Ceva rau in asta? Probabil ca nu. Depinde din ce unghi privim lucrurile. Daca ne plasam in afara, si doar ne uitam la femei de acest gen, putem doar sa ne permitem a le judeca sau face aprecieri negative la adresa lor. Iar ele, probabil, ca nu s-ar sinchisi prea mult. Cel mult ne-ar considera invidioase pe curajul lor de a-si asuma feminitatea la extrem.
Desigur, e o diferenta intre a vrea sa arati sexy si a tinde catre sluty, desantata. Exista o linie foarte subtire, aproape transparenta intre aceste doua notiuni. Depinde de calitatea imbracamintii si a pantofilor, a coafurii si a machiajului, a parfumului si accesoriilor, a atitudinii. Si cele mai multe femei reusesc sa faca aceasta diferenta, sa observe imediat lucrurile de buna calitate si cele care doar pretind a fi astfel.
Eram o data la o sedinta in care o femeie s-a pronuntat depreciativ la adresa romancelor vazute pe strada, si pe care le considera prea dezbracate. Moda din ultimii ani si “libertatea” de dupa anii ’90 au indus o libertate de exprimare diferita a sexualitatii feminine. Nu imi dau seama exact daca pentru barbati asta a constituit o piatra de incercare a masculinitatii sau maturitatii lor, or pur si simplu o incantare permanenta. “Nu e a mea, dar macar pot sa imi clatesc ochii cu ceva frumos.” Cert e ca la acea intrunire, doar cateva femei se manifestau impotriva acestui stil, barbatii se manifestau rezervat, fiind foarte tacuti si, prin tacerea lor, aprobativi. Cand am punctat acest lucru, toti au mustacit precum niste motani prinsi cu smantana pe mustati.
Si atunci, ce facem? Ii dam “Cezarului” ce-i al Cezarului? E inr-adevar al lui de drept, sa il aiba la vedere tot timpul?
De-alungul vremurilor femeile au descoperit diferite metode de a-si pune in valoare feminitatea, de a-i atrage pe barbati si a le incita simturie. Forma aceasta folosita astazi e mai mult sau mai putin agresiva. You can watch, but you can’t touch! Cam asta ar vrea sa spuna toate aceste bluze mult prea scurte, mult prea generoase cu ce pun in evidenta si ce lasa la vedere, oricarui ochi ce vrea sa priveasca sau o face fara sa vrea. Fie decolteul e mult prea darnic, fie materialul se termina mult prea brusc, inainte de a acoperi talia (si de ce ar face-o?!?), pantalonii lasa mai mult decat sa se intuiasca desuurile, fireste, daca acestea exista, fie si macar pe post de “vino-n-coace”…Oricum ar fi, te intrebi daca hainele mai au acelasi rol si explicatie. Mai sunt ele facute sa ne acopere corpul pentru a ne feri de intemperii? De vremea urata si de frig? Sau sunt pur si simplu aruncate pe trupuria, uneori fara nici o noima, atat cat sa nu spunem ca suntem complet goale?
Alegerea unui astfel de stil presupune sa asumarea responsabilitatii de a-l purta (in siguranta). Pentru ca nu toti barbatii se pot abtine sa nu puna mana, ci doar sa priveasca si sa treaca mai departe. Imbracandu-te astfel, poti sa te impotrivesti si sa te simti jignita de un barbat care se ia dupa tine, devine prea insistent si face tot posibilul sa te atinga, oriunde, numai sa intre in contact fizic cu tine?!? Mai mult sau mai putin. Precum spuneam, nu toti sunt educati, cu bun simt si stiu sa isi controleze simturile, cuvintele sau mainile.
Mai toate femeile sunt atrase de ideea de a avea pantofi, cati mai multi pantofi. De toate culorile si modelele, care se potivesc la ocazii sau de zi cu zi… Chiar daca nu e vorba de o dependenta, e clar ca a cumpara o noua pereche de pantofi, pe care eventual ti-i doresti si i-ai si vazut in vreo vitrina, nu poate decat sa constituie un moment de placere, de bucurie. De aici si pana la a alege un stil mai mult decat provocator, care sa te claseze intr-o anume categorie, e totusi o diferenta.
Luand in considerare cat de usor se face legatura intre hainele pe care alegi sa le porti si personalitatea sau meseria ta, e bine sa stii exact ce vrei si ce poti sa iti asumi. E foarte tentant sa arati super sexy, sa stii ca iesind pe usa imbracata astfel toti barbatii vor intoarce capul dupa tine. Dar e bine sa iei in calcul si posibilitatea unui “asalt”; a ceea ce poti controla cu propria-ti atitudine, cuvinte si, daca e nevoie cu alte mecanisme de aparare mai directe.
Daca esti insotita de cineva, de preferabil un barbat, atunci lucrurile pot fi mai temperate. Singurul inpediment ar mai ramane daca iei in calcul sau nu, privirile piezise ale celorlalti (mai degraba celorlalte), aprecierile negative, sau chiar cuvintele neplacute pe care le auzi in treacat. Oamenii tind sa judece pe ceilalti cu foarte mare usurinta, iar criteriile de care se folosesc in a face asta se bazeaza pe scala proprie de valori.
Tuturor ne-a placut Pretty Woman si atunci cand arata ca o slut, si dupa ce a fost la cumparaturi si si-a luat rochii si haine classy. Era tanara, frumoasa, dezinvolta, dezinhibata…Putea fi atat simpla si necioplita, cat si eleganta si rasata. Lasand la o parte interpreta, ideea de baza ramane ca e la latitudinea ta cum vrei sa arati si sa te simti, cum vrei sa fii perceputa de ceilalti. Important e sa te simti bine cu tine, in propria ta piele, cu orice ar fi acoperita ea.