Pianistul Horia Mihail a inceput a doua editie a turneului ”Pianul Calator” – organizat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo – la 21 mai, la Medias, locul unde a fost lasat pianul ce l-a insotit in prima editie a turneului, anul trecut.
Timp de 52 de zile, pianistul a avut de strabatut peste 7000 de kilometri, incantand mai mult de 7000 de spectatori cu un program dens si incitant, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Intreg itinerarul turneului ce se va incheia practic cu un post scriptum la Chisinau, pe 11 iulie, poate fi urmarit pe site-ul www.pianulcalator.ro.
Despartirea de pianul calator a avut loc pe 29 iunie dupa un recital indelung aplaudat la Sala festiva a castelului Nako din Sannicolau Mare, orasul in care s-a nascut celebrul compozitor al secolului XX Bela Bartok si unde, in fiecare an, in luna martie, are loc un festival dedicat compozitorului, ceea ce face ca prezenta unui pian de concert in oras sa fie cu atat mai binevenita.
"Sunt surprins ca ma simt foarte bine la sfarsitul acestui maraton, uitand, practic, oboseala miilor de kilometri parcursi si a zecilor de recitaluri si concerte sustinute. Contactul cu publicuri atat de diferite, cu oameni dornici de cultura, poate oferi unui muzician sustinerea pentru a-si duce mai departe misiunea. Atmosfera si istoria fiecarui loc are, cu siguranta, momente aparte, care te influenteaza intr-un fel sau altul." a declarat Horia Mihail la finalul recitalului.
Pianul calator va ramane la Sannicolau Mare pentru a fi ascultat de cat mai multi melomani care pana acum nu au avut parte de sonoritatile unui instrument de o asemenea calitate. La ceremonia de predare a pianului presedintele Asociatiei Pro Bartok, dl. Tamas Sandor si-a exprimat incantarea: "Noi de foarte multa vreme ne luptam pentru un pian. In 2006, cand s-au implinit 125 de ani de la nasterea lui Bartok, de la Budapesta am primit un pian cu coada scurta reconditionat, un Bossendorfer din 1928 care, pe moment, ne-a ajutat foarte mult in organizarea concertelor noastre, dar tot timpul aveam dorinta sa avem un pian de concert adevarat, cu coada lunga. Se pare ca acum visul nostru s-a implinit".
Proiectul Pianul Calator a fost gandit pentru inceput pe o perioada de trei ani, urmatoarea editie fiind preconizata pentru anul viitor, cand un al treilea pian pus la dispozitie de Radio Romania va pleca spre un oras unde pana in acest moment nu a existat un pian de concert performant.