Cu toate acestea este creierul care a pus bazele retelei sociale care in doar sase ani de zile a schimbat regulile jocului, transformand mica sa retea sociala intr-o platoforma de comunicare globala, scrie La Repubblica.
Facebook, o evolutie naturala
Zuckerberg spune ca nu se astepta ca Facebook sa aiba o asemenea evolutie, insa, in acelasi timp nu este nimic special sau straniu in asta. Argumentul sau este acela ca face parte dintr-o generatie diferita, prima care a crescut cu internet ceea ce a facilitat accesul de la o varsta foarte frageda la lucruri noi si la tehnologii interesante.
" Am crescut cu Napster, Wikipedia, Aol si toate celelalte. Facebook este o evolutie naturala, pentru ca nu face nimic altceva decat sa puna in centru esenta internetului, si anume, conexiunea intre oameni. Si se transforma in altceva. Este un moment fantastic, care nu cred ca se va sfarsi curad", spune Zuckerberg.
Internetul va deveni o experienta si mai personala
Zuckerberg spune ca un moment analog in istorie l-ar putea reprezenta aparitia televizorului insa, nu este tocmai o paralela corecta, pentru ca televiziunea este un canal media unidirectional, in timp ce web-ul reprezinta o forma de participare inedita, care iti permite sa intri in contact cu persoane si institutii la care pana acum nu aveai acces. " Si este doar inceputul unor schimbari ulterioare, pentru ca internetul va deveni o experienta si mai personala", spune Zuckerberg .
In ceea ce priveste evolutia Facebook, Zuckerberg, afirma ca filozofia dupa care se ghideaza este aceea de a oferi utilizatorilor produse adaptate cerintelor acestora, fara de a le impune ceva. "Determinanta va fi personalizarea, asa cum sunt social plugins, widget-uri care cu un simplu "drag and drop" poti ajunge la site-ul tau si care iti dau voie sa interactionezi cu prietenii tai si cu cei care frecventeaza pagina. Primele date sunt incurajante, ar putea fi o noutate interesanta".
Cat despre problema intimitatii Zuckerberg spune ca aceasta va ramane in continuare o tema importanta, insa trebuie sa se inteleaga ca lucrurile s-au schimbat in mod radical in ultimii sase ani.
"Conceptul de privacy pe care eu il am nu este acelasi cu cel pe care il impartaseste tatal meu si e diferit de cel al unui copil de 14 ani. Acum sase ani nimeni nu vroia ca informatiile sale personale sa fie pe o pagina web, astazi numarul persoanelor care isi pun numarul de telefon pe Facebook este impresionant. Pentru parintii mei intimitatea era o valoare, pentru cei de varsta mea, a imparti cu ceilalti reprezinta o valoare", spune Zuckerberg.
Fondatorul Facebook accentueaza totusi ca acest aspect a reprezentat un subiect foarte important inca de la debutul platformei, si fiecare eroare care a aparut a fost imediat corectata, dialogul cu utilizatorii fiind fundamental in decizile care au fost luate si care se vor lua in legatura cu platotforma.