Pedalatul în interior este o activitate cardio foarte solicitantă şi, practicată cu regularitate, poate îmbunătăţi considerabil rezistenţa la efort fizic şi starea musculaturii. Rezultatele depind nu numai de cât de des este folosită o bicicletă de cameră ci şi la ce intensitate, în ce postura şi cât timp se pedalează. În acest sens, "acest tip de exerciţiu poate fi adaptat în funcţie de nivelul fizic al fiecăruia", spune Matt Wilpers, instructor la Peloton, o companie care face tehnologia din sălile de sport accesibilă oricui.
1. Încercaţi să menţineţi presiune asupra pedalelor, pentru a folosi atât muşchii din faţă ai picioarelor cât şi pe cei din spate. Ideal ar fi să nu lăsaţi vârfurile degetelor în jos, astfel încât să călcaţi cu toată talpa pedalele şi să simţiţi cum se întind muşchii.
2. Fiţi atente la genunchi şi încercaţi să-i mişcaţi cât mai puţin. Ei nu trebuie să atingă mânerele şi nici să se balanseze prea mult. Genunchii trebuie menţinuţi tot timpul în aceeaşi linie cu coapsele şi aliniaţi cu tibia.
3. Păstraţi poziţia dreaptă a spatelui, cu trunchiul uşor aplecat în faţă, pe tot parcursul pedalării, deoarece altfel veţi lucra picioarele, dar vă veţi alege cu dureri supărătoare de spate. Poziţia corectă este cu spatele întins privind înainte. "Chiar dacă, în mod natural,există anumite curburi ale spatelui, încercaţi să nu vă cocoşaţi!", recomandă Wilpers cursanţilor pe care îi are. De asemenea, "priviţi înainte, nu în jos, relaxaţi-vă umerii şi mâinile, menţinând uşor îndoite braţele şi fără a strânge pumnii pe ghidon".
4. Dacă pedalaţi pentru mai multă vreme, nu uitaţi să vă hidrataţi! Beţi în schimb doar guri mici de apă, altfel organismul va fi îngreunat. Ţineţi o sticlă de apă la îndemână şi asiguraţi-vă că beţi atât înainte de a începe cât şi după. Pentru a fi eficiente, puteţi să vă setaţi o alarmă care să vă aducă aminte.
5. Pedalaţi întotdeauna cu încălţări adecvate, niciodată desculţe. Asta va împiedica alunecarea tălpilor şi accidentările, vă va oferi deci o stabilitate mai mare. Este o modalitate de a sta mai confortabil, dar şi de a transmite mai eficient energia corpului către bicicletă.
Fitness la tine acasă: Cum să profiţi la maxim de bicicleta de cameră
Chiar dacă mergeţi doar sporadic la sală şi vă mulţumiţi cu câteva minute de pedalare pe bicicleta statică din sufragerie, important este să ştiţi cum să o folosiţi corect, astfel încât să beneficiaţi de toate avantajele.