cm, prin care eliminam fibromul "maruntit", sectionat in fragmente mici. Preoperator, recomand fiole cu o medicatie ce scade sangerarea, deci putem pastra uterul la doamnele care mai doresc copii. In schimb, este esential sa se conserve uterul la pacientele care doresc acest lucru. De obicei, interventia chirurgicala este necesara atunci cand apar complicatii deosebite. Ceea ce trebuie sa retineti dumneavoastra, doamnelor, este ca in niciun caz un fibrom nu poate sa va impiedice sa ramaneti insarcinata si sa aveti o sarcina normala pe care sa o duceti la bun sfarsit atata timp cat solutii exista.