Genetica iti determina trasaturile fizice dar si mentale. Unii dintre noi ajungem sa fim persoane inteligente, in schimb ce altii ajung cei mai slabi elevi din clasa. Putem fi extrem de puternici in fata provocarilor si situatiilor dificile, iar altii mai slabi de inger. In aceeasi masura, genetica iti decide si partenerul de viata. Alegi sa-ti fie partner de viata o persoana care se aseamana cu tine. Confuza?
Simetrie intre parteneri
De la conceptie, corpul omenesc se dezvolta simetric (exceptand cazurile de malformatii), unde partea dreapta se "vede" perfect in oglinda cu partea stanga. O simetrie buna arata ca acel individ are toate avantajele genetice pentru a se dezvolta sanatos si este pregatit pentru a-si gasi partener(a).
Un cercetator de la Universitatea din New Mexico, Randy Thornhill a descoperit ca de cele mai multe ori cautam parteneri care sa ne fie simetrici perfect, pentru ca in acest fel vom avea copii care sa ne semene. Diferente intre parteneri pot exista, dar sunt de regula insesizabile.
Thornhill a studiat simetriile intre oameni timp de 15 ani. A scanat fete si corpuri pentru a determina raporturile de simetrie. Atat femeile cat si barbatii isi alegeau ca parteneri potriviti persoane cu rezultate asemanatoare.
Forma corpului
Psihologul Devendra Singh de la Universitatea din Texas a studiat raporturile fizice pe care le prefera oamenii. Rezultatele au relevat ca femeile care au un raport de 0.7 intre talie si sold sunt percepute ca cele mai atragatoare femei. Participantele la concursurile de Miss indeplinesc acest raport ideal. Dar adevarul din spatele acestui raport este perceput de partener tot printr-o indeplinire a unei cerinte genetice. Locul in care se depun grasimile pe corp este determinat de hormonii sexuali: testosteron la barbati si estrogen la femei. Daca o femeie produce o cantitate potrivita de estrogen, atunci raportul intre talie si sold va fi incadrat in standardele ideale. Aceeasi regula aplicandu-se si in cazul barbatiilor cu un nivel potrivit de testosteron.
Mai exact, ne alegem partenerii care ne indica informatii convenabile despre sanatate si fertilitate.
Fata
Nivelul de estrogen in cazul femeilor si de testosteron in cazul barbatilor are efect si asupra formei fetei. Thornhill a observat ca si in acest caz devenim selectivi in functie de nivelul nostru hormonal – cautam simetrie. Oamenii isi cauta parteneri care au trasaturi de calitate (calitatea fiind perceputa la nivel subiectiv).
Parfumul natural al partenerului
Un studiu realizat de Thornhill a relevat faptul ca femeile miros placut si arata mai atragator in anumite perioade ale lunii. Mai mult barbatii simetrici miros mai bine. Cercetatorul a inmanat cateva tricouri purtate de barbati unor femei care au format esantionul pentru studiu. Femeile descoperau usor parfumul barbatilor care aveau acelasi raport de simetrie cu ele. Mai mult, alegeau barbatii cu gene similare cu ale lor si ii excludeau chiar si pe cei care se apropiau de acel raport. Femeile aflate la menstruatie percep mai usor mirosurile si isi identifica partenerii ideali. In cateva cazuri, femeile au raportat ca in ciuda faptului ca nu au gasit niciun miros pe tricou tot se simt atrase de el.
"Consider ca detectam anumite arome in subconstient, chiar daca fizic nu simtim nimic", a declarat cercetatorul.
Aceste arome detectabile doar la nivel de subconstient ar putea fi legate de feromoni, semnale chimice produse de corp pentru a comunica sanatatea reproductiva.
Relatiile de durata
Regula atractiei ne poate ajuta sa luam primele decizii, la bine si la rau. Dar relatiile de lunga durata depasesc aceasta bariera fizica.
Temperamentul cu care ne nastem are un rol vital in relatia de cuplu. Una dintre cele mai vechi teorii ale atractiei este ca oamenii care se aseamana se atrag ca un magnet. Nu degeaba observi oameni care seamana impreuna.
J. Philippe Rushton, psiholog la Univeristatea de Vest din Ontario, a studiat genele oamenilor aflati intr-o relatie. Bazandu-se pe un set de trasaturi de personalitate ereditare, acesta a descoperit ca dobandirea unei genetici similare are o importanta de 34% in selectia perechii.
"Teoria principala este ca unele gene functioneaza bine in combinatie unele cu altele. Daca aceste gene au evoluat pentru a lucra in asociere, atunci nu vrei sa rupi aceasta legatura care are deja samanta. Gasirea unui partener cu gene similare te ajuta la obtinerea unei astfel de legaturi.", a declarat Rushton pentru LiveScience.
Daca partenerul tau este genetic similar, ai mai multe sanse de a avea o casnicie fericita. Mai mult, rata de abuz asupra copilul sunt mai mici atunci cand similitudinea este mare, si veti fi, de asemenea, mai altruiste si dispuse la sacrificiu mai mult pentru persoane care vi se aseamana genetic, sustin cercetarile.