2. Esti foarte preocupata de serviciu, ai senzatia ca nu ai timp pentru a-ti intemeia o familie, pentru a avea o relatie. Ramai in lumea ta data de serviciu si nimic nu pare sa te atinga. Incerci niste relatii, dar ele sunt mai curand pentru a-ti spune ca poti sa ai relatii decat ca vrei o relatie.
3. Incerci sa le faci pe toate. Incerci sa ai si familie si serviciu insa sentimentul de aglomeratie este puternic, simti ori ca ai o incarcatura dubla – ori te plangi de sefii de la serviciu ori de partener ori de ambii.
Mai putem gasi si alte exemple insa acestea sunt cele mai frecvente situatii. Ce amenajare ti se potriveste tie? Cum sa iti construiesti viata astfel incat sa poti sa faci fata la diferite contexte, la diferite nevoi? Ce pare evident este ca nu exista o solutie universala, valabila pentru toata lumea ci este necesar sa existe un punct de vedere personal, unic.
Cum se construieste acest punct de vedere personal? In baza cunoasterii a ceea ce sunt nevoile tale, in baza a ceea ce iti doresti. A avea serviciu, familie, copil, masina, aspirator sunt consecinte ale acestor nevoi si dorinte ale tale si nu reprezinta scopuri in sine. Nu este obligatoriu sa le ai dupa cum nu este obligatoriu sa nu le ai. Aici intervine ”alegerea”.
Fuga presupune refuzul alegerii. Este ca si cum ai spune ”vreau si copil si casa si serviciu si excursia in Tenerife in acelasi timp”. Nimic nu este exclus, totul e mentinut prezent ca si cum ar fi realizabil.
Alegerea nu este aleatorie, nu este o tragere la sorti ci se bazeaza pe analiza variantelor. A analiza o varianta inseamna a aduce in prim plan continutul latent al unui rol. Continutul latent al rolului are mereu doua componente:
- Cea narcisica, de satisfacere, de ideal, de realizare, de placere.
- Cea de angoasa.
Analiza a ceea ce esti va constitui mereu reperul necesar pentru realizarea alegerilor in viata ta.