Ne ghidam dupa stereotipi, fie ca vrem sau nu. Ne plac divele si ne dorim sa aratam ca ele si pentru acest lucru apelam la tot felul de servicii. Ne imbunatatim pielea ca sa stralucim, ne vopsim parul si ne tundem dupa ultimele tendinte. "Machiajul? Ai vazut ultima prezentare a lui Chanel sau machiajul Evei Longoria in ultimul ei film? Oare mi-ar sta bine cu ele?" Poate niste implanturi sau o liposuctie sau sa-mi iau o pereche de lentile cosmetice, sau….STOP! Dar de ce apelam la aceste servicii si ce ne indruma sa le adoptam? Pentru un raspuns concret am discutat cu 5 specialisti la care apelezi pentru aceste mici sau mari "artificii". Afla care e portretul rocot al femeii "estetice".
Intrebarea cheie – De ce apeleaza femeile la aceste "artificii"?
Implanturi, liposuctie?
"In general apeleaza la aceste operatii pentru ca au nevoie. Se incepe cu o consultatie, ea imi spune de ce crede ca are nevoie, eu ii spun parerea mea si apoi are un timp de gandire si in mare parte la sfarsit se concretizeaza.
La operatiile pentru sani, apeleaza in general cele care au suferit modificari din cauza timpului. Exceptii, sunt cateva, care apeleaza in general dintr-un simplu moft sau pentru ca asa e la moda, insa am lasat sa se pastreze mereu limitele bunului simt. 20% vor operatie de microrare a sanilor, dar 80% vor marire, iar in Romania mare parte din aceste femei au nevoie de aceste operatii. Media de varsta a celor care apeleaza la aceste operatii este de 25-40 de ani, insa din punct de vedere financiar, banii provin din familie pentru cele mai tinere iar cele dupa 40 de ani sunt femei cu o situatie materiala buna.", Adina Alberts, Medic plastician.
Extensii de par?
"Vor extensii de par din toate categoriile. De la studente, vedete pana la persoane obisnuite si cele office. Insa iti trebuie o suma considerabila de bani daca vrei servicii profesionale intr-un salon de calitate. Media de varsta este de 18-40 de ani, iar cele mai intalnite persoane ce apeleaza la extensii in mod constant sunt ‘dorobantistele".
Mai sunt si femei care apeleaza la aceste extensii pentru ca au parul mai rar si vor extensii subtile care sa dea doar un efect de volum. ‘Pustoaicele’ exagereaza in general la alegerea extensiilor, iar la polul opus sunt femeile de 40+ care incearca sa arate mai tanara in mod natural, optand pentru extensii greu de sesizat." – Adi Perjovschi, hairstylist.
Lentile de contact cosmetice?
"Lentila de contact cosmetica in sine e un accesoriu care este folosit ca sa se asorteze la o rochie, machiaj, etc., pentru o anumita ocazie. E un moft, nu este o nevoie medicala. Iar persoanele care isi achizitioneaza lentile cosmetice sunt intre varstele de 15-40 de ani, pentru ca sunt si accesibile ca pret, in jur de 130 de lei pe pachet.
Insa mai sunt o categorie de femei (pentru ca de ele discutam acum), care duc aceasta dorinta la extrem, pentru ca vor sa schimbe ceva din aspectul lor. Au ochii caprui si vor sa-i aiba verzi sau albastri, si invers.
Trebuie punctat faptul ca nu este recomandat a se achizitiona fara un examen oftalmologic inainte, chiar daca e un simplu moft. Pentru ca e nevoie de o recomandare a tipului de lentila ce trebuie folosut, pentru ca o pereche de lentile cosmetice neadacvata ochiului poate duce la disconfort si in cazuri extreme la iritarea ochiului si chiar ranirea lui. Trebuie aleasa o raza, un diametru in functie de anatomia ochiului, pentru ca te poti trezi la volan ca s-a miscat lentila sau iti apasa pe ochi si nu mai poti vedea bine prin ele.
Din pacate nu exista o reglementare legala din punctul de vedere al obligativitatii controlului oftalmologic inainte de achizitionarea lentilelor cosmetice, insa pentru a fi siguri ca facem cea mai buna alegere e indicat. In Romania nu prea sunt cautate aceste lentile, procentul fiind foarte mic, in jur de 0,5% din populatia Romaniei, insa e in crestere. Poate cauza este lipsa informatiei, insa in general, tinerii apeleaza la aceste produse." – Dr. Ionut Costache, Professional Services Manager Bausch & Lomb Vision Care Romania.
Extensii de gene?
"Femeile care apeleaza la extensiile de gene, sunt femeile moderne, in pas cu moda, care doresc sa aiba o privire seducatoare, punand in evidenta ochii. Indiferent de varsta sau situatie financiara, extensiile de gene sunt la indemana oricui si sunt un truc cosmetic cu care putem arata frumoase si in mod "artificial".
In general, se apeleaza la aceasta metoda de cosmetizare, atunci cand femeile merg la petreceri, serate, cocktail-uri, unde si tinuta vestimentara este deosebita.acum ne putem bucura si de extensii de gene din par natural, care aplicate foarte aproape de baza genelor, ofera un look foarte natural si seducator." – Denisa Stanciu, Onyx Spa.
Parerea psihologului
"O parte din aceasta ‘actiune’ face parte parte dintr-o tendinta normala, de autoingrijire, tine de tendinte. Modele ale timpului care cultiva un anumit tip de femeie. Exista un trend la care nu trebuie sa ne afiliem, si dincolo de aceste tendinte, exista niste "nevoi" din punct de vedere patologic, unde intra maririle sau micsorarile corpului. Insa aceste modificari intresive descopera de fapt o negare a realitatii, o neasumare a propriului corp si o suferinta foarte mare, care se incearca a fi acoperita prin modificarea realitatii. Dar paradoxal, nu se intampla nimic, suferinta ramane. Exista si acest aspect de a fi pe plac celorlalti, care de fapt ascunde un complex, nu ne iubim destul.
Ca exista o imagine unitara si anumite modificari mici care nu o schimba in esenta este o situatie fireasca, insa atunci cand modificarile sunt mari, se creeaza o frumusete "falsa", mai concret, o ascundere a identitatii, ce se desparte de ideea de corectare a frumusetii.
Trebuie facuta diferenta intre ‘nevoie’ si necesitate." – Anca Munteanu, psiholog.
Cu alte cuvinte femeia care apeleaza la aceste servicii este pe de-o parte o femeie care are varsta de la 40+, cu o situatie financiara buna, care, nemultumita de efectele timpului si diferitilor factori externi asupra corpului incearca sa le "corecteze", insa intr-un mod subtil, nu sa se poata remarca. Alege implanturi mai mult pentru o ridicare a sanilor si nu pentru un bust mai voluminos, o liposuctie sau o "stergere" a ridurilor subtila, extensii de par pentru putin volum si un aspect mai tanar al parului iar lentilele de contact cosmetice si extensiile de gene doar pentru diferite ocazii, insa foarte putine persoane opteaza pentru aceste imbunatatiri "cosmetice", mai mult se axeaza pentru "corectarea" corpului.
Pe de alta parta exista majoritatea de 15+, unde incep marile "modificari", de la aproape o obsesie a lentilelor cosmetice ca un accesoriu, extensiile de par si cele de gene, iar imediat dupa 18-20+ intervin operatiile plastice, unde sunt in mai mic procent decat cele de 40+, in Romania. Poate pentru ca nu e stabila financiar si nu poate recurge la acest moft, ori dependeta financiar de familie, care in mare parte, in Romania este putin conservatoare din acest punct de vedere.
Insa indiferent de varsta acestor femei, psihologii sublinieaza un "complex", o neacceptare de sine, o ascundere a identitatii. De ce trebuie sa "corectam", cine spune ca nu mai suntem frumoase si cui vrem sa demonstram ca putem fi frumoase indiferent de timp? Noua sau societatii, persoanelor care ne inconjuara? De ce trebuie sa suferim o operatie pentru a demonstra celor care ne sunt aproape ca suntem spectaculoase in ciuda timpului? Pentru ca de multe ori se tinde a declara ca e o frumusete naturala nu una creata cu bisturiul sau alte instrumente.
Eu am 24 de ani si nu tind sa apelez la aceste mici "artificii", insa eram de acord cu ideea de a "corecta" timpul de pe corpul tau, daca poti, dupa 40+. De ce trebuie sa nu imi mai placa ce vad in oglinda si de ce sa nu ma mai simt atragatoare fata de sotul meu? Insa se pare ca si aceasta idee este una indusa de societatea si tendintele care conduc vremea. De ce, sotul meu nu ma va iubi daca nu imi fac acele operatii, eu nu pot accepta impactul timpului asupra corpului meu ca un lucru firesc si natural? Fiecare rid e frumos pentru ca e o urma a unui timp care m-a adus acolo unde voi fi si daca e cineva care spune ca e mai bine corectat atunci inseamna ca nu se iubeste destul. O concluzie la care am ajuns vorbind cu Anca Munteanu, psiholog.
Nu tind sa cred ca o sa percepem chirurgia estetica, lentilele cosmetice si extensiile de orice gen ca un alt tip de "make-up", desi cred ca va fi o moda "must-have".
Tu ce crezi, e ok sa apelezi la o frumusete "falsa?