Arheologul Robert Gindele, de la Muzeul Judeţean Satu Mare, a declarat că mormântul a fost descoperit în urmă cu câţiva ani în timpul lucrărilor la centura Careiului, însă abia recent şi-a dat seama cât de importantă este descoperirea, când a studiat foarte atent obiectele găsite.
"Suntem în anii 550-600, este o populaţie germanică, gepizii, puţini au auzit de ei, au stat în "mileniul întunecat" pe meleagurile noastre.
Un mormânt reprezintă un interes cu totul deosebit, nici nu mi-am dat seama când am săpat, numai în curs de prelucrare mi-am dat seama că avem în faţă mormântul unei femei speciale, să zicem cu legături cu lumea cealaltă, cu lumea magiei.
Pe centura ei a fost descoperit, foarte interesant, ca piesă principală un pandantiv, o amuletă-pandantiv, al zeităţii germanice Thor din chihlimbar, o chestie foarte rară. Numai la vikingi am găsit analogii.
O altă piesă este aşa zisul nod al lui Hercule, care vine din lumea greco-romană şi simbolizează practic căsătoria. Mai sunt câteva piese pe această centură, un dinte de cerb, care are legături cu lumea cealaltă. Foarte probabil stăm în faţa unui mormânt al unei vrăjitoare, pe limbajul actual", a declarat Robert Gindele pentru Agerpres.