Vechii filozofi greci vedeau o legatura intre matematica si frumusete, mai exact vedeau o frumusete aparte in obiectele de intruchipau numarul de aur. Iar mai nou, cercetatorii considera ca oamenii care au trasaturi ale fetei simetrice si proportionate asemeni numarului de aur sunt considerati mai atractivi decat ceilalti.
Asa au ajuns artistii greci si romani la idealul de frumusete masculin care era definit ca inalt, musculos, cu picioare lungi, par des, frunte mare – semn al inteligentei, sprancene groase, un nas mare si gura mai mica, falci puternice. Simetria insemna lipsa unor defecte care ar fi putut fi mostenite genetic.
Societatea moderna si ambalajul pe care ni-l arata
Iata care este si parerea psihologului Eugen Popa despre ce conteaza mai mult intre frumusetea interioara si cea exterioara in zilele noastre: “Daca vorbim in termeni generali, exista o tendinta catre punerea in prim plan a aspectului exterior a frumusetii pur fizice. Societatea moderna pune foarte mare pret pe “look”, pe “ambalaj”, din ratiuni de cele mai multe ori, mercantile. Produsele din magazine sunt puse in ambalaje sclipitoare, care sa atraga atentia, de exemplu.
In ceea ce priveste oamenii, lucrurile se leaga foarte mult de modul in care sunt intelese relatiile interumane, care par sa nu mai aiba loc decat la nivel superficial, epidermic.
Din punct de vedere statistic, intr-adevar, conteaza mai mult frumusetea exterioara, insa, la nivel profund, aceasta nu are nicio valoare daca nu este insotita si de altceva. Frumusetea exterioara este cea care atrage dar cea interioara este cea care mentine si sustine relatiile. Un corp frumos atrage atentia si curiozitatea si poate un prim gest de admiratie, dar, din fericire, pentru cei mai multi oameni nu este suficient doar acest lucru.
Deoarece se vorbeste de unitatea biopsihosiciala, de cele mai multe ori este imposibil sa despartim cele doua aspecte. Mai exact, un om frumos pe interior, este frumos si pe exterior, deoarece trupul este expresia sufletului, a psihicului. Trairile interioare isi pun amprenta fizica in fizionomia individului, de aceea este imposibil sa pacalesti simtul estetic al unui om minimal avizat”.
Frumusetea interioara inseamna “atitudine pozitiva fata de tine, fata de ceilalti si fata de mediu”, spune psihologul Eugen Popa. “Un om frumos pe interior nu va putea face rau nimanui, nici siesi si nici mediului in care traieste. Este in armonie cu sine si se accepta asa cum este. Frumusetea interioara este acel “ceva” inefabil care face ca un om sa fie placut si dorit, in care ceilalti au incredere si alaturi de care se simt bine.”
De ce prefera barbatii femei frumoase si nu neaparat inteligente?
Daca exista vreo diferenta intre barbati si femei iti spune tot psihologul. Care ce apreciaza mai mult si de ce? “Este clara diferenta dintre barbati si femei, in aceasta privinta. Femeile se multumesc mai usor cu un barbat care nu arata extraordinar, dar care are o viata interioara interesanta iar barbaţii prefera femeile frumoase si nu neaparat bogate pe interior. Trebuie sa recunoastem, insa, ca acest lucru se datoreaza si realitatii obiective. Chiar daca pare exagerat si discriminativ, oferta de barbati cu adevarat frumosi, este foarte redusa, comparativ cu cea a femeilor, iar acestea au fost nevoite sa se indrepte catre alt gen de frumusete. La un nivel mai profund, fiecare om cauta ceea ce-i lipseste: Femeile cauta puterea barbatului iar barbatul cauta frumusetea femeii. Nu intamplator exista sintagmele: “sexul frumos” si “sexul puternic” E adevarat, in ziua de azi, in care sex-rolurile par sa se amestece, femeile incep tot mai mult sa aprecieze frumusetea fizica a barbatilor”, adauga psihologul Eugen Popa.