Femeia a simtit dintotdeauna nevoia unei ingrijiri speciale a corpului, iar fiecare cultura are propriile obiceiuri si secrete ale frumusetii. Toate sunt legate de miracolul si bogatia naturii, asa ca haideti sa facem o calatorie virtuala prin colturile lumii si sa aflam secretele frumusetii naturale.
Simt nevoia sa incep cu Egiptul antic, pentru ca acele femei au initiat multe din obiceiurile noastre de infrumusetare. Cel mai important este in prezent si cel mai obisnuit: egiptencele au inteles ca o piele curata este mai frumoasa decat toate. Astfel, foloseau un fel de sapun obtinut din apa combinat cu un extract de sare si apoi isi hidratau pielea cu smirna, aloe vera, ulei din hrean si ulei de migdale. Mai este cazul sa va amintesc de baile cu lapte ale faimoasei Cleopatra?
Dar poate ceva ce nu stiati este ca regina Cleopatra credea in puterile regeneratoare ale apei de la Marea Moarta (actualul Israel). Marea Moarta are o concentratie de ~35% minerale, incat orice baie devine un remediu perfect pentru problemele de piele, eczeme, pete, cicatrici si psoriazis. Namolul este de asemenea foarte bogat in minerale fiind o sursa extrem de nutritiva pentru piele. Asa ca daca aveti ocazia, nu ratati o baie in Marea Moarta!
In China se foloseste o masca creata din ceaiuri: ceaiul verde, ceaiul alb, cunoscut si sub numele de “ceaiul imparatului” la care se adauga lamaie. Ceaiul verde si alb sunt recunoscute pentru calitatile antioxidante excelente, care detoxifica pielea si o mentin tanara. Lamaia are efecte asupra luminozitatii si culorii uniforme a tenului. Ceaiurile folosite in combinatie cu rozmarin inlocuiesc balsamul de par, cu efecte fantastice asupra sanatatii scalpului si stralucirii parului.
Femeile din Japonia apeleaza la efectele uleiului de camelie alba si licii, bogate in proteine, vitamina C si vitamina B, precum si la scrubul cu orez si creme cu alge marine, bogate in calciu, magneziu si iod.
In Hawaii arborele national este cel de Kukui sau Aluna Indiana, cum mai este cunoscut. Din cele mai vechi timpuri localnicii foloseau uleiul obtinut din semintele fructelor de Kukui (alune) pentru tratamentul acneei si al arsurilor de soare, vant sau alte cauze, datorita concentratiei mari de antioxidanti si vitamine (C, A, E) foarte indicate pentru hidratarea si protejarea pielii.
In tarile tropicale se foloseste intens un tratament din ulei de palmier sau cocos si banane. Acestea sunt foarte bogate in acizi grasi benefici pielii, care hidrateaza si catifeleaza tenul. Efectul – o piele tanara, ferma, stralucitoare!
In America de Sud se folosesc ingrediente exotice, uleiuri din diverse nuci din padurea amazoniana, foarte puternic hranitoare. Am incercat unele produse cu ulei de babassu si sunt absolut extraordinare. Concentratia foarte mare de antioxidanti determina ca produsele sa fie foarte eficiente.
In Mexic, femeile folosesc foarte des uleiul de jojoba, bogat in vitamina E si acizi grasi nesaturati si avocado, fie sub forma de ulei, fie pulpa fructului. Sunt uleiuri care penetreaza foarte bine pielea, hidratand-o profund. Avocado contine mult potasiu („mineralul tineretii”), plus vitaminele E, K si B care sustin regenerarea tesutului, stimuland producerea colagenului.
Cel mai mare secret al frumusetilor din Noua Zeelanda este mierea Manuka, faimoasa pentru calitatile de vindecare a ranilor. Cu efecte de tonifiere si regenerarea foarte puternice, copacul de Manuka de origine din Noua Zeelanda, a fost cultivat de generatii pentru uleiul antiseptic si mierea bogata in minerale.
Vecinele din Australia cunosc alt truc care mi s-a parut foarte interesant: isi asigura frumusetea picioarelor expuse in mod frecevnt la soare, apa sarata a oceanului sau diverselor insecte prin folosirea fructului de avocado pentru masarea talpilor si a picioarelor. Sa nu uitam de uleiul de macadamia, care protejeaza pielea de razele soarelui.
Si in Africa de Sud se foloseste mierea, alaturi de uleiul de migdale si laptele, in combinatii gen masca pentru ten sau corp.
Cu siguranta despre obiceiurile din tarile europene ati mai auzit, de exemplu in Grecia si Turcia folosinde-se iaurtul pentru tratarea pielii sau parului. Ca o sursa naturala de lactoza, vitamine, proteine si minerale, iaurtul se foloseste direct pe piele pentru hranirea si vitalizarea acesteia, mai ales in cazul arsurilor.
Am citit intr-un articol pe net ca in Spania se folosesc rondele de cartof crud pentru indepartarea cearcanelor. Urmeaza sa incerc, insa nu ma surprinde avand in vedere continutul bogat al cartofului de provitamina A, vitamina K, vitamina C, potasiu si proteine.
In tarile mediteraneene uleiul de masline, strugurii si sucul de lamaie sunt arhicunoscute ca factori de intretinere a supletii si elasticitatii pielii. In plus, in Italia, Franta, Cehia, inclusiv la noi, uleiul de ricin este folosit pentru vitalitatea si stralucirea parului.
Sunt o multime de alte secrete pentru a fi frumoasa si tanara, acestea fiind doar o parte din cele incercate de mine. Ma bucur ca in zilele noastre nu trebuie sa-mi mai pregatesc singura lotiuni si potiuni naturiste, ci apelez la produsele cosmetice organice. Este mai facil, nu mai deranjez toata baia si uneori bucataria... In plus, sunt controlate si au protectie antibacteriana, ceea ce mie acasa nu imi iese niciodata.
In rubrica viitoare vom discuta despre intretinerea parului, o provocare in zilele noastre datorita poluarii excesive. O zi frumoasa tuturor si nu uitati sa va alintati trupul!