Iata o serie de replici care te vor ajuta sa iti perfectionezi arta conversatiei si sa iti dezvolti mai usor relatiile profesionale.
Fa-i sa te asculte!
Pentru a putea purta o conversatie civilizata si productiva, trebuie sa raspunzi la cele trei intrebari care apar in mintea interlocutorului atunci cand il abordezi:
“De ce trebuie sa stiu asta?”
“Cui ii pasa?”
“Mie ce imi iese?”
Pentru a raspunde acestor intrebari, incearca sa iti formulezi discursul astfel incat sa contina idei similare cu:
“Astfel incat tu sa poti.../Pentru ca tu sa...”
“Practic, ce trebuie tu sa faci... / Acest lucru te vizeaza si pe tine pentru ca....”
“Motivul pentru care trebuie sa.../ Este nevoie ca tu sa faci asta pentru ca....”
Asigura-te ca reusesti sa te pui in pielea interlocutorului si de fiecare data cand ai senzatia ca firul conversatiei se departeaza de la fagasul normal, intareste-ti discursul cu una dintre cele trei explicatii.
Afla mai multe!
In loc sa judeci sau sa raspunzi in necunostinta de cauza, mai bine folosesti una dintre urmatoarele replici:
“Povesteste-mi mai multe despre...”
Astfel, iti incurajezi interlocutorul sa isi dezvolte ideea, iar tu poti folosi acest lucru in favoarea ta, pentru a-i oferi un raspuns corect, impuscand astfel doi iepuri dintr-o lovitura! Treci drept un bun ascultator si poti fi sigura ca va apela la tine si data viitoare.
“Poti sa imi dai si alte argumente?”
Chiar daca nu esti de aceeasi parere cu interlocutorul, nu te grabi sa oferi o replica, fiindca s-ar putea sa aiba motive bine intemeiate pentru care sa afirme anumite lucruri, motiv pentru care o formulare negativa din partea ta s-ar putea fie nelalocul ei.
“Nu m-am gandit niciodata din perspectiva aceasta!”
Daca dupa ce ti-a oferit detalii suplimentare constati ca are o viziune complet diferita de a ta, ii poti face un compliment, recunoscand acest lucru.
Fii empatica!
“Cum a fost?”
Arata-i interlocutorului ca ai ascultat aducand subiectul din nou in discutie peste un timp, intrebandu-l referitor la anumite aspecte despre care ti-a povestit, poate o intalnire importanta sau o prezentare.
“Inteleg de ce simti asta.”
De regula, cand un coleg iti povesteste ca seful este un nesuferit si jumatate si ca abia asteapta sa isi dea demisia, ai tendinta sa i te alaturi, folosind cam acelasi ton si eventual acelasi limbaj, pentru ca el sa vada ca esti de partea lui, chiar daca poate nu esti convinsa ca seful este, intr-adevar, un tiran. In schimb, poti opta pentru un raspuns care sa ii explice ca intelegi prin ce trece, dar in acelasi timp sa iti permita sa te detasezi putin de perspectiva lui, fara sa para ca nu esti de acord.
Fa-i complimente!
“Admir asta la tine!”
Daca cineva da dovada de curaj, nu te teme sa ii arati ca il apreciezi. Cauta cel putin o ocazie in care sa iti faci interlocutorul sa se simta bine. In functie de ceea ce iti povesteste, aminteste-ti sa ii subliniezi ce anume consideri demn de lauda in comportamentul sau. Un zambet si o vorba buna nu costa, insa fac mai mult decat orice alta recompensa!
Cuvintele rezolva conflicte!
Iata cateva propozitii magice prin care poti iesi din absolut orice situatie. Poti gestiona orice conflict folosind aceste cuvinte!
Incepe cu “Interesant! Spune-mi mai multe!” Astfel, reusesti sa eviti un raspuns negativ din partea ta, afland cat mai multe despre reactia interlocutorului.
Daca insista, abtine-te de la a-i raspunde cu aceeasi moneda si alege una dintre urmatoarele replici:
“Ca sa vezi! De ce ai spune asa ceva?”
“ Asa deci! De ce ai face asa ceva?”
“Curios! De ce ai intreba asa ceva?”
Foloseste-le orientandu-te in functie de context si vei vedea ca astfel de replici au darul de a dezamorsa un conflict pe cale sa inceapa, fiindca practic il pun pe interlocutor in situatia de a-si pune la indoiala propriile actiuni. Practic, nu faci decat sa ii asezi o oglinda in fata si astepti sa isi identifice greseala.