Un lucru este clar in cazul meu... nu concep sau cel putin nu concepeam ideea de gratar fara mici si ceafa de porc. Mi se pare ca daca ii furi gratarului ce-i al gratarului: adica carnaciori, mici, ceafa, pastrama etc, mai bine il numesti altfel. Acestea sunt parte integranta a termenului, deci nu ma poate aburi nimeni ca poti sa mananci sanatos la gratar. A, ca adaugi pe langa aceste delicii suculente si o salata, un castravete sau o rosie este cu totul altceva.
Am fost convinsa de aceste lucruri si nu a reusit nimeni sa ma faca sa ma razgandesc, decat... experienta! Cum? Pai mi s-au aliniat piticii la creier dupa prima si a doua zi de Paste, pentru ca in saptamana precedenta acestei sarbatori tinusem post si facusem exces de paine, mancaruri care mai de care bazate pe produse de patiserie, mai multe sucuri pentru a inlocui deserturile aproape inexistente sau foarte fade si alte astfel de "activitati".
Dupa post, am excelat in a gusta din toate produsele de pe masa; desi mancam cate un pic, nu ma puteam abtine sa nu gust din toate, iar cu cat stateam mai mult la masa cu atat mana mea se apropia de fiecare platou care imi statea in cale. Asadar, nu neaparat ca ma ingrasem ingrozitor, dar nu ma simteam bine deloc, eram atat de balonata incat nu puteam respira, iar pantalonii se inchideau din ce in ce mai greu. Nu mai imi placea cum ma simt si cum se aranjeaza hainele pe mine.
Stiam ca dupa-amiaza urma sa merg cu prietenul la un gratar in aer liber. Cosmarul vietii mele... ce ma fac? Nu mai pot sa mai mananc, am exagerat deja si as vrea o "detoxifiere" binemeritata, iar conceptia mea despre gratar deja ati aflat-o. Gandul imi statea numai la ce si cum o sa mananc eu in dupa-amiaza aceea? Toata lumea s-ar infrupta din preparate, iar eu as avea o "jena" - foame sigur ca imi era, deci nici nemancata nu puteam ramane. M-am gandit, am facut o analogie intre produse sanatoase si "look-ul" lor la gratar si ce a iesit, aflati in cele ce urmeaza. M-am simtit ca un fulg, nici procese de constiinta nu am mai avut si m-am bucurat la modul clasic de un gratar adevarat. Da, chiar si eu care credeam ca nu exista gratar fara grasimi! Afla trucuri prin care sa ai un 1 mai "usor ca un fulg" atat pentru sanatatea, cat si pentru corpul tau.
1. Puiul si pestele - sanatoase, dar se potrivesc cu ideea de gratar?
Carnea de pui credeai ca nu se compara cu aceea de porc sau oaie sau cu deliciosii mici? Nu este chiar o tragedie, cu atat mai mult cu cat ai in maneca secrete aromate si idei extravagante care ofera savoare ideii de barbecue.
Asadar, continuand "calatoria" mea prin lumea gratarelor, imediat dupa Paste, evident ca a trebuit sa facem cumparaturi pentru ceea ce urma sa punem pe gratar. Baietii au luat-o spre coltul marcat de traiditionale produse pentru gratar, iar noi fetele am cautat solutii "light", dar cu gust de gratar. Cam dificil, mai ales ca si noi ne topim dupa mititei si pastrama, dar am incercat-o si pe asta. Asadar, de la produsele de carne am achizitionat pui (piept de pui, dar si ciocanele), peste (nu orice fel de peste, ci somon, iar eu mi-am ales doi pastravi, pentru ca ii ador), iar fetele au vrut si cativa creveti care sa le rafineze papilele gustative. Ok, si ce facem cu toate acestea? Le-am savurat pe deplin... cum? In cele ce urmeaza...
Ponturi utile:
- puiul se frige cu tot cu piele, numai cand il consumi i se indeparteaza pielea de pe el (care nu este sanatoasa si este plina de grasimi) - pestele poate fi pus pe gratar si invelit in folie de aluminiu (asa se pastreaza toate substantele nutritive si este mai fraged si gustos)
2. "Hainute" pentru alimente - secretul gustului desavarsit - no comment la dieta
Am gasit carnea potrivita pentru starea potrivita si acum ce facem cu ea? Ei bine, ii dam gust! Cum? Afla cateva sosuri delicioase, care iti imbraca carnea de "dieta", uneori prea fada pentru a putea fi degustata, intr-o aroma de care te indragostesti:
1. In primul rand, cu riscul de a fi exilate din grup, nu am ratat de pe lista de cumparaturi usturoiul - un element cheie in preferintele mele - iar sosul a sunat astfel: o capatana de usturoi, un pahar de apa minerala, zeama de la o lamaie si sare - totul amestecat si stropit peste carnea de peste (mai ales peste pastrav) - nimic gras si plin de calorii, si foarte gustos.
2. Puiul a fost innobilat cu un altfel de sosuri, si crevetii de asemenea:
- fie bazat pe smantana (light), cu un catel sau doi de usturoi cu putina sare si cativa castraveti murati taiati marunt.
- am incercat ceea ce ce vroiam de mult, adica sosul salsa cateva rosii, ceapa, coriandru si evident, chili; este destul de picant, dar si revigorant, adaugand fiecarui tip de preparat pe care-l insoteste, un strop de savoare si personalitate.
- am incercat si un sos bazat pe rosii coapte la gratar, decojite si pisate cu putin usturoi tocat marunt, sare si piper (e preferatul meu, nu exitsa gratar sa nu savurez rosiile coapte la gratar cu usturoi chiar si nefacute pasta sau sos.
- poti incerca tot felul de sosuri, nu trebuie sa cauti retete speciale, ci sa adaugi ceea ce iti place tie cel mai mult dintre condimente si legume, cu atentia mare ca uleiul sa fie neaparat de masline si iaurtul si smantana light, fara maioneze grele si alte sosuri grasimoase; ai liber la sosuri de 1 mai cu care sa armonizezi gustul carnii "light" de la gratar.
3. Ati auzit de cea mai buna carne? Ea este chiar... leguma!
Asadar, bucurati-va de gustul unic al legumelor la gratar. Nici prin cap nu va trece cate legume puteti frige si ce gust desarvarsit si unic au. Va dau cateva idei traznet pentru gratarul de maine:
- daca nu vreti sa faceti salata pur si simplu si nu o gasiti atractiva pentru o iesire la gratar, mutati atractia pe gratar: aproape orice leguma poate fi pusa pe gratar;
- lasa deoparte cartofii prajiti si bucura-te de o garnitura pe cinste: cartofi copti in jar (asezonati cu ulei de masline, oregano,sare, piper); eu ii ador si copti in cuptor, daramite in jar, unde gustul este mai intens;
- dupa cum aminteam mai sus, nu uita de rosiile pe gratar stropite cu sos de usturoi, o alta garnitura cu gust unic; desi par simple rosii, gustul pe care il au de la gratar este inedit si foarte savuros;
- hmm, va mai aduceti aminte de ardei copti la aragaz, cu sosulet de ulei de masline, usturoi, otet, sare... ei bine, acum aveti ocazia sa prepari garnitura aceasta direct in jar, si se fac mult mai rapid decat pe aragaz;
- cu toate stiti de gustul inedit si fara de cusur al porumbului copt in jar; stiu ca inca nu este sezon, dar fac aceasta recomandare pentru ca am vazut totusi in hypermarket-uri porumbi importati, un pic mai piperati la pret, dar ne putem permite mici extravagante de 1 mai, nu?
4. Carne si legume "trase" in bat
Putem combina cele doua componente pe care le-am amintit: carnea si legumele intr-un preparat "pe bat". Pai ce gratar e acela fara faimoasele si delicioasele frigarui? Nu trebuie sa le cumperi de-a gata, le poti prepara chiar tu, adaugand legumele si carnea ta preferata.
Noi punem de obicei: ceapa, rosie, ardei gras, piept de pui si le asezonam cu diverse condimente: putin busuioc, oregano, piper, sare.
5. Desertul la gratar - dar mai poti?
Daca mai poti si mai intra dupa atatea delicii, poti savura si un desert pe gratar. La ce ti-e gandul? Mie la fructe! Nu ai mancat niciodata? Nu stii ce pierzi! Fructele la gratar suna a paradox culinar, pentru ca noi asociem gratarul cu diverse alimente pe baza de carne, cel mult legume si niciodata fructe. Dar exista fructe care au un gust desavarsit la gratar, iar mai multe nu iti mai spun, te las sa vezi in filmul de mai jos, unde Victor Melian, "voyage chef", ne impartaseste o reteta extrem de rapida de frigarui de fructe:
Bucura-te de un 1 mai "light" fara dureri de cap si nici de stomac, si mai ales fara procese de constiinta. Cu aceste recomandari, gratarul tau are un gust de doua ori mai bun decat cel clasic. Pe langa asta, este mai interesant si mai tentant! Spune-mi cum impaci tu dieta cu gratarul si ce trucuri folosesti? Eu am descoperit cateva, dar sunt sunt sigura ca exista altele la fel de tentante si gustoase. Impartaseste-le cu noi!