In Romania, fumatul reprezinta unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sanatate. Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, adica sunt la varsta fertila. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumatori.
Exista oare o legatura intre fumat si dificultatea de a procrea? Stiinta ne demonstreaza ca da. Mai mult, ea este chiar foarte puternica. Una din 5 femei care fumeaza zilnic mai putin de 1 pachet de tigari, naste inainte de termen.
Pentru o femeie fumatoare, dorinta de a ramane insarcinata poate insemna mai multa asteptare. Un studiu realizat in Danemarca, si care a implicat un numar de 11.000 de femei, a demonstrat ca femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi aveau de 1,8 ori mai multe sanse sa astepte conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele. Mai mult, s-a demonstrat faptul ca fumatul scade si rata de succes a procedurilor de fertilizare. De exemplu, un studiu realizat recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro, si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse de succes de doar 15%, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de aproape 23%.
Esti fumatoare si ai reusit sa ramai insarcinata? Atentie, consecintele fumatului se pot manifesta in continuare: rata avortului spontan este substantial mai mare la femeile care fumeaza. In medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, complicatii care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei. Unele studii demonstreaza chiar o legatura intre fumat si sarcina ectopica (extrauterina): femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina ectopica de 1,5 – 2,5 ori mai mare.
Dar nu numai fumatoarele active sufera de pe urma tutunului. Sotiile nefumatoare cu soti fumatori au sanse cu 34% mai reduse de a ramane insarcinate, conform unui studiu realizat la Universitatea din Bristol.
Vestea buna este ca nu mai esti singura. Programul National Stop Fumat (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sanatatii, a luat fiinta in urma cu 5 ani si isi propune sa ofere persoanelor care fumeaza platforma unui tratament complet (consiliere psihologica si tratament medicamentos) conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si care se aplica in toate tarile civilizate ale lumii.