Ideea de a încerca să pierzi în greutate poate pune aduce o urmă de panică în viaţa oricărei femei - asta este sigur. Aşa că în articolul de astăzi vei găsi unele dintre cele mai comune probleme care apar în lupta pe care o dai împotriva kilogramelor, împreună cu câteva sfaturi utile de la Dr. Charles Platkin, nutriţionist şi fondator al site-ului DietDetective.com.
"Am mâncat ca un porc."
Felicitări - eşti om. Noi toate facem greşeli, iar atunci când constaţi cu regret că te-ai îmbuibat şi "ai mâncat ca un porcuţ", nu ar trebui să iei acest lucru ca pe un eşec. Este doar un pas înapoi, un lucru temporar pe care îl poţi depăşi. Reţine: nu este totul pierdut.
Mâncatul excesiv este valabil pentru o masă sau chiar pentru o zi sau două, dar acest pas greşit nu va anula toată munca grea pe care ai depus-o pentru a ţine dietă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te întorci rapid pe calea cea bună. Concepe un plan de prevenire a paşilor greşiţi din dietă.
Gândeşte-te în avans la acele situaţii şi obstacole care ar putea provoca mici "căderi" sau abateri de la calea cea bună a dietei - cum ar fi faptul că mănânci o pungă mare de chips-uri sau un platou de prăjituri - şi fă-ţi un plan.
Concepe câteva strategii pentru a evita situaţiile în care te abaţi, dar şi un plan de acţiune pe care să îl urmezi în cazul în care chiar te abaţi cu bună ştiinţă de la dieta ta. Urmează aceste sfaturi:
1. Planifică restul zilei tale în concordanţă cu abaterea. NU sări peste mese, dar ai putea să mănânci o masă de seară mai light (şi prânzul, în cazul în care nu ai luat încă masa de prânz). Un bol de cereale şi lapte degresat funcţionează de minune (măsoară-ţi porţia, astfel încât să nu ai sute de calorii în plus); la fel, poţi alege iaurt degresat cu fructe, o salată mare, un cartof copt cu broccoli sau chiar un sandviş făcut cu pâine din făină integrală.
2. Fă-ţi loc în program pentru 20 sau 30 de minute de exerciţii (în plus faţă de ceea ce faci în mod normal) pentru ziua de azi şi pentru mâine. Această activitate fizică îţi va oferi un avans, pe măsură ce revii pe calea cea bună cu dieta ta.
3. Gândeşte-te la ceea ce poate ai făcut greşit. Ţi-ai permis să te înfometezi prea tare? Ai compensat prin mâncare o nevoie emoţională? Mâncarea stătea fix în faţa ochilor tăi, tentându-te, chiar dacă ţie nu îţi era foame? Specialistul spune că, cu cât înveţi mai multe despre motivul pentru care te-ai abătut de la dietă (pune-ţi întrebarea "DE CE?"), cu atât mai bine poţi preveni, pe viitor, repetarea acestei greşeli.
De asemenea, reţine următorul sfat: dacă ai situaţii frecvente în care simţi că "ai mâncat ca un porc", cel mai probabil există un aspect din dieta (planul tău alimentar) care are nevoie de ajustare. Întreabă-te dacă dieta ta este prea restrictivă. Dacă răspunsul este ta, e timpul să faci ajustările necesare.
"Am o săptămână foarte stresantă."
Este una dintre acele săptămâni, nu-i aşa? Toată lumea te calcă pe nervi. La birou, ai o sută de lucruri de care trebuie să te ocupi şi simţi că ziua nu are suficiente ore pentru a termina tot ceea ce ţi-ai propus să faci.
Este în regulă să ai parte de puţin stres, dar prea mult stres poate să îţi creeze probleme. De fapt, un studiu finlandez publicat în revista "Psychosomatic Medicine" a găsit o asociere directă între stresul de la muncă şi excesul ponderal. Aşa că specialiştii îţi recomandă să încerci câteva tehnici de relaxare, poate chiar să îţi iei o zi liberă sau un scurt concediu.
Respiră adânc. Respiraţia corectă şi profundă este un mod grozav de a te calma şi, în acelaşi timp, de a potoli stresul. Încearcă acest truc: să fii conştientă de respiraţia ta. Stai jos sau stai întinsă într-o cameră liniştită a casei, cu mâna aşezată pe abdomen. Pe măsură ce inspiri, abdomenul tău ar trebui să se destindă şi să se dilate uşor. Mâna care se odihneşte pe abdomenul tău ar trebui să se ridice o dată cu abdomenul tău, pe măsură ce inspiri, şi să se lase în jos atunci când expiri. Încearcă să îţi relaxezi muşchii abdominali. Dacă este posibil, inspiră şi expiră pe nas, nu pe gură.
Atunci când te simţi stresată sau anxioasă, în loc să mănânci pe fond nervos, sună o prietenă şi răsuflă, spune-i ei tot ce ai pe suflet. Ascultă puţină muzică relaxantă. Fă puţină activitate fizică. Exerciţiile fizice îţi determină organismul să secrete endorfine, substanţe care îţi oferă o senzaţie de bine, de relaxare. Râzi mai des, închiriază filme de comedie sau chiar un serial de televiziune pe care nu l-ai mai văzut. Dormi mai mult - cercetările arată că somnul ţine kilogramele la distanţă de corpul tău şi reduce riscul de îmbolnăvire.
"Nu mă pot controla atunci când încep să mănânc."
Multe femei se luptă cu această situaţie. În primul rând, nu trebuie să fii o "eroină a dietei" - îndepărtează alimentele nesănătoase din casa ta. Nu te tenta singură. Concentrează-te pe un lucru: mănâncă mai încet, astfel încît să devii mai conştientă de foamea şi saţietatea corpului tău. Permite un interval de cel puţin 20 de minute, timp în care creierul tău va primi mesajul că stomacul tău este plin. De asemenea, faptul că mănânci încet îţi permite să apreciezi mâncarea din faţa ta.
Spală-te pe dinţi. Poate că sună ridicol, dar acest lucru poate funcţiona ca un factor ce îţi aminteşte că masa s-a terminat (gata cu mâncatul) şi îţi oferă un sentiment de finalizare a unei etape.
În plus, nu vei dori să alungi acea senzaţie de prospeţime din gură după ce te-ai spălat pe dinţi, consumând alimente junk food. Iată alte sfaturi utile de la Dr. Charles Platkin:
1. Bea un pahar mare cu apă sau bea o ceaşcă de ceai verde. Dacă bei aceste lichide, te va ajuta să îţi umpli stomacul. În plus, de multe ori confundăm foamea cu setea, iar acest truc te va ajuta să determini dacă îţi este într-adevăr foame.
2. Mănâncă legume verzi (preparate la abur sau fierte) cu sare, piper şi usturoi proaspăt, în cantităţi mai mari. Nimic nu se compară cu o doză de legume bogate în nutrienţi, dar cu un conţinut caloric scăzut.
3. Aruncă mâncarea. Uneori te ajută să arunci, pur si simplu, mâncarea în plus care ţi-a rămas. Chiar dacă ţi se pare că iroseşti mâncarea, uneori ştii că trebuie să iei măsuri drastice. Sau poţi să dai această mâncare persoanelor defavorizate.
4. Controlează-ţi porţiile de mâncare:
- Foloseşte o farfurie mai mică. Studiile au arătat că oamenii mănâncă mai mult atunci când există mai multă mâncare pe farfuriile lor, indiferent de cât de foame le este în acel moment.
- NU mânca niciodată direct din recipient, fie că este o pungă sau o cutie.
- Înainte de măsurarea porţiilor, prestabileşte porţia. Foloseşte punguţe sau recipiente de plastic refolosibile şi măsoară-ţi porţiile sănătoase de alimente, în avans, astfel încât să le ai pregătite pentru atunci când trebuie să pleci la serviciu sau ai nevoie de ele. Sursa.