Folosirea decongestionantelor nazale in primul trimestru de sarcina este strans legata de defectele fetale, intrucat unele dintre solutiile eliberate fara reteta sporesc riscul de probleme ale inimii si stomacului la copil.
Doua substante, phenylphedrina si phenylprobanolamina, folosite adesea in substantele care ii ajuta pe alergici sa depaseasca momentele critice, sporesc riscul ca bebelusul sa sufere de afectiuni rare, in special la nivelul inimii, tractului digestiv si urechii.
“Defecte din nastere majore se intalesc cam la 2 sau 3% dintre bebelusi, asa ca sunt rare. Asocierile pe care le-am identificat implica defecte care afecteaza in general mai putin de 1 la 1.000 de copii. Unele dintre ele chiar necesita operatie, dar nu toate pun in pericol viata copilului”, a declarat autorul studiului publicat in "American Journal of Epidemiology" Dr. Allen Mitchell.
Decongestionantele nazale sunt unele dintre cele mai folosite medicamente, insa trebuie ca utilizatoarele aflate in perioada sarcinii trebuie sa inteleaga consecintele utilizarii acestora si faptul ca pot dauna fatului.
Citeste si:
Cea mai dura pedeapsa - In timpul travaliului, femeile nu au voie sa...
Poti crede ca e insarcinata? Tinuta sexy recomandata viitoarelor mamici!