La ce ne ajuta descarcarile?
Cristina Calarasanu, psiholog in cadrul CPAP ne explica: "Descarcarile pot fi de doua feluri. Prima este cea directa, care vine ca urmare a unei perioade in care incarcatura emotionala este atat de puternica incat nu mai poti astepta. Descarcarile directe pot varia, de la plans la accese de furie, crize de nervi sau iesiri nervoase. Obtinem un efect imediat. Cea de-a doua categorie se refera la descarcarile indirecte, subliminale, atunci cand deplasam spre o alta forma de activitate, care ne face placere, emotiile de care vrem sa ne descarcam. Poate lua diferite forme, de la a mazgali cateva desene sau litere pe o foaie de hartie, la a scrie in jurnal sau pe blog, la a picta sau la a dansa."
Fiecare dintre aceste activitati are un efect asupra ta si iti permit sa scazi acea tensiune interioara (defularea directa) sau sa transformi acea tensiune, canalizand-o spre un moment placut (descarcarea indirecta).
Multi dintre noi sunt astfel construiti incat incearca sa ascunda de ceilalti fiecare emotie puternica si sa se prefaca ca isi desfasoara viata in ritmul obisnuit, incercand sa nu se arate afectati. Orice reprimare a emotiilor tale si orice refulare ajung sa produca o "supraincarcare" si singurul rezultat va fi o descarcare si mai puternica, care se va intampla cand te astepti mai putin. Sa spunem, de exemplu, ca ai trecut printr-o perioada stresanta, in care nervii si atentia ti-au fost solicitate la maxim. Tu vei avea o izbucnire, in cazul in care ti-ai reprimat emotiile in acea perioada, atunci cand lucrurile s-au linistit aparent, la cea mai mica provocare. O persoana care isi reprima emotiile si nu reuseste sa se defuleze ar putea fi semana ca o oala sub presiune: fara existenta unei supape (valva de siguranta) prin care sa iasa vaporii de abur, oala ar putea exploda.
Iti vine sa plangi? Exista alternativa!
Imagineaza-ti ca esti la o sedinta si ca nimic nu pare sa mearga: colegii intarzie, prezentarea a inceput prost, cei pe care iti doresti sa ii impresionezi si-au pierdut rabdarea, te-ai contrazis cu unul din superiorii tai...iti vine sa plangi de nervi si de ciuda. Dar esti la birou, inchisa intr-o sala de sedinta si nu iti poti permite sa te comporti cum iti vine sau cum simti.
Psihologul spune ca ai putea incerca sa te linistesti utilizand doua metode:
- intreaba-te de ce te simti asa si incearca sa iti explici ce te-a deranjat si care au fost motivele pentru care te-a deranjat acea situatie. "E foarte complicat sa nu dai atentie, pentru ca sentimentele vin peste tine oricum, fie ca vrei, fie ca nu vrei. Chiar daca nu plangi, ai un nod in gat si te inteapa ochii..."- precizeaza Cristina Calarasanu.
- nu exista o modalitate prin care sa fie mai bine sa te descarci. Tu esti singura persoana care stie ce ar functiona. Chiar daca nu poti plange si nu te poti desfasura, poti rupe o bucatica de hartie in bucatele mai mici sau poti incerca sa iesi cateva minute din birou.
Fiecare dintre noi are nevoie de descarcari: uneori functioneaza o gluma spusa de un prieten, care te face sa razi cu lacrimi si sa te destinzi, alteori e bine sa plangi –plansul este un factor important in prevenirea depresiilor- pentru a reduce stresul si tensiunea si pentru a te descarca. Avem nevoie de aceste descarcari, iar o "portie" buna de plans te poate face sa te simti usoara si zglobie ca un fluturas. Nu face greseala de a incerca sa iti reprimi sentimentele!