Cu toate acestea, floarea-soarelui are ceva mai mult decat o simpla istorie, decat o poveste directa si se pare ca este un "calator" mai mare decat ti-ai putea imagina.
Floarea-soarelui provine din America de Nord, dar a calatorit foarte mult de-a lungul timpului pana a devenit planta pe care o cunoastem astazi. Aceasta a fost, probabil, una dintre primele culturi care a fost cultivata in cele doua Americi.
Inainte de asta, floarea-soarelui a fost culeasa de catre "culegatorii-vanatori" ca o sursa naturala de grasime. Semintele puteau fi macinate si amestecate cu faina pentru a face painea - o varianta mult mai apropiata de pita pe care o mancam astazi.
In urma cu aproape 5000 de ani, oamenii au inceput sa cultive floarea-soarelui in partile de sud-vest ale Americii de Nord, pe teritoriul care este astazi Mexicul. Cum au fost cultivate de-a lungul a mai multe generatii, plantele au fost incurajate sa produca seminte tot mai mari - si palariile aveau din ce in ce mai multe seminte.
Deci, floarea-soarelui pe care o stim acum nu are nicio asemanare cu felul in care si-a inceput viata aceasta planta, pe masura ce rasa umana a intervenit asupra caracteristicilor ei in toate aceste mii de ani.
Inclusa in dietele bastinasilor
S-a sugerat chiar ca floarea-soarelui a fost folosita chiar inaintea porumbului. Aceasta s-a intamplat in timpul in care indienii Cherokee si alte triburi native americane au inceput sa cultive floarea-soarelui. Iar planta a devenit o parte importanta din dieta acestor oameni si, in acelasi timp, a fost pentru ei o sursa buna de grasimi.
In sud, in Mexic, aztecii cultivau de asemenea plantele de floarea-soarelui, dar ei o si venerau. In templele lor dedicate soarelui, preotesele purtau anumite accesorii pe cap realizate din floarea-soarelui, care le dadeau un aer divin. Citeste mai multe pe kuriositas.com.
Citeste si: 10 lucruri despre animale care te vor face sa zambesti
Galerie foto! Fructe si condimente, asa cum nu le-ai mai vazut niciodata