"Grand Place" din Bruxelles este probabil cea mai frumoasa piata centrala din Europa sau chiar din lume. Cladirea devenita simbol al Bruxelles-ului, Hotel de Ville (Primaria), a fost construita intre 1402 si 1455 si reconstruita intre 1695 si 1699, dupa un bombardament represiv al francezilor, care a distrus aproape intreaga piata. Alte doua laturi ale pietei sunt dominate de Maison du Roi (Casa regelui) si Casa Ducilor de Brabant (de fapt, 7 case reunite sub o fatada comuna).- Plaisirs D'Hiver in Grand Place
Pentru iarna 2008, Grand Place s-a imbracat in haine de sarbatoare si si-a propus sa devina principala destinatie turistica din Europa. Grea misiune, cand exista, de exemplu, traditia vieneza...
In fiecare seara, Electrabel prezinta in Grand Place un impresionant spectacol de sunet si lumina care creeaza o atmosfera magica. Fundalul sonor este eteric, in genul Enya, dar cuprinde si melodii tematice de Craciun. Jocurile de lumini redeseneaza impresionantele fatade, iar reflectoarele scot in evidenta statuile-simbol care se afla pe aproape toate cladirile. Feeric.
Atentie: daca vizitezi Grand Place in weekend, vei fi surprinsa de aglomeratie. Nu ai loc sa arunci un ac (sau sa asezi un trepied). Se inainteaza cu 10 metri pe minut, ca intr-un pelerinaj ad-hoc catre un templu al pacii si relaxarii.
De jur-imprejur, toate fostele case ale breslelor sunt acum restaurante si cafenele. Poti sa bei un vin fiert cu mirodenii (de sezon!) ori bere (ai de ales intre aproximativ 400 tipuri) sau sa mananci regeste. Dar mese libere se gasesc cu greu, iar pentru cele situate langa ferestre se fac rezervari cu 1-2 zile inainte. Daca ai reusit sa gesesti o masa, admira interiorul - nu mai putin impresionant decat fatadele!- Marche de Noel... la Bursa
Urmatorul popas: La Bourse, la nici 200 metri, "alunecand" usor pe... Rue Au Beurre (Strada Untului). Aici gasesti primele casute (din totalul de 240) cu produse traditionale: mezeluri si branzeturi, bauturi (de la zeci de tipuri de bere pana la vin fiert si "cecemel" - ciocolata calda cu lapte), decoratiuni, artizanat etc. Cu alta ocazie, v-as fi vorbit despre braseriile si cafenelele de pe latura dreapta a Bursei, dar acum ele sunt eclipsate de Plaisirs D'Hiver. Totusi, sunt pline toate iar dinauntru razbate un murmur vesel si se revarsa o lumina calda. E timpul sa traversezi Bd. Anspach si sa continui "traseul" pe Rue Devaux. Nu ai cum sa te ratacesti, intreg traseul este marcat cu acelasi tip de decoratiuni luminoase.- Place Sainte Catherine - distractie pentru toti!
Pentru copii, Manege D'Andrea (calusei / merry-go-round); pentru copii si parinti, Ice Monster (o plimbare prin burta unui dinozaur), patinoarul in aer liber si Marea Roata (cu o superba perspectiva asupra imprejurimilor). Iar de-o parte si de alta, un sir neintrerupt de casute pline de tentatii. Decoratiunile merita admirate pe indelete. Marea majoritate sunt foarte reusite, ingenioase, de efect. Mai toate sunt ecologice si n-o sa-ti vina sa crezi cate dintre ele se bazeaza pe reciclare.
Daca ai fost prevazatoare si nu te-ai saturat langa Bursa, poti sa gusti carnati cu varza calita (din zona germana) ori frittes (cartofi prajiti belgieni, cu diverse sosuri la alegere, serviti in cornet de hartie), sa bei o bere speciala de Craciun (atentie: poate ajunge la 12 grade!) sau chiar un pahar de sampanie intr-un mini-cort incalzit. La final, poti sa te rasfeti cu dulciurile in care belgienii exceleaza: capsuni in ciocolata, struguri glazurati, jeleuri de fructe si multe altele.
Daca te abati de la "traseu" n-o sa-ti para rau. De exemplu, daca iesi din Grand Place prin coltul nord-estic, ajungi la intrarea in Galleries Saint-Hubert unde gasesti magazine cu articole de lux, fashion si cele mai rafinate cafenele din Bruxelles. Am lasat la sfarsit magazinele cu ciocolata, pentru ca am o nedumerire: daca rafinamentul in materie de moda se numeste "haute couture", cum s-ar putea numi rafinamentul in materie de ciocolata? "Haut chocolat"? Sau, pur si simplu, "chocolat belge"?