Ce este o dieta vegetariana?
Unii oameni urmeaza o dieta vegetariana, dar trebuie sa stii ca nu exista un singur tip de astfel de dieta. Dieta vegetariana include numai mancaruri obtinute din legume si fructe, seminte si nuci. Dieta lacto-vegetariana include pe langa fructe si legume, lactate. Exista si dieta ovo-lactovegetariana care, dupa cum ii spune numele, cuprinde si oua. Semi-vegetarienii nu mananca carne rosie, dar mananca peste si pui, alaturi de legume.
Sunt dietele vegetariene sanatoase?
Cele mai multe diete de acest gen nu contin produse animale si de aceea nu au asa multe grasimi. Deci, da putem spune ca sunt sanatoase. Multe studii au demonstrat faptul ca vegetarienii prezinta un risc mai mic de obezitate, de producere a bolilor de inima, a diabetului sau a unor forme de cancer si stau bine cu tensiunea. Dietele vegetariene pot fi sanatoase daca sunt planificate cu atentie astfel incat fie nutritive. Exista si cazuri in care o astfel de dieta poate sa fie nesanatoasa. Atunci cand contine prea multe calorii si/sau grasimi saturate, si nu are destui nutrienti.
Care sunt nutrientii de care trebuie sa tii cont intr-o dieta vegetariana?
Daca te-ai hotarat sa alegi o dieta vegetariana trebuie sa fii atenta la produsele care contin proteine, fier, calciu, zinc si vitamina B-12.
Proteinele: nu trebuie sa mananci produse animale ca sa ai destule proteine in dieta. Proteinele din plante iti pot oferi aminoacizii de care ai nevoie, atat timp cat sursele din care iti iei proteinele sunt variate, iar consumul de calorii este proportional cu nevoile tale de energie.
Cerealele, legumele si fructele, semintele si nucile toate contin aminoacizi. Proteinele din soia s-au dovedit a fi egale cu cele de origine animala, deci daca vrei, soia poate fi sursa ta de proteine.
Fierul: vegetarienii, spre deosebire de nonvegetarieni pot suferi de lipsa de fier mai usor. Cele mai bune surse de fier sunt: carnea rosie, ficatul, galbenusul de ou – toate cu mult colesterol. Fasolea uscata, spanacul, drojdia, fructele uscate sunt si ele surse de fier.
Vitamina B-12: in mod normal aceasta se gaseste numai in produsele animale, dar daca vei consulta etichetele anumitor cereale sau bauturi obtinute din soia poti gasi si acolo surse de vitamina B-12 si oricum in ultima instanta poti lua chiar vitamine.
Calciu: studiile au aratat ca vegetarienii absorb si retin mai mult calciu decat nonvegetarienii. Spanacul, varza, brocoli si unele produse din soia sunt surse bune de calciu.
Zinc: zincul este necesar pentru crestere si dezvoltare. Il poti lua din cereale, nuci si legume.
Orice tip de dieta vegetariana ar trebui sa includa o varietate de mancaruri care sa contina destule calorii cate ai tu nevoie. Mananca cat de putine dulciuri poti si produse grase. Au multe calorii si iti potolesc foamea doar pe moment. Consuma cereale, fructe si legume, inclusiv cele care contin vitaminele A si C. Daca iti plac lactatele, alegele pe cele cu continut scazut de grasimi. Ouale contin mult colesterol (213 mg pe galbenus), asa ca nu exagera cu ele. Limiteaza-ti consumul de colesterol la 300 mg pe zi.