Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

"Frigem" si dieta de 1 mai?!

De în Sport 30 apr 2009
1 mai este o zi declarata a gratarelor. Dar mi-e frica! Dieta mea si gratarul nu s-au impacat niciodata prea bine! Nu pentru ca nu ar fi posibil, dar fumul si miresmele micilor care sfaraie pe gratar sau ceafa de porc si pastrama de oaie sunt mult mai mult decat tentatii, sunt mese clare in alimentatia mea. Nu ma pot abtine si asta este, nu am ce sa fac! Fie nu ma mai duc la gratar, fie clachez si mananc din toate, ce-o fi, o fi... "Frigem" insasi dieta la gratar sau ne bucuram de gustul gratarului fara a ne crea procese de constiinta, adaugand kilograme?

Un lucru este clar in cazul meu... nu concep sau cel putin nu concepeam ideea de gratar fara mici si ceafa de porc. Mi se pare ca daca ii furi gratarului ce-i al gratarului: adica carnaciori, mici, ceafa, pastrama etc, mai bine il numesti altfel. Acestea sunt parte integranta a termenului, deci nu ma poate aburi nimeni ca poti sa mananci sanatos la gratar. A, ca adaugi pe langa aceste delicii suculente si o salata, un castravete sau o rosie este cu totul altceva.

Am fost convinsa de aceste lucruri si nu a reusit nimeni sa ma faca sa ma razgandesc, decat... experienta! Cum? Pai mi s-au aliniat piticii la creier dupa prima si a doua zi de Paste, pentru ca in saptamana precedenta acestei sarbatori tinusem post si facusem exces de paine, mancaruri care mai de care bazate pe produse de patiserie, mai multe sucuri pentru a inlocui deserturile aproape inexistente sau foarte fade si alte astfel de "activitati".

Dupa post, am excelat in a gusta din toate produsele de pe masa; desi mancam cate un pic, nu ma puteam abtine sa nu gust din toate, iar cu cat stateam mai mult la masa cu atat mana mea se apropia de fiecare platou care imi statea in cale. Asadar, nu neaparat ca ma ingrasem ingrozitor, dar nu ma simteam bine deloc, eram atat de balonata incat nu puteam respira, iar pantalonii se inchideau din ce in ce mai greu. Nu mai imi placea cum ma simt si cum se aranjeaza hainele pe mine.

Stiam ca dupa-amiaza urma sa merg cu prietenul la un gratar in aer liber. Cosmarul vietii mele... ce ma fac? Nu mai pot sa mai mananc, am exagerat deja si as vrea o "detoxifiere" binemeritata, iar conceptia mea despre gratar deja ati aflat-o. Gandul imi statea numai la ce si cum o sa mananc eu in dupa-amiaza aceea? Toata lumea s-ar infrupta din preparate, iar eu as avea o "jena" - foame sigur ca imi era, deci nici nemancata nu puteam ramane. M-am gandit, am facut o analogie intre produse sanatoase si "look-ul" lor la gratar si ce a iesit, aflati in cele ce urmeaza. M-am simtit ca un fulg, nici procese de constiinta nu am mai avut si m-am bucurat la modul clasic de un gratar adevarat. Da, chiar si eu care credeam ca nu exista gratar fara grasimi! Afla trucuri prin care sa ai un 1 mai "usor ca un fulg" atat pentru sanatatea, cat si pentru corpul tau.

1. Puiul si pestele - sanatoase, dar se  potrivesc cu ideea de gratar?

Carnea de pui credeai ca nu se compara cu aceea de porc sau oaie sau cu deliciosii mici? Nu este chiar o tragedie, cu atat mai mult cu cat ai in maneca secrete aromate si idei extravagante care ofera savoare ideii de barbecue.

Asadar, continuand "calatoria" mea prin lumea gratarelor, imediat dupa Paste, evident ca a trebuit sa facem cumparaturi pentru ceea ce urma sa punem pe gratar. Baietii au luat-o spre coltul marcat de traiditionale produse pentru gratar, iar noi fetele am cautat solutii "light", dar cu gust de gratar. Cam dificil, mai ales ca si noi ne topim dupa mititei si pastrama, dar am incercat-o si pe asta. Asadar, de la produsele de carne am achizitionat pui (piept de pui, dar si ciocanele), peste (nu orice fel de peste, ci somon, iar eu mi-am ales doi pastravi, pentru ca ii ador), iar fetele au vrut si cativa creveti care sa le rafineze papilele gustative. Ok, si ce facem cu toate acestea? Le-am savurat pe deplin... cum? In cele ce urmeaza...

Ponturi utile:

- puiul se frige cu tot cu piele, numai cand il consumi i se indeparteaza pielea de pe el (care nu este sanatoasa si este plina de grasimi)                                                                               - pestele poate fi pus pe gratar si invelit in folie de aluminiu (asa se pastreaza toate substantele nutritive si este mai fraged si gustos)

2. "Hainute" pentru alimente - secretul gustului desavarsit - no comment la dieta

Am gasit carnea potrivita pentru starea potrivita si acum ce facem cu ea? Ei bine, ii dam gust! Cum? Afla cateva sosuri delicioase, care iti imbraca carnea de "dieta", uneori prea fada pentru a putea fi degustata, intr-o aroma de care te indragostesti:

1. In primul rand, cu riscul de a fi exilate din grup, nu am ratat de pe lista de cumparaturi usturoiul - un element cheie in preferintele mele - iar sosul a sunat astfel: o capatana de usturoi, un pahar de apa minerala, zeama de la o lamaie si sare - totul amestecat si stropit peste carnea de peste (mai ales peste pastrav) - nimic gras si plin de calorii, si foarte gustos.

2. Puiul a fost innobilat cu un altfel de sosuri, si crevetii de asemenea:

- fie bazat pe smantana (light), cu un catel sau doi de usturoi cu putina sare si cativa castraveti murati taiati marunt.
- am incercat ceea ce ce vroiam de mult, adica sosul salsa cateva rosii, ceapa, coriandru si evident, chili; este destul de picant, dar si revigorant, adaugand fiecarui tip de preparat pe care-l insoteste, un strop de savoare si personalitate.
- am incercat si un sos bazat pe rosii coapte la gratar, decojite si pisate cu putin usturoi tocat marunt, sare si piper (e preferatul meu, nu exitsa gratar sa nu savurez rosiile coapte la gratar cu usturoi chiar si nefacute pasta sau sos.
- poti incerca tot felul de sosuri, nu trebuie sa cauti retete speciale, ci sa adaugi ceea ce iti place tie cel mai mult dintre condimente si legume, cu atentia mare ca uleiul sa fie neaparat de masline si iaurtul si smantana light, fara maioneze grele si alte sosuri grasimoase; ai liber la sosuri de 1 mai cu care sa armonizezi gustul carnii "light" de la gratar.

3. Ati auzit de cea mai buna carne? Ea este chiar... leguma!

Asadar, bucurati-va de gustul unic al legumelor la gratar. Nici prin cap nu va trece cate legume puteti frige si ce gust desarvarsit si unic au. Va dau cateva idei traznet pentru gratarul de maine:

- daca nu vreti sa faceti salata pur si simplu si nu o gasiti atractiva pentru o iesire la gratar, mutati atractia pe gratar: aproape orice leguma poate fi pusa pe gratar;
- lasa deoparte cartofii prajiti si bucura-te de o garnitura pe cinste: cartofi copti in jar (asezonati cu ulei de masline, oregano,sare, piper); eu ii ador si copti in cuptor, daramite in jar, unde gustul este mai intens;
- dupa cum aminteam mai sus, nu uita de rosiile pe gratar stropite cu sos de usturoi, o alta garnitura cu gust unic; desi par simple rosii, gustul pe care il au de la gratar este inedit si foarte savuros;
- hmm, va mai aduceti aminte de ardei copti la aragaz, cu sosulet de ulei de masline, usturoi, otet, sare... ei bine, acum aveti ocazia sa prepari garnitura aceasta direct in jar, si se fac mult mai rapid decat pe aragaz;
- cu toate stiti de gustul inedit si fara de cusur al porumbului copt in jar; stiu ca inca nu este sezon, dar fac aceasta recomandare pentru ca am vazut totusi in hypermarket-uri porumbi importati, un pic mai piperati la pret, dar ne putem permite mici extravagante de 1 mai, nu?

4. Carne si legume "trase" in bat


Putem combina cele doua componente pe care le-am amintit: carnea si legumele intr-un preparat "pe bat". Pai ce gratar e acela fara faimoasele si delicioasele frigarui? Nu trebuie sa le cumperi de-a gata, le poti prepara chiar tu, adaugand legumele si carnea ta preferata.

Noi punem de obicei: ceapa, rosie, ardei gras, piept de pui si le asezonam cu diverse condimente: putin busuioc, oregano, piper, sare.

5. Desertul la gratar - dar mai poti?


Daca mai poti si mai intra dupa atatea delicii, poti savura si un desert pe gratar. La ce ti-e gandul? Mie la fructe! Nu ai mancat niciodata? Nu stii ce pierzi! Fructele la gratar suna a paradox culinar, pentru ca noi asociem gratarul cu diverse alimente pe baza de carne, cel mult legume si niciodata fructe. Dar exista fructe care au un gust desavarsit la gratar, iar mai multe nu iti mai spun, te las sa vezi in filmul de mai jos, unde Victor Melian, "voyage chef", ne impartaseste o reteta extrem de rapida de frigarui de fructe:

Bucura-te de un 1 mai "light" fara dureri de cap si nici de stomac, si mai ales fara procese de constiinta. Cu aceste recomandari, gratarul tau are un gust de doua ori mai bun decat cel clasic. Pe langa asta, este mai interesant si mai tentant! Spune-mi cum impaci tu dieta cu gratarul si ce trucuri folosesti? Eu am descoperit cateva, dar sunt sunt sigura ca exista altele la fel de tentante si gustoase. Impartaseste-le cu noi!

 

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 apr