In fiecare casa exista o multime lucruri care stau uitate intr-un colt si carora le poti gasi diverse intrebuintari. Un vas vechi din lemn pentru zdrobit usturoiul poate fi transformat cu usurinta intr-o vaza in care sa pui flori nemuritoare. Vei ramane surprinsa cand vei vedea efectul creat.
Reciclarea este o lege a naturii, o sursa de prosperitate si ar trebui sa faca parte din viata fiecareia dintre noi. Pentru a respecta acest lucru exista cateva reguli usor de aplicat. Nu trebuie decat sa gasesti o noua intrebuintare pentru anumite obiecte de care crezi ca nu mai ai nevoie. Informeaza-te in legatura cu obiectele si materialele care se pot recicla in zona in care locuiesti pentru a sti ce anume sa trimiti la centrele de colectare.
Arta din rebuturi
Ce inseamna reciclare? Miscarea ciclica a materialelor in sistem, eliminarea pierderilor si extragerea de produse in stare naturala. Daca sustii reciclarea, trebuie sa sustii si aceasta veriga. Ai in jurul tau atatea obiecte care ar putea fi prelucrate, de la hartie pana la scaune! In cazul in care cunosti persoane interesate de activitati artistice care ar putea folosi materiale reciclabile, ofera-te sa le aprovizionezi. Poate gasesti pe cineva care sa aiba nevoie de tuburile de la prosoapele de hartie. Artistii, spre exemplu, folosesc aproape orice tip de material pentru creatiile lor. Daca ai ocazia sa intalnesti unul, sugereaza-i sa foloseasca vopsele si pensule biodegradabile ori de cate ori acest lucru este posibil. Daca stai la casa, incearca sa-ti repari instalatiile de apa astfel incat sa poti recolecta apa de la dus precum si pe cea de ploaie, pe care sa le folosesti pentru vasul de toaleta. Daca ai si o gradina, o poti uda tot cu apa de la baie sau de la vase (atata vreme cat folosesti sapun biodegradabil).
Reciclare eficienta
Deseurile se impart in doua categorii: nutrienti tehnici si nutrienti biologici. Nutrientii biologici sunt cei care, la sfarsitul vietii, se descompun si se reintorc in sol. Compostul este una dintre cele mai simple si eficiente metode de reciclare. Resturile vegetale din gradina ta precum si resturile de mancare din bucatarie pot sta intr-un mic depozit pentru reciclare. Daca nu ai propria gradina, poti recomanda acest lucru unei persoane care are nevoie de ingrasamant natural. Materialul care fermenteaza poate sa "consume" chiar si hartie sau servetele.
Daca ai aparatura electrica si electrocasnica pe care mai degraba ai arunca-o decat sa o repari, o poti oferi unor centre de reparatii, scolilor profesionale sau colectionarilor pentru a o readuce in stare de functionare. In ceea ce priveste reciclarea ei, exista si la noi cateva centre de colectare. In cazul in care vrei sa-ti procuri niste obiecte reciclabile, ai in vedere modul in care vei utiliza ambalajul acestora. Il poti returna la magazin pentru refolosire sau poate ii gasesti tu o intrebuintare.
Cand iti alegi aparatele electronice, opteaza pentru cele ale caror piese se pot inlocui, astfel incat sa nu fii nevoita sa arunci intreaga „masinarie” atunci cand se va defecta. Te-ai gandit ce sa faci cu sticlele de plastic? Nu le lasa pe unde apuci! Un obiect ce contine substante cu o denumire complicata cum este polietilena tereftalat (PET) nu poate fi biodegradabil. Mai bine le trimiti la un centru de colectare unde vor fi reciclate in fibre textile. Stiai ca designerii de moda le-au transformat demult in creatii vestimentare?
Te-ai gandit sa faci donatii? Exista numeroase organizatii care s-ar arata incantate sa te ajute sa te debarasezi de obiecte pe care pur si simplu nu mai vrei sa le folosesti. Propune-ti sa nu arunci niciun obiect inainte de a-l oferi altcuiva caruia ii poate fi util. Pentru a intelege mai bine ce materiale iti intra si iti ies din casa, incearca sa faci un bilant. Fa o lista si deprinde-ti copiii sa recunoasca obiectele refolosibile (hartie, cutii de carton, cartuse pentru toner, sticle) si sa actioneze ca atare.
Daca vrei sa faci mai mult...
- Daca iti construiesti sau iti renovezi casa, foloseste obiecte reparate sau materiale reciclate;
- Achizitioneaza-ti obiecte de la anticariat;
- Returneaza vechile ambalaje la magazine daca sunt curate si uscate.
Iata cateva centre de colectare a deseurilor reciclabile din Bucuresti:
Primaria Sectorului 3 in colaborare cu Rosal Grup (deseuri electrice si electronice)
Str. Iuliu Barasch nr. 4A, Str. Th. Sperantia - str. Cezar Bolliac, Bd. Burebista nr. 1, Al. Banu Udrea nr. 10, Str. Alexandru Magatti - Gh. Petrascu, Str. Liviu Rebreanu – parc IOR
Cibia Comexim (sticla, hartie si carton)
Bd. Iuliu Maniu nr. 74-76, bl.5, sc.C,et.1, ap. 88
Bucuresti, sector 6
021.772.30.33
021.772.30.33/4
Rematholding Co (metale)
str. Blajel nr. 4, bl. V3, sc. 1, et. 7, ap.23, camera 1
Bucuresti, Sector 3
021.334.45.00
021.334.52.94
www.rematholding.ro
Urban (sticla, plastic, hartie si carton)
Bld. Timisoara, sector 6
Bucuresti, sector 6
021.413.91.15
021.413.67.02