Ne vorbeste despre frumusete pentru ca la 52 de ani Valeria arata de cel mult 35. Despre valori pentru ca sinceritatea, firescul si caldura sunt atribute despre care iti dai seama imediat ce esti fata in fata cu ea si despre ceea ce inseamna respectul: pentru tine ca femeie, pentru cei de langa tine si pentru munca pe care o faci.
Foarte modesta, intr-o lume in care se poarta ostentativ brandul, masina, opulenta, Valeria Racila von Groningen este sotia Presedintelui Raiffeisen Bank Romania, si el fost canotor de performanta. Povestea de dragoste dintre cei doi s-a nascut "la Mondialele din '82", a fost hranita cu scrisori trimise prin vecini in perioada comunista, dar a reusit sa invinga pana si forta Cortinei de Fier. Dupa 27 de ani au impreuna doi baieti si o relatie de la care avem ce sa invatam.
Si-a urmat sotul in Olanda, la Budapesta, la Moscova, a vizitat lumea intreaga si apoi s-a intors in Romania. Este optimista in privinta viitorului insa recunoaste ca ne plangem prea mult.
A descoperit secretul tineretii fara batranete. Este primul lucru pe care iti vine sa-l spui cand stai in fata Valeriei. Zambeste si spune ca nu stie daca arata bine. Ca nu face nimic pentru asta in afara de ceea ce a facut toata viata si o sa faca probabil pana moare: sport!
Cum ne mentinem in forma si cat ne costa?
Trebuie sa facem sport, mult sport. Alergatul este cel mai simplu. Nu-ti trebuie decat o pereche de tenesi si poti sa te duci sa alergi in jurul blocului, nu te opreste nimeni sa faci miscare. Poti sa mergi pe jos, este un efort scazut dar ajuta la arderea caloriilor.
Orice fel de miscare ajuta. Daca te uiti in straintate, toata lumea este pe strada in weekend. In parcuri, pe role, la alergat. Romania a ajuns sa aiba printre cele mai mari statistici cand vine vorba de mortalitate. Trebuie sa intelegem ca sportul si un stil de viata sanatos ne fac sa aratam si sa ne simtim mai bine, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Mergeti si la sala, urmati vreo dieta?
Nu-mi place sa ma antrenez in sala. Doar iarna, daca este foarte frig mai merg si aleg pe banda, in rest imi place sa fac sport afara, in aer liber. Alerg, joc tenis, golf .
Nu am tinut niciodata o dieta, insa sunt atenta la ceea ce mananc. Daca intr-o zi am mancat o prajitura, sunt atenta ca in ziua cealalta sa nu mai mananc. Evit pe cat posibil, mai ales vara, sa mananc carne sau grasimi. Nu pot sa spun ca sunt vegetariana, mananc si cate putina carne, dar de cele mai multe ori incerc sa o evit.
Eu am facut sport toata viata. Am inceput cu atletismul la nivel scolar, iar in '77 a fost o actiune mare de selectie la nivel national pentru canotaj. Se cautau fete mai inalte, cu o anvergura mare a bratelor. Eu eram foarte inalta, aveam 1.80 dar nu corespundeam greutatii cerute de cei care faceau selectia. Cei de la Centrul de Medicina Sportiva m-au trimis acasa. N-am vrut sa plec, atunci mi-au spus ca pot sa incerc, insa nu garanteaza ca o sa ajung sa fac canotaj. Cu toate acestea, in cateva luni am ajuns sa au performante foarte importante. Dupa sapte luni participam la Campionatul Mondial din Noua Zeelanda, in 78. Am fost finalista acolo.
Exista prejudecata ca pentru a arata bine trebuie sa ai bani. Este doar o scuza sau poti sa fi frumoasa si fara sa ai bani?
Eu cred ca se poate trai normal cu foarte putin. Pentru a fi frumoasa trebuie sa ai bani? Asa se spune? Eu de exemplu imi fac pelling pe fata cu tarate. Pentru ca asa am invatat de la bunica, la tara, ca este sanatos. Imi cumpar crema de fata fara chimicale. De exemplu, saptamana trecuta i-am spus fiului meu, cand a iesit in oras, sa-mi cumpere apidermin. Mai fac cate un masaj din cand in cand, mai ales atunci cand alerg cate 15 km si ma dor toate oasele si cam asta e. N-am facut un tratament facial cred ca de mai bine de o jumatate de an, pentru ca nu am rabdare sa stau acolo.
Nu credeti ca este nevoie si de salon sau tratamente mai sofisticate?
Eu incurajez pe oricine sa faca tot ce este posibil sa arate bine. Sa faca sport, sa se duca la centre de frumusete. Eu nu am timp si nici rabdare pentru a merge la un salon, dar asta nu inseamna ca am ceva impotriva celor care fac asta. In primul rand femeile trebuie sa aiba respect pentru ele. Se intampla foarte des in Romania, ca femeile, dupa ce se casatoresc, au impresia ca s-a terminat totul. M-am casatorit, am sotul meu langa mine, si dupa aceea pot sa fac orice, sa ma ingras 100 de kilograme.
De ce credeti ca se intampla acest lucru?
Este vorba de delasare si conditiile de viata pe care le are femeia din Romania. Femeia face foarte multe. Barbatul roman este foarte macho, are impresia ca totul i se cuvine. Vine acasa de la munca, se aseaza in fata televizorului cu berea in mana. Femeia trebuie sa faca si mancare, sa aiba si grija de copii, sa faca curatenie, sa spele. Femeia nu mai are timp sa se ocupe de ea.
Ati calatorit foarte mult, este o diferenta foarte mare intre romance si restul femeilor de pe unde ati trait?
Femeile din Romania sunt mult mai ingrijite decat multe femei din Germania sau alte tari europene. Am locuit la Moscova, Budapesta, Olanda si exista intr-adevar foarte multe diferente intre femeile de acolo si cele de aici. Diferente normale, dictate de culturile diferite in care traiesc. Eu consider insa ca femeile din Romania sunt mult mai ingrijite decat cele de afara. Poate nu au timp sa mearga la salon, sa faca sport, insa sunt mai atente la felul in care se imbraca, arata, depinde insa si de educatie, de statutul social.
Se spune adesea despre fetele din Romania ca sunt foarte frumoase. Cu toate astea nu de aceleasi aprecieri se bucura si femeile din tara noastra. De ce credeti ca se intampla asta?
Depinde de viata pe care au dus-o. Daca fetele noastre, dupa viata lor de noapte, cu stat in baruri, in fum, cu excese este normal sa apara o uzura dupa o anumita perioada. Dar si in Olanda, sau pe unde am mai fost se intampla asta. Este normal ca timpul sa-si puna amprenta asupra felului cum arati. Ideea este ca nu trebuie sa renunti niciodata sa ai grija de tine. Nu poti sa-ti spui "am 45-50 de ani, ce rost mai are?" Eu nu am mentalitatea aceasta.
Si ce este de facut atunci?
Imi place sportul. Sportul este viata mea si cred ca o sa fac sport pana o sa mor. Este vorba de respectul pentru mine, pentru sotul meu, pentru copiii mei. Asta le indemn si pe celelalte femei sa faca.
Cum l-ati cunoscut pe cel care avea sa va devina sot? Cum v-a legat pasiunea pentru sport?
Ne-am cunoscut, in Elvetia, la Mondialele din '82. Steven facea parte din echipa de canotaj a Olandei, eu eram cu fetele din echipa Romaniei. In perioada comunista a fost destul de greu sa tinem contactul unul cu celalat. Ne scriam pe adrese diferite. El scria la o prietena de-a mea care nu facea sport, altfel riscam sa nu mai fiu lasata sa particip la competitiile internationale daca se afla ca vrobesc cu un baiat din Vest.
De exemplu, la Olimpiada din Los Angeles, pentru ca am luat masa de pranz cu Steven nu am avut voie sa ma duc la ceremonia de inchidere a Olimpiadei. Dupa mondialele din '85 ne-am decis sa ne casatorim. Atunci, sotul meu a venit in Romania, cu toate actele de care era nevoie pentru dosarul pe care l-am depus in vederea incheierii casatoriei. Dupa sapte luni am obtinut aprobarea de a ma casatori, ne-am casatorit si apoi am plecat cu el.
Cat de mult inseamna intr-o relatie, si mai apoi, in viata de familie sa impartasesti cu partenerul aceleasi pasiuni?
A contat foarte mult si faptul ca amandoi suntem fosti sportivi si facem foarte mult sport impreuna. Mergem la tenis, la golf, alergam impreuna, ne place sa petrecem timpul unul cu celalalt si acest lucru a fost foarte important atat in ceea ce priveste relatia noaste cat si atunci cand este vorba de a ne mentine in forma.
Le-ati insuflat si copiilor aceasta pasiune pentru sport?
Baiatul cel mare studiaza in Olanda si practica canotajul la Universitatea pe care o urmeaza. Cel mic, este acum in clasa 12-a. Are foarte mult de invatat si face sport in cadrul scolii. Ar vrea sa practice si el canotaj cand va pleca de acasa la studii.
Ce conteaza cel mai mult intr-o relatie?
Din punctul meu de vedere, comunicarea si respectul pentru celalalt.
Ce trebuie sa faci cand simti ca nu mai esti respectata?
Te duci pe drumul tau. Viata este scurta si nu incurajez sub nicio forma relatiile care nu merg, cele cu certuri, cu reprosuri. Mai ales cand este vorba si de copii. Copiii nu trebuie sa vada astfel de comportamente. Intr-o familie trebuie sa fie armonie, sa dai un exemplu copiilor, sa creasca in liniste, sa le oferi niste valori.
Cum reusim sa mai pastram valorile in societatea in care traim?
Cei sapte ani de acasa conteaza foarte mult pentru copii. Eu mi-am crescut copiii foarte normali. Nu sunt cum se spune acum, "cu fite". Saptamana trecuta a fost ziua baiatului meu cel mare. Nu stiam ce sa-i cumpar. Am fost la Mall si i-am cumparat un tricou de la Calvin Klein. Mi-a placut foarte mult, mi-am zis ca arata foarte bine pe el. I l-am dat si nu l-a vrut. A zis ca el nu poarta "marci". Nu trebuie sa facem lucruri extraordinare, trebuie sa invatam ce este respectul si sa punem in practica aceste invataminte.
Sunteti o persoana foarte modesta desi aveti destule motive sa iesiti in fata. Sunteti o campioana, sotul este un bancher. Cu toate acestea nu sunteti nici unul, nici celalalt niste persoane mediatizate.
Nu cred ca este vorba de modestie ci de normalitate. Respect pe toata lumea din jurul meu, sunt cat de poate de normala...
Sotul meu este o persoana foarte educata. Vine dintr-o familie foarte veche de bancheri, din 1450. Are acasa o "biblie" foarte mare in care fiecare membru al familiei a scris cate ceva inca de la 1400. Este un om normal. Oamenii educati, chiar daca au bani nu sunt opulenti. In afara, oamenii care au bani nu fac niciun caz din asta, nu vor sa iasa in evidenta prin asta. Sotul meu este un om normal. Si cred ca si in Romania, a doua generatie de oameni bagati, copiii celor care acum au bani vor fi tot la fel. Cred ca dupa doua, trei generatii asa vor sta lucrurile si in Romania.
Suntem obisnuiti cu modele precum Gigi Becali, Elena Basescu, copiii de mari oameni de afaceri care isi fac veacul prin cafenelele din Dorobanti sau cluburile de fite. Ce parere aveti despre promovare unor astfel de modele?
Valoarea nu sta in lantul mare de la gat, in camasa neagra sau vreun Maserati. De exemplu, mi-a spus nepotul meu, ca o familie din Botosani, cand a implinit copilul 18 ani i-a cumparat un Maserati, iar dupa 2 saptamani a intrat cu el intr-un pom si toti cei care erau in masina au murit. Mi se pare ca oamenii aceea si-au omorat copilul.
Sotul meu cunoaste cazuri de barbati care si-au luat in leasing nu stiu ce masina si stau intr-un apartament la bloc, doar ca sa arate ca au o masina puternica.
In tarile civilizate majoritatea isi cumpara o masina abia dupa ce ai o casa, dupa ce ai pus ceva bani de-o parte pentru studiile copiilor. Dupa ce ai facut ceva in viata, poti sa-ti permiti sa-ti cumperi o astfel de masina, pentru ca ai meritat-o. Dar la 20, 25 de ani sa-ti iei o masina tare pentru ca ai vandut un teren, ai avut vreo mostenire, sau sa iti iei in leasing o masina si sa faci pe nebunul prin gropile din Bucuresti nu mi se pare normal.
Sunt acestea valorile societatii in care traim?
Nu sunt valorile societatii noastre. Si televiziunile au o vina pentru ca in goana dupa rating promoveaza tot felul de non-valoari. Cu toate ca oamenii normali nu cred ca se uita la atfel de emisiuni, totusi, au succes. Eu ma uit doar la stiri si la sport. Chiar si stirile mi se par din ce in ce mai socante.
Cum vedeti viitorul?
Cred ca avem foarte multi tineri valorosi in Romania. Eu una am intalnit si sunt convinsa ca putem avea un viitor promitator.
In Romania toata lumea se plange. Daca ma intalnesc cu strainii, se plang cum este in Romania: ba ca drumurile, ba ca oamenii, etc. Daca iau masa cu romani, sunt nemultumiti de clasa politica, se plang de coruptie. Toata lumea se plange dar nimeni nu face nimic.
Ar trebui sa ne plangem mai putin si sa facem mai mult. Fiecare trebuie sa puna mana si sa faca ceea ce are de facut. Nu cred ca criza este o scuza pentru orice. Inainte de toate trebuie sa ne facem fiecare traba, sa munceasca...
Ce planuri de viitor aveti?
As vrea sa fac oamenii sa constientizeze ca beneficiile sportului. Asta stiu, asta vreau sa fac, sa incurajez lumea sa faca miscare. Si vorbesc aici de miscare de masa, lucru care nu mai exista in Romania. Vreau sa organizez cea de-a doua editite a Maratonului Bucuresti, si lupt sa fac asta.