O fotografie face cat 1000 de cuvinte, dar doar cateva pot soca, dinamiza, impresiona sau schimba parerile unei intregi societati.
Una dintre cele mai frumoase imortalizari ale pasiunii din toate timpurile, dar care nu are caracter romantic este "Sarutul", fotografie realizata de Alfred Eisenstaedt in 1945. Aceasta a ajuns pe coperta revistei "Life" si a fost simbolul eliberarii, a libertatii. Cand s-a anuntat la televizor si radio ca s-a incheiat cel de-al doilea razboi mondial, in piata Time Square din New York nu a existat decat bucurie si entuziasm printre oameni, iar un marinar, de bucurie, saruta orice femeie prindea si fotograful a surprins momentul perfect cand s-a sarutat cu o frumoasa asistenta.
Cand vine vorba de Einstein, nimic nu era sigur si totul era invaluit in mister, pregatit sa fie descoperit si deslusit. In 1951 Arthur Sasse a smuls un impuls de la geniu ce a rezultat intr-o foarte interesanta fotografie. In loc sa zambeasca pentru camera, la celebrarea celei de-a 72 onomastica a sa, Einstein s-a intors catre fotograf si i-a scos limba fara sa il intereseze nimic altceva.
Dupa ce a facut aceasta fotografie, la cateva luni distanta, Kevin Carter, fotograful, s-a sinucis si s-a speculat ca ideea din spatele fotografiei ar fi fost motivul. Fotografia, surprinsa in 1994, in timpul foametei din Sudan, a castigat premiul Pulitzer. Imaginea gazduieste un copil de culoare, care se tara spre taberele Natiunilor Unite localizate la un kilometru distanta de acel loc pentru a primi hrana. Vulturul, din spatele micutului, il asteapta sa moara pentru a-l putea manca. Nu se stie ce s-a intamplat cu acel copil, iar fotograful a fugit de la fata locului in acel moment.
Fotograful Steve McCurry a surprins probabil fetita cu cei mai frumosi ochi din lume. In 1984, acesta a imortalizat o fetita afgana de 12 anisori care facea cursuri la o scoala din taberele de refugiati. Fotografia ei a ajuns pe coperta revistei National Geographic urmatorul an, iar identitatea ei a fost dezvaluita doar cativa ani mai tarziu.
Aceasta faimoasa fotografie, realizata in 1930, surprinde doi baieti de culoare care au fost spanzurati pentru ca s-a presupus ca au violat a fata alba, spanzurati in fata a 10.000 de oameni, multime ce i-a luat cu forta din inchisoare.
Pranzul la inaltime? Ei bine, cand Charles C. Ebbets a surprins muncitorii luandu-si pranzul la sute de metri altittudine, situatia se schimba. In timpul construirii cladirii GE la Rockefeller Center in 1932, fotograful i-a prins pe cei 11 muncitori luand pranzul pe o schela, balanganindu-si picioarele in aer, fara nicio grija. Aceasta fotografie a fost facuta in ultimele luni din timpul constructiei sale.
Omayra Sanchez este una dintre fetitele care au ajuns victima eruptii vulcanului din Nevado del Ruiz, Columbia. Dintre cele 25.000 de victime, acest copil a facut ca o lume intreaga sa ii planga de mila si a creat panica si controversa impotriva guvernului columbian pentru lipsa de implicare in evacuarea zonei si ajutorare a ranitilor. Vulcanul a erupt in 1985, iar fetita de doar 13 anisori a fost prinsa in apa si sub ciment timp de trei zile, fotografia fiind luata la doar cateva ore inainte ca aceasta sa moara.
Dupa ce a fost capturat Che Guevara, in 1967, a fost asasinat, iar inainte de a-l inmormanta intr-un loc secret, executorii si-au facut o poza cu acesta pentru a demonstra poporului ca Marele Che este mort si ca ei detin controlul. Ulterior, fotografia a creat doar polemici si l-a facut sa para ca de legenda, admiratorii comparandu-i fata cu cea a lui Iisus.
"Norul ciuperca", norul care s-a ridicat de la sol dupa ce bomba de la Nagasaki a explodat in 1945, omorand 150.000 de oameni, a contrariat si a speriat intreaga omenire.
Surse foto: worldsfamousphotos.com, neatorama.com