Poate ca nu e cinstit sa-l includem in lista, din moment ce criteriile dupa care Toy Story ar putea fi evaluat sunt mai degraba tehnice. Intai si intai, ar putea fi recomandat drept primul lungmetraj de animatie care apeleaza la grafica computerizata, caci abia dupa el, cativa ani mai tarziu, au urmat timid A Bug's Life si Antz. Cat despre subiect, Toy Story ne aduce in prim-plan ce fac jucariile atunci cand nimeni nu se joaca cu ele, cum vad ele lumea din afara casei, cat de mult isi pretuiesc stapanul si, in particular, cat de nesperat de bine pot interactiona un cowboy si un astronaut, atunci cand la mijloc nu se afla nicio papusica Barbie.
Pulp Fiction & Trainspotting - imnurile generatie heroin-chic
Prafuri si seringi, supradoze si sevraj, incurcaturi cu mafia, datorii, vieti distruse. Lista e lunga, mai bine (re)vedeti filmele.
In primul avem parte de o prestatie de-a dreptul biblica a unui Samuel L. Jackson aflat la inceput de drum, care recita cu evlavie psalmi in timp ce zboara creiere, plus de o Uma Thurman impertinenta si iconica cu mult inainte sa imbrace costumul de vinilin galben si sa ii jure razbunare lui Bill.
In al doilea, de un opening cu multe batai pe minut, pe ritmurile dracesti ale lui Iggy Pop si al lui Lust for Life, o viziune teribil de realista asupra vietii de junkie dar si de un viitor Obi-Wan Kenobi, aka Ewan McGreggor, gol pusca, full-frontal.
Nu va incapatanati sa alegeti, vedeti-le pe amandoua.
When Harry Met Sally - startul comediilor romantice
Filmul care a ridicat-o pe Meg Ryan la rangul de rasfatata a Americii, consacrand totodata un nou gen cinematografic, cel al comediilor romantice. Din el am invatat, vrand-nevrand, cat de autentic poate suna un orgasm mimat cu nerusinare intr-un restaurant.
V-am facut curioase? Merita sa-i dati o sansa si lui Billy Crystal desi in rolul de amic-devenit peste noapte iubit ar fi dat mai bine John Cusack.
American Pie - declicul filmelor cu adolescenti
Ok, stim ca inaintea lui au fost Breakfast Club si multe altele, dar niciunul dintre ele nu mai e in stare sa ne amuze la fel de copios cum a facut-o trilogia inchinata Placinei Americane!
Cruciada pornita de Jim, Kevin, Oz si Finch, determinati sa scape de povara virginitatii la balul de absolvire este din start plina de peripetii, incepand cu ipostazele delicate in care cei patru adolescenti vesnic excitati sunt prinsi de prieteni sau, si mai rau, de parinti, pana la dificultatile intampinate in a-si gasi o partenera pe placul lor si cel putin la fel de dispusa ca ei sa faca pasul cel mare.
Trilogia American Pie i-a certificat pe Jason Biggs, Chris Kline, Tara Reid, Natasha Richardson, Shannon Elizabeth, Mena Suvari, Eugen Levy, Sean William Scott si Jennifer Coolidge drept staruri de cinema, chiar daca, in timp, doar cativa dintre ei au reusit sa ramana la inaltime.
Amelie - intoarcerea femeii ingenue
Nici nu-mi aduc aminte cum arata femeia ingenua inainte de Amelie! Sa fi fost Kathy din The Way We Were? Prea vehementa, prea feminista! Annie Hall? Poate, desi un pic prea nevrotica. Gingasa, cu o imaginatie debordanta, romantica, jucausa si totodata enigmatica (si foarte tacuta!), Amelie e un fel de metis intre Diane Keaton in Annie Hall si Audrey Hepburn. Nu stiu cat de fabuloasa este povestea vietii ei, ci doar cat de palpitante si minunat relatate sunt incurcaturile prin care trece. Cat despre following, vorbim despre un adevarat curent. Nici acum nu-mi vie sa cred ca acelasi Jean-Pierre Jeunet a regizat in urma cu cinci ani si Alien: Resurrection.
Fame - statement in pasi de dans
Filmul spune povestea a patru studenti la celebra scoala Julliard uniti de pasiunea lor pentru arta, fie ca e vorba de teatru, muzica sau dans modern. Nu va suna cunoscut? Urmariti trailerul si cu siguranta o sa va amintiti.
Fame a dat startul parului permanentat, a jambierelor flausate si colorate purtate peste colanti si, in privind peste umar, zecilor de filme despre dans care i-au urmat, incepand cu Flashdance si Dirty Dancing si sfarsind cu Save The Last Dance si Step Up.
Independence Day - febra calamitatilor
Daca te intrebai de unde a inceput curentul filmelor cu calamitati, invazii extraterestre si dezastre naturale, Independence Day nu e tocmai raspunsul. Inaintea lui au triumfat in box-office-uri King Kong, Godzilla, precum si o gramada de alte "capodopere" marca Ed Wood.
Independence Day a dat insa startul efectelor speciale colosale, demne sa faca muuuult mai credibile invaziile "martienilor" si capitularea Casei Albe. Si, dincolo de asta, l-a facut "om" pe Will Smith, pentru ca acesta, un deceniu mai tarziu, sa tina piept zombiilor in calitate de ultim supravietuitor pe Pamant (I Am Legend).
Knocked Up, Superbad & Pineapple Express - dragostea dintre tovarasi
Cand vine vorba de camaraderie intre barbati, un singur regizor/producator/scenarist stie sa le "spuna" cu adevarat: Judd Apatow.
Totul a inceput timid cu Freaks & Geeks, un serial ce n-a avut viata lunga, pentru ca mai apoi curentul sa ni se intipareasca in memoria de cinefili din ce in ce mai pregnant, cu 40 Year Old Virgin, Knocked Up, Superbad, You Don't Mess With The Zohan si Pineapple Express.
Cat de prolific a ajuns Apatow? Suficient cat azi sa existe un termeni ale carui origini sa-l citeze drept exenplu. E vorba de "bromance", acea relatie aproape amoroasa (dar niciodata sexuala!) intre un barbat si cei mai buni tovarasi ai lui.