Haideti sa demontam cateva dintre miturile create in jurul consumului de fructe.
Fermenteaza daca le mananci dupa masa?
Premisa de la care se porneste ar fi ca fructele bogate in zahar ajuta la fermentarea altor alimente, cauzand gaze, indigestie si disconfort. Desi este drept ca fructele ajuta la fermentarea aperitivelor, nu se aplica si cand ai stomacul “plin”.
Pentru a fermenta, este nevoie de bacterii, care hranite cu zahar se inmultesc, insa in stomac, mediul este acid, fiind mult prea ostil pentru a gazdui bacterii.
Combinate cu alte alimente, nu pot fi digerate
O alta teorie ar fi aceea ca organismul are probleme in a digera carbohidratii din fructe in combinatie cu alte alimente. Enzimele responsabile cu digerarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor sunt eliberate indiferent de felul in care alegi sa consumi alimentele. Daca nu am putea sa digeram o masa complexa, nu am putea sa digeram multe alimente, intrucat majoritatea contin combinatii de nutrienti. Chiar si legume precum fasole verde sau broccoli sunt o combinatie de carbohidrati sau proteine.
Fructele produc gaze prin fermentatie
Gazele apar in colon, nu in stomac. Desi fructele duc la aparitia gazelor la unele persoane, ce au in stomac conteaza prea putin.
Conteaza momentul cand consum fructe
Specialistii sustin ca nu ar trebui sa iti faci griji in ceea ce priveste momentul in care consumi fructe, ci mai degraba sa te preocupe cantitatea de fructe consumata. Gandeste-te astfel cum ai putea sa introduci cat mai multe fructe in alimentatia zilnica.