Fonduta cu legume fierte in baie de aburi
legume asortate precum fenicul, broccoli, morcovi, conopida si dovlecei (zucchini)
8 linguri de unt
12-16 chifle italiene sau baghete frantuzesti
Pentru fonduta:
330 g branza Fontina
1 lingura faina
lapte,cat este nevoie
4 linguri unt
1/2 cana parmezan, proaspat ras
un varf de nucsoara
2 galbenusuri la temperatura camerei
cateva feliute de trufe (optional)
sare si piper negru proaspat macinat
Pasul 1:
Aproximativ cu 6 ore inainte de servire, taiati branza Fontina in bucati si puneti intr-un vas. Presarati cu faina si turnati suficient lapte cat sa acopere branza, apoi lasati la loc la rece. Branza trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a o gati.
Pasul 2:
Chiar inainte de a prepara fonduta, fierbeti legumele in aburi pana sunt moi, apoi taiati in bucati.
Puneti legumele pe un platou de servit, presarati cu bucatele de unt apoi tineti la cald.
Pasul 3:
Ungeti painea cu unt si prajiti usor in cuptor sau la gratar.Treceti galbenusurile prin strecuratoare si puneti deoparte.
Pasul 4:
Pentru a prepara fonduta, topiti untul intr-un vas deasupra unei cratite cu apa care fierbe. Strecurati in vas Fontina si adaugati si 3-4 linguri din laptele in care a stat la inmuiat. Fierbeti, amestecand pana ce branza se topeste. Cand este fierbinte si a format o masa omogena, adaugati parmezanul si amestecati pana se topeste. Adaugati nucsoara, sarea si piperul.
Pasul 5:
Luati de pe foc si bateti imediat in compozitie galbenusurile date prin strecuratoare.Turnati in farfurii, ornati cu trufe si serviti cu legumele fierte si painea prajita.
Fonduta este un sos italian cremos din branza. In mod traditional se orneaza cu felii de trufe albe si se mananca cu chifle de paine prajita.
Autor: Editura Mladinska - Vegetariana
Articolul anterior Piept de rata cu orez basmatic, prune de California si usturoi confiat Articolul următor Terrine cu legume la gratar