Inainte de orice, haideti sa va povestesc cum am ajuns sa citesc aceasta carte, despre care tin neaparat sa va povestesc.
Inainte de Craciun am mers la libraria Humanitas din Auchan sa cumpar cateva carti pentru cadouri. Dupa ce ajung la casa cu ele si le achit, vanzatoarea ma intreaba precipitata daca sunt client Vodafone. Initial m-am blocat, pentru ca nu intelegeam ce are una cu alta (ca si cum m-ar fi intrebat ce numar port la pantof…). I-am spus ca sunt si atunci am elucidat “misterul” - Humanitas si Vodafone au lansat un program, numit “Citeste mai mult”, care consta in urmatoarea chestiune: la fiecare carte cumparata dintr-o anumita librarie, primeai inca o carte gratuit (dintr-o lista de 10 titluri), dupa ce trimiteai un sms gratuit la un numar. Normal ca m-am bucurat… cui nu-i place sa primeasca un cadou? Printre cartile alese, mana destinului mi-a oferit o carte excelenta.
“FLUX. Psihologia FERICIRII” nu este o carte cu solutii pentru gasirea fericirii, insa modul cum autorul (un reputat psiholog american, de origine maghiara) explica ceea ce inseamna fericirea, mi-a deschis ochii in multe privinte.
Un lucru este clar - nu putem fi fericiti permanent. Ok, putem fi multumiti ca avem un trai satisfacator - hrana, protectie, sex etc, insa fericirea apare doar cand si cand. Csikszentmihalyi introduce conceptul de “flux” si “experienta optimala”. Starea de flux este acea stare de armonie interioara la care ajungem uneori prin motivare, atentie, concentrare, ordonarea gandurilor, folosirea tuturor aptitudinilor disponibile - interesant, nu numai cand ne distram, ci si cand muncim. Experientele optimale sunt situatiile in care resimtim aceasta stare de flux.
Ca sa dau un exemplu concret din viata mea - cele mai intense experiente optimale si stari de flux pe care le-am resimtit au fost maratoanele. Sunt momente in timpul curselor in care totul este PERFECT. Corpul si mintea intra in rezonanta cu tot ce se intampla in jur. Exista o coordonare impecabila a miscarilor, a respiratiei, a gandurilor.
Toti avem sansa sa experimentam fluxul sub o forma sau alta - ascultand o melodie, jucandu-ne cu copiii nostri, citind ceva, studiind, facand sport, calatorind si… chiar si muncind (mai ales daca faci din job o pasiune).
Va recomand sa cititi aceasta carte. Este impecabil scrisa si atat de interesanta, incat nu o poti lasa din mana.