Iată câteva semnale de alarmă pe care să le recunoşti când relaţia ta cu banii devine toxică şi cum să acţionezi pentru a evita situaţiile neplăcute.
1. Mergi la cumpărături de fiecare dată când te simţi tristă, dezamăgită, plictisită sau chiar extrem de fericită?
Dacă ţi se întâmplă des să faci câte o gaură în buzunar după o ceartă cu partenerul, după o victorie extraordinară pe plan profesional sau pur şi simplu când simţi că n-ai altceva mai bun de făcut, cumpărăturile făcute pe fond emoţional pot deveni un comportament distructiv când iau forma unui obicei.
Identificarea factorilor declanşatori este un prim pas către soluţionarea problemei. Al doilea pas este găsirea unei modalităţi de a gestiona impulsurile. Gândeşte-te în primul rând la felul în care îţi va influenţa achiziţia planurile de viitor. Ia în considerare dacă nu cumva există modalităţi mai bune de a cheltui suma respectivă. Dacă simţi că te afli în mijlocul unei furtuni emoţionale, în loc să mergi la cumpărături, apelează la familie şi prieteni pentru a-ţi gestiona sentimentele şi a-ţi recăpăta starea de bine.
2. Nu te poţi bucura de viaţă pentru că nu ai suficienţi bani
În timp ce unii folosesc cheltuielile pentru a-şi îmbunătăţi starea de spirit, alţii pur şi simplu nu găsesc lumina de la capătul tunelului pentru că sunt constant cu gândul la cum să facă mai mulţi bani.
Dacă te gândeşti dimineaţa, la prânz şi seara la câţi bani mai ai în cont şi îţi verifici economiile frecvent, nu faci decât să te supui unui stres inutil. Ideal ar fi să pui la punct un plan de creştere a veniturilor dacă nu ai suficienţi bani sau să îţi recalculezi planul pentru eliminarea datoriilor dacă te afli într-o astfel de situaţie. Stabileşte o zi din săptămână în care să faci calcule şi verificări, iar în rest lasă viaţa să îşi urmeze cursul firesc. Stresul nu îţi aduce mai mulţi bani, ci, dimpotrivă, te poate expune unor cheltuieli suplimentare, întrucât îţi influenţează masiv sănătatea pe termen lung.
3. Ascunzi unele achiziţii faţă de partenerul de cuplu
Dacă simţi că nu îi poţi spune partenerului despre cea mai recentă pereche de pantofi achiziţionată, e clar că eşti conştientă într-o oarecare măsură de faptul că ai obiceiuri financiare nesănătoase. Deşi pare o minciună nevinovată, consecinţele pot fi extrem de grave. Este o formă de infidelitate financiară şi poate crea rupturi majore la nivelul relaţiei cu partenerul de cuplu.
Poţi apela la partenerul de cuplu pentru a-ţi îndrepta relaţia cu banii stabilind un ţel comun pentru care să economisiţi amândoi, cum ar fi o casă a voastră sau o vacaţă exotică.
4. Suferi de FOMO
Generaţia actuală este afectată de sindromul FOMO ("fear of missing out"), cunoscut drept teama constantă de a rămâne pe dinafară, ce îi vizează pe cei care petrec mult timp pe reţelele de socializare şi vor să fie la fel de activi precum prietenii care postează fotografii din vacanţe, de la restaurante de lux şi petreceri sălbatice.
FOMO apare adesea din cauza dorinţei de a te simţi acceptat. Cu toate acestea, se poate transforma într-un comportament financiar toxic, fiindcă individul ajunge să nu poată recunoaşte că nu îşi permite luxul de a cheltui sume considerabile pentru a avea o viaţă socială demnă de postat pe Instagram.
Cine spune, însă, că fotografiile cele mai reuşite sunt cele dintr-o vacanţă exotică în Bali sau dintr-un club deschis recent? O plimbare prin parc sau pe străduţe lăturalnice ale oraşului în care trăieşti se poate dovedi a fi cadrul perfect pentru imagini care vor stârni valuri de like-uri, fără ca tu să te îngropi în datorii. Găseşte activităţi care îţi fac plăcere fără a necesita cheltuieli semnificative şi nu te teme că rămâi pe dinafară. Cine ştie, poate prietenii vor găsi o sursă de inspiraţie în postările tale şi vei porni un trend în această direcţie.