Lipsa fierului din organism produce anemie manifestata in principal prin oboseala, slabiciune musculara si iritabilitate. In plus, fierul e implicat in dezvoltarea creierului, astfel incat absenta lui, manifestata prin aparitia anemiei, poate duce la intarzierea dezvoltarii cognitive.
De aceea e foarte important ca micutii nostri sa primeasca aportul optim de fier in functie de varsta lor – 7 mg/zi pentru copiii intre 1-3 ani si 10 mg/zi pentru copii intre 4-8 ani. Daca fierul e de provenienta animala nu are nevoie de ajutor pentru absorbtie, dar daca e de origine vegetala trebuie sustinut cu vitamina C - indiferent daca folosim tablete sau vitamina din sucul de lamaie.
Oricum ar fi, daca trebuie sa suplimentezi dieta copilului tau cu mancaruri bogate-n fier, dar nu stii de unde sa o apuci, iata cateva alimente pe care trebuie sa le ai mereu in vedere.
- 1/2 ceasca de cereale fortificate cu fier – 12 mg
- 1/2 cupa de terci de ovaz preparat cu apa – 5 mg
- 1/4 cupa de tofu – 2, 2 mg
- 1/4 cupa de fasole gatita cu sos de rosii – 2 mg
- 1/4 cupa de linte gatita – 2 mg
- 1/4 cescuta de lapte de soia – 2 mg
- 25 mg de carne de vita – 1 mg
- 1 lingurita de melasa – 1 mg
- 1/2 de hamburger mediu – 1 mg
- 1/4 cupa de spanac – 0,9 mg
- 1 felie de paine – 0,9 mg
Copiii pot manca mai multe sau mai putine alimente dintre cele enumerate. Asa ca ofera-le cantitatea potrivita varstei si apetitului lor. Pentru ca, nu-i asa, si ce-i prea mult strica. Adica si excesul de fier e toxic! Nu te ingrijora insa prea tare pentru ca, teoretic, mancand normal nu putem ajunge niciodata la asa ceva.
Nu poti depasi doza zilnica de fier pentru copilul tau decat daca ii dai sa manance numai produse fortificate cu fier si il indopi cu suplimente de fier sau daca se intampla un accident si ajunge el la suplimentele de fier oferite de medic pentru o luna de zile si se „trateaza” singurel dintr-un hap.