Cat de buna este aceasta perioada pentru a incerca sa te reapropii de sotul sau de partenerul tau? Cat de speciale pot fi momentele pe care i le dedici, in aceste zile in care toata lumea pare sa ceara atentia ta: parintii, copiii, prietenii, mesele festive? Psihoterapeutul Anda Pacurar iti spune cum poti face pentru ca tensiunea sarbatorilor sa nu iti afecteze cuplul si cum e cel mai bine sa te reapropii de el.
Cele mai frumoase sarbatori de iarna sunt aici, dar tot aici sunt si cele mai agitate zile pentru o femeie. Goana dupa cadouri, lista nesfarsita de cumparaturi, vizitele la parinti si la socri, prietenii care va cheama la ei sau care vin la voi, mesele care trebuiesc pregatite, toate apasa pe umerii femeilor. Si cum ar putea ele sa incerce sa imbunatateasca relatiile de cuplu?
Psihoterapeutul Anda Pacurar ne explica: "Nu poti sa-ti propui apropierea de sarbatori, mai ales ca aceste perioade sunt chiar tensionate. Poti insa sa-ti propui sa renunti la lucrurile care pot tensiona atmosfera si in acest fel sa va imbunatatiti relatia."
Sfaturile specialistului sunt practice: "Pentru sarbatori linistite, unde sa nu intervina neintelegeri in cuplu sau stres trebuie sa nu se mai puna accent pe curatenia epuizanta, pe mese festive indelung pregatite, pe sarcini multe si urgente pentru membri familiei. E important ca oamenii sa se intalneasca sa petreaca sarbatorile cu cine le face placere, nu in vizite obligatorii."
Poate suna pragmatic, dar poate o vizita in care partenerul tau e obligat sa mearga il poate stresa si il poate face, la fel cum te poate face si pe tine, mai putin dispus la momente frumoase alaturi de tine.
Reapropierea in cativa pasi
Dar cum e cel mai bine sa incercam sa ne imbunatatim relatia de cuplu in aceste zile? Cum putem face pentru a nu parea nefiresti? La toate aceste intrebari ne raspunde Anda Purdelea: "Apropierea trebuie facuta fara graba, fara gesturi exagerate (juraminte, inele, cadouri costisitoare). Apropierea se face mai intai prin modul de a vorbi, de a asculta, de a nu mai da replica, de a incerca sa vezi lucrurile si prin ochii partenerului, de a nu mai fi dependent (adica de a nu mai spune 'sufar pentru ca el, din vina lui' etc)."
"Cu partenerul reapropierea se poate face invitandu-l la o intalnire in oras (se gaseste cineva sa stea cu copilul intotdeauna). E bine ca atat copilul vostru, cat si partenerul sa se bucure si de timp petrecut separat. Revelionul poate fi petrecut cu alte familii care au copii si astfel se pot distra si cei mari, iar cei mici sunt in siguranta," ne explica psihologul felul in care ne putem integra copiii in "programul" de reapropiere de partener.
Nu trebuie sa privesti aceasta incercare de "reconectare" ca pe un plan sau sa iti faci o adevarata strategie pentru a reusi acest lucru. Psihoterapeutul ne explica de ce asa nu este cel mai bine: "Cand te gandesti si faci lucruri pentru ca situatia sa fie mai buna, nici nu trebuie sa mai ceri implicarea celuilalt, va veni de la sine, dar poate nu imediat. Daca in schimb vrei sa faci un pact: de azi inainte ne apropiem si facem asa si asa, ajungi sa adaugi tensiune relatiei, iar rezultatul va fi ca fiecare din cei doi parteneri va mege pe nisipuri miscatoare."
Exista multe feluri prin care poti imbunatati relatia dintre tine si partenerul tau. Cel mai important factor de motivatie este, cu siguranta, sa iti doresti sa imbunatatesti relatia dintre voi. Pasul al doilea este sa incerci sa devii creativa si sa faci ceva care sa va bucure si apropie pe amandoi. Daca iti lipseste imaginatia, poti folosi sugestiile din acest articol. Factorul care poate ca are cele mai mari efecte pe termen lung se refera la a te ingriji constant de relatia ta si de imbunatatirea ei.