Stim deja ca fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, raspandita in randul a peste 1 miliard de persoane din intreaga lume. Ceea ce nu stim este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an.
In Romania, de exemplu, in ultimii 20 de ani numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 „apelau” zilnic la tigara 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, acestea fiind la varsta fertila.
Fumatul este o cauza reala a multiplelor forme de cancer la femei. Iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din cauza cancerului este in crestere! Medicii oncologi au atras atentia asupra cresterii mortalitatii din cauza cancerului de col uterin din 1994 in 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori.
Este de mult timp dovedit ca femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decat barbatii, ele dezvoltand aceasta boala dupa un consum mai mic de tutun si sunt supuse unui risc mai mare de a face forma cea mai severa a cancerului pulmonar. Una dintre explicatii este ca femeile folosesc mai frecvent tigarile de tip "slim, low-tar, lights" care favorizeaza fumatul „compensator” - inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura "doza" de nicotina.
"Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi, este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic cat si psihologic" a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.
Studiul realizat de de Dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, USA, Divizia de Epidemiologie si de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,USA, publicat in luna august on line de catre The Lancet si in care au fost inclusi peste 4 milioane de fumatori (barbati si femei), demonstreaza ca femeile sunt cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii .
In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava, dependenta de nicotina.
Daca persoana e din Bucuresti, poate veni in fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul "Marius Nasta", la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament si consilierea psihologica. Aici i se ofera explicatii si raspunsuri la intrebari. Daca persoana nu este din Bucuresti, atunci se adreseaza medicului specialist tabacolog si/sau specialistului psiholog si solicita o programare. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.
"Tratamentul dureza intre 2 si 3 luni. Pacientul vine din 2 in 2 saptamani pentru a-i fi evaluata starea generala si eventualele simptome de sevraj si pentru a-si primi tratamentul. Sansele de a recidiva dupa incheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul in care a reusit sa invete noile obiceiuri ale vietii de nefumator. Cu cat pacientul a fost mai hotarat sa renunte la fumat, a indeplinit recomandarile psihologului si a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atat sansele de a ramane nefumator sunt mai mari. Este la fel ca in cazul oricarei boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ti se agraveaza boala; nu tii cont de recomandari, atunci faci o exacerbare a bolii. In cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului", a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.