Doar prin simplu fapt ca interactionam cu restul lumii, suntem competitivi. Analizand societatea si relatiile intergrupale, putem observa ca jocul competitiv poate fi de fapt " samanta rea" din mintea unui adult, sau poate chiar radacina conflictului, acea radacina a razboiului pe care un grup de adulti il poarta cu un alt grup de adulti, in care copii sunt doar victime colaterale neglijabile.
Un fotograf din Los Angeles, Brian McCarty, aflat intr-un centru care se ocupa de copiii traunatizati de razboi, din Ierusalimul de Est, a fost profund impresionat cand o fetita a desenat in fata sa cu un creion, un baiat mort. Micuta a reprodus cu grija pana si pata mare de sange din jurul siluetei.
In urma acestui desen, fotograful a creat o serie de fotografii, numita WAR-TOYS. Aceasta incearca sa recreeze emotiile si amintirile copiilor care au trecut prin ororile razboaielor interminabile din Orientul Mijlociu.
McCarty este de parere ca " joaca poate deveni un mecanism de vindecare". Prin joaca si prin arta, copii isi pot exprima emotiile pe care nu le pot pune in cuvinte, astfel eliberandu-se de o parte din tensiunea lucrurilor pe care nu le inteleg. Folosindu-se de jucarii in locul personajelor reale, fotograful provoaca un sentiment cu mult mai amar in legatura cu razboiul, pentru ca reuseste sa opuna inocenta jocului de copil, viciului si ororii razboiului.
Citesti si:
Copiii spun lucruri trasnite: 5 adevaruri despre relatii si casnicie
4 lucruri pe care trebuie sa le ai in bagaje cand calatoresti cu copiii
5 trucuri pentru a organiza rechizitele scolare ale celor mici