Interventia de rinoplastie poate fi efectuata oricand dupa incheierea procesului de maturizare, cand piramida nazala ajunge la forma si dimensiunile intalnite la adulti. Nu exista o limita superioara de varsta la care o persoana aflata in stare buna de sanatate poate suferi o asemenea operatie.
Poate fi modificat un nas prea lung sau prea lat, poate fi redusa cocoasa, poate fi micsorat un varf prea voluminos, bulbos, poate fi corectat un nas "cazut", poate fi micsorat un nas prea mare in ansamblu. Principiul de baza al acestei interventii chirurgicale consta in modificarea formei cartilajelor si oaselor nazale, cu ajutorul unor incizii disimulate in cea mai mare parte in interiorul narinelor. Tegumentul local se va mula apoi pe noua arhitectura. In cazul in care exista si obstructie nazala asociata, aceasta va fi tratata in acelasi timp operator (corectia deviatiei de sept, respectiv a hipertrofiei de cornete nazale).
Interventia chirurgicala dureaza intre 1 si 2 ore in majoritatea cazurilor, in functie de complexitatea modificarilor efectuate si de experienta chirurgului. Se efectueaza sub anestezie generala, uneori fiind suficienta si o sedare intravenoasa in combinatie cu anestezie locala. In majoritatea cazurilor, o spitalizare de 24 de ore este preferabila (internare in cursul diminetii, externare a 2-a zi).
Dupa operatie, in majoritatea cazurilor, la nivelul foselor nazale se introduc mese din materiale absorbante, mese care vor fi mentinute 24-48 de ore. La exterior este confectionat un pansament din benzi adezive peste care se aplica apoi o atela nazala din material metalic sau plastic, care va fi mentiunuta 7-10 zile.
Edemul postoperator devine evident din a doua zi dupa operatie si se accentueaza pe parcursul urmatoarelor 2-3 zile. Reprezinta o reactie normala a organismului si este cel mai evident in zona situata imediat deasupra atelei nazale si la nivelul pleoapelor. Dispare treptat dupa aproximativ 7 zile, dar urme foarte fine pot persista pana la un an postoperator. Pentru a diminua amploarea acestuia, dormitul cu capul in pozitie elevata (pe 2 perne) si utilizarea compreselor reci reprezinta masuri utile. Echimozele (vanataile) apar la nivelul pleoapelor inferioare (de obicei asimetric) si dispar complet dupa 10-14 zile. Efortul fizic trebuie evitat primele doua saptamani, iar efortul fizic intens si ridicarea greutatilor, 4 saptamani. Expunerea solara prelungita va fi evitata in primele 4 saptamani. Ochelarii pot fi purtati dupa 6 saptamani (lentilele de contact pot fi insa utilizate din prima zi dupa operatie).
Disconfortul post-rinoplastie este surprinzator de mic, mai degraba putem vorbi de disconfort respirator datorat prezentei meselor la nivelul foselor nazale, decat de durere in adevaratul sens al cuvantului, iar recuperarea este de scurta durata, pacientul putand sa isi reia activitatile obisnuite destul de curand dupa operatie, in functie de toleranta individuala.
Dr. Sorin Nae
Medic primar chirurgie plastica
[email protected]
www.drsorinnae.ro