Mai ales în perioada de vara, dar și în restul anului, trebuie să fim atenți la ce alimente consumăm, astfel încât să ne păstrăm dinții sănătoși, a transmis medicul stomatolog Denisa Tutunaru, în cadrul unei emisiuni televizate pe Antena 3 CNN.
„Este bine să avem o dietă echilibrată, mai ales în această perioadă. Există alimente benefice și alimente nocive pentru dinții noștri. Dacă am putea să consumăm cât mai mult din cele benefice, ar fi bine, însă de multe ori le alegem pe cele nocive. Alegem băuturile carbogazoase, alegem să consumăm alcool. Chiar și sucurile cu gheață nu ne fac bine, pentru că avem acel obicei de a consuma gheața, chiar de a sparge gheaţa între dinți”, a transmis medicul.
Astfel, băuturile cu gheață nu fac bine danturii, mai ales în perioada de vară, deoarece din cauza schimbărilor majore de temperatură, se pot forma microfisuri la nivelul smalțului, iar în timp microfisurile se dezvoltă și se transformă în eroziuni dentare.
„Totodată, trebuie să înțelegem că bacteriile rele din cavitatea noastră orală se hrănesc cu zahărul, iar zahărul nu se găseşte doar în dulciuri. Zahărul este un aliment lipicios care ne rămâne pe placa bacteriană”, a mai explicat Denisa Tutunaru.
Potrivit medicului, pe lista alimentelor care sunt dăunătoare pentru dantură, se regăsesc și cafeaua, vinul, băuturile energizante, sosurile, sucurile de fructe, murăturile, înghețata de fructe și alcoolul.
Cu toate acestea, există și alimente benefice pentru dinții noștri, însă acestea nu pot face minuni.
„Apa minerală are dioxid de carbon, iar aceasta creează un mediu acid în cavitatea noastră orală. Tot ceea ce trebuie să facem noi este să încercăm să grupăm mesele pe perioade cât mai scurte și să avem perioade de repaus alimentar. Să consumăm mere, morcovi, conopidă”, a explicat medicul stomatolog.
Astfel, un aliment care face minuni pentru dantură și igiena orală este țelina, care echilibrează aciditatea salivei. Un alt astfel de aliment care face minuni este ananasul. Acest fruct conține fenol, vitamina A şi E și ne protejează și echilibrează tot ce ține de flora bacteriană orală.
„Ne curăţă saliva şi ne împrospătează respiraţia. Mai mult, ananasul conţine xylitol, pe care îl găsim în gumele de mestecat fără zahăr, acţionând ca un înălbitor natural”, a spus medicul Denisa Tutunaru, potrivit Adevărul.ro.
Lista de alimente și băuturi benefice pentru dantură mai cuprinde și apa, laptele, iaurtul, merele, migdalele, peștele, nucile și ghimbirul.