Pe Gabriela Cristea am vrut sa o cunosc personal, asa ca am negociat o intalnire fata in fata. Raspunsul a venit prompt si cat se poate de firesc, drept dovada ca nu toate drumurile care ar trebui sa duca la Roma se inchid in biroul PR-ilor. “Nu ma consider o vedeta” mi-a spus Gabi ca argument pentru rapiditatea cu care s-au miscat lucrurile. Discutia pe care am purtat-o la o ceasca de cafea, intr-una din vechile case boieresti ale Bucurestilor (decorul perfect pentru o zi de toamna tarzie) mi-a confirmat pe deplin acest lucru.
Esti prezentatoarea uneia dintre emisiunile cu cele mai mari audiente din Romania, pe segmentul de public vizat. Cum se explica succesul emisiunii "Nora pentru mama" tinand cont ca este al patrulea sezon consecutiv in care emisiunea se numara printre preferintele publicului feminin de la noi din tara? Care este in acest caz secretul succesului?
Cred ca formatul este un atu dar si partea editoriala, felul in care ne alegem personajele. A nu se intelege ca persoanele care traiesc in casa "Nora pentru mama" sunt niste actori. Din contra, ei au vietile lor, trairile lor. Cand spun personaje ma refer la povestile lor, alese in asa fel incat sa fie interesante iar publicul feminin sa se regaseasca in ele. Daca persoanele care sunt in competitie n-ar fi interesante din punct de vedere social, daca n-ar avea nimic de spus, este evident ca nici telespectatorii n-ar avea la ce sa se uite.
La inceputul acestui sezon ai participat la preselectia concurentilor. Care sunt criteriile de care se tine cont?
Nu a fost prima data cand asist la casting. Spre deosebire insa de sezoanele precedente, anul acesta am participat aproape la toate castingurile. Mi-am dorit foarte mult sa fiu prezenta pentru a-i descoperi indeaproape pe oamenii cu care urma sa lucrez. E foarte important sa analizezi ce simti in momentul in care iei pentru prima data contact cu o persoana. E mult mai important sa-l descoperi tu insuti decat sa vina cineva cu o fisa psihologica. In felul acesta am avut ocazia sa descopar niste povesti impresionante nu numai in randul conurentilor care au intrat in casa ci si al celor care nu au trecut castingul. Mie imi place foarte mult sa analizez limbajul corporal si sunt atenta la orice detaliu. Era suficient sa surprind un gest cat de mic pentru a gasi firul unor povesti impresionante.
Este evident ca realizatorii celor mai multe reality-show-uri prefera sa aduca in emisiune personaje controversate sau chiar concurenti cu un grad scazut de cultura, care ajung sa se faca efectiv de ras in timp ce audienta creste. Esti de acord cu aceasta strategie?
Chiar in urma cu cateva zile am dat din intamplare pe un post de televiziune unde era in plina desfasurare o emisiune de scandal. Nu am rezistat mai mult de cateva minute. Stateam si ma gandeam ca si la mine in emisiune lumea se mai cearta, isi mai arunca vorbe grele care uneori ma dor si pe mine, daramite pe cel caruia i-au fost adresate! Cu toate acestea ma uit in jur si constat ca se intrece cu mult limita bunului-simt si tocmai din cauza asta incerc ca la mine in emsiune sa ridic stacheta si sa temperez spiritele.
In timpul transmisiunilor in direct au existat numeroase situatii conflictuale: cum ai reusit sa le aplanezi din postura de prezentator si moderator al emisiunii?
Sunt momenete de tensiune cand oamenii nu mai pot fi controlati si au tendinta de a spune exact ce gandesc fara sa-si mai asume consecintele. Cred ca ar trebui sa fie clar pentru toti cei din casa ca, in cele mai multe dintre cazuri ,eu deduc care sunt gandurile si intentiile lor pentru ca sunt monitorizati 24/24. Oamenii nu se inteleg pentru ca nu se asculta unul pe altul si au tendinta de a lua ceea ce spune interlocutorul lor drept o ofensa. Intentia mea este de a-i determina sa spuna ce au de spus si sa argumenteze ceea ce gandesc pentru ca in felul acesta detensionam atmosfera. In orice caz, nu am mai avea niciun fel de credibilitate daca am aduce in emisiune oameni care sar cu una cu doua la bataie.Noi vrem sa aratam oamenilor ca vorba buna poate rezolva conflicte. Politica pumnului o lasam pentru altii. Oricum, in momentul in care intra in casa, fiecare concurent semneaza un contract si pentru protectia lui dar si a celor din jur.
Ai avut ocazia sa observi diferite tipologii de soacre si nurori. Ce parere ai despre faptul ca multe mame se implica poate mai mult decat trebuie in viata cuplului nou-format? Care este de fapt baza triunghiului mama - fiu - nora? Influenta mamei in formarea sau destramarea unui cuplu este decisiva?
Sincer, nu cred. Exact in momentul asta am in casa un caz concret: doi concurenti au ales sa fie impreuna insa mama lui s-a opus si a facut-o vehement, fara menejamente. Ce au facut ei atunci? Au hotarat sa ia o pauza, de ochii lumii. In momentul in care mama lui este de fata ei sunt pur si simplu amici, in rest incearca sa se izoleze de ceilalti. Nu a fost un complot ci mai degraba o chestie tacita, o initiativa care a venit din partea amandurora. Eu cred ca baietii pot fi influentati de mame pentru ca sunt legati sufleteste de ele.
Pe de alta parte, daca ei isi doresc cu adevarat o femeie iar aceasta este dispusa sa mearga la drum alaturi de ei, pot face anumite compromisuri. In orice caz, situatia aceasta despre care v-am vorbit este inedita si, intrucat eu nu pot sa ascund nimic in emisiune, am sugerat ceva-ceva. Pe de alta parte nici nu-mi doresc sa le dejuc planurile. Vom vedea ce se va intampla pe viitor, pentru ca la un moment dat cineva tot va ceda. E clar ca nu te poti pune in calea sentimentelor.
Care este miza reala a emisiunii: dragostea (asa cum pretind majoritatea celor care intra in casa) sau banii (tinand cont ca absolut toate cuplurile care au ajuns in finala si s-au casatorit au divortat ulterior)?
Toti cei care s-au casatorit in sezonul al III-lea sunt impreuna, la fel si altii. Pe de alta parte au fost si unele cupluri care s-au despartit pentru ca au cosntatat ca nu se potrivesc. Este ca intr-o relatie: poate sa esueze sau sa se concretizeze in ceva frumos. Unii dintre si sunt tineri si se grabesc, altii nu stiu ce inseamna responsabilitatea unei casatorii desi noi incercam sa discutam cu ei lucrurile astea. Incercam sa oferim sugestii de viata, nu neaparat retete pentru ca nimeni nu are reteta unei casnicii perfecte.
Iti propun un mic exercitiu de imaginatie: cum ar fi sa faci parte dintre concurenti? Crezi ca ai rezista pana la capat presiunilor din interior?
In momentul asta, cu siguranta da! Si nu numai ca as rezista, dar as si castiga. Este o reteta pe care nu vreau sa o divulg. Trebuie sa accepti ca esti asa cum esti si sa ca nu toti cei din jurul tau te iubesc. Este o chestie elementara, numai ca majoritatea celor din casa ajung sa descopere asta abia la finalul concursului.
Cum te-ai inteles de-a lungul timpului cu concurentii "Nora pentru mama"? Este evident ca trebuie sa dai dovada de impartialitate, dar ai avut vreo afinitate pentru oricare dintre cupluri?
Nu, si nici nu ar fi corect. Cat timp ne aflam impreuna pe platourile de filmare incerc sa pastez o anumita distanta intre mine si ei pentru ca am observat din experientele anterioare ca unii dintre ei ajung sa se comporte ca niste copii: daca le intind o mana vor sa o ia pe toata. Insa cei care au avut ocazia sa ma cunosca in afara platoului de filmare au vazut cum sunt eu in realitate si cred ca a fost pentru ei o surpriza placuta.
Cate ore petreci in medie pe zi pe platourile de filmare?Cum arata programul unei zile obisnuite de munca?Iti mai ramane timp si pentru tine?
Programul meu nu mai este chiar atat de incarcat, doar vinerea stau de dimineata pana seara la emisiune. In medie petrec cam 6-7 ore la serviciu, insa nu e musai sa stau acolo non-stop. Daca intervine ceva, oamenii din echipa ma anunta in timp util iar mie nu-mi ramane decat sa vad inregistrarile la montaj astfel incat situatia sa nu ma ia pe nepregatite. Oricum, am timp destul si pentru mine.
Te-ai gandit sa renuntati la cariera tv? Care ar fi cealalta alternativa?
Probabil ca o sa lucrez in televizune pana voi inchide ochii. Glumesc. Voi lucra mereu in televizune insa, probabil, in diferite ipostaze. Cat o sa pot sa fac aceasta meserie si publicul isi va dori sa ma vada in ipostaza asta, va fi ok. Daca nu, sunt o multime de lucruri pe care le pot valorifica. Spre exemplu stiu multe lucruri despre bucatarie si pot sa le impartasesc si altora din experienta mea. In general am invatat multe despre meseria asta si inca mai sunt aspecte in care ma perfectionez astfel incat intr-o zi sa-i pot invata pe altii despre televiziune si sa le pot da mai departe stafeta.
Deocamdata sunt angrenata in proiectul asta si il iau ca atare, dar nu pot sti cu siguranta ce voi face la anaul. Poate ca cei de la Kanal D vor opta pentru o alte grila de programe. Deoacamdata nu cred ca este cazul pentru ca "Nora pentru mama" este una din emisiunile longevive.Uite, Oprah Winfrey este de o gramada de ani in televiziune si nu da semne ca ar fi obosit sau ca ar vrea sa renunte. Desigur, de-a lungul timpului s-a adaptat, s-a rebranduit si cred ca asta ar trebui sa faca orice om de televiziune care vrea sa ramana in top.
Ce parere ai despre formatele de emisiuni "copiate" sau imprumutate din afara? Se poate vorbi in acest caz de "forme fara fond", altoite fortat pe un public insuficient de matur ca preferinte?
Am vazut foarte multe documentare despre felul in care companiile mari de televiziune isi fac treaba. Fiecare tara are specificul ei. In momentul in care tu iti propui sa lansezi un show de proportii trebuie sa tii cont de tragetul tau si pe asta sa te pliezi. In Romania, din cate stiu eu, nu se respecta intotdeauna acest lucru ci vine casa de productie si impune un format de emisiune care in alte tari a avut succes, or riscul este mare pentru ca nu poti avea certitudinea ca publicul tau si publicul lor impartasesc aceleasi gusturi.
Este adevarat, poti fi tentat sa spui ca, din moment ce mare parte din Europa este latina, gusturile pot fi apropiate. Nu e chiar asa: problemele sociale difera de la o tara la alta iar acest lucru se reflecta in cerintele publicului: spre exemplu, intr-o anumita tara, telespectatorii vor sa-si imagineze cum este sa traiesti in pielea unui personaj bogat, in timp ce in alta tara telespectatorii s-au saturat de iluzii. Secretul sta in adaptabilitatea celui care vrea sa faca o investitie in televiziune: cei care pun mare accent pe studiile sociologice vor avea sansa ca si in Romania sa castige foarte multi bani.In orice caz, gusturile publicului se educa, contrar a ceea ce vedem in momentul de fata.
Mai este un lucru pe care romanii nu-l inteleg si prin urmare nici nu-l pun in practica: fiecare ar trebui sa se specializeze intr-un anumit domeniu in ideea de a face performanta. In Romania toata lumea stie de toate (ceea ce nu este neparat rau) insa, in ansamblu, nu stim mai nimic. Stim de toate si mai nimic, cum s-ar spune. Principiul meu, care se poate aplica oriunde chiar si in piata de media, este ca in loc sa-ti cumperi mai multe lucruri proaste, mai bine iti cumperi ceva de calitate dar care sa reziste in timp. Decat sa faci mai multe investitii superficiale, mai bine faci una sigura, net calitativa, cu garantia unui castig mare, dar in timp.
Piata media romaneasca nu este neaparat suprasaturata, cat mai ales haotica. Plus ca majoritatea producatorilor traiesc cu impresia ca au gasit o sursa inepuizabila de audienta, aceasta fiind scandalul. Ok, pana la un punct suntem de acord ca publicului cauta acest gen de emisiuni, dar la un moment dat se va plictisi sa vada aceleasi si aceleasi subiecte si va cauta altceva.
Ce parere ai: publicul creaza trend-ul sau mass-media dirijeaza gusturile publicului in directia dorita?
Daca as avea o televizune a mea, as incerca sa trasez eu un anumit trend.
Chiar si cu riscul de a pierde audienta?
Nici o lupta nu se castiga de azi pe maine. Sa luam un exemplu: inainte de a avea mancarea gata pe masa trebuie sa te duci la supetmarket si sa investesti niste bani in alimente. Apoi vii cu alimentele acasa si incepi sa le prepari si asa mai departe pana ajungi la forma finala. Ce vreau eu sa spun este ca sunt niste pasi pe care trebuie sa-i urmezi, ori majoritatea celor care au o televizune vor sa se imbogateasca repede si din nimic. Orice om de afaceri iti va spune insa ca acest lucru nu este posibil decat daca dai un tun, dar in cazul asta iti asumi riscurile. Eu totusi cred ca trebuie sa investesti treptat si sa gasesti o strategie de a obtine castig pe teremen lung.
Cum ai defini termenul "vedeta"? Cine merita cu adevarat acest statut?
Imi este foarte greu sa definesc termenul "vedeta". Cred ca ar trebui sa vorbim in special de atitudinea pe care fiecare din noi o avem fata de acest statut. Eu cred ca o vedeta ar trebui sa fie in primul rand un formator de opinie, un om care transmite ceva sau care incanta prin ceva, care exceleaza prin ceva.
Sa intelegem de aici ca termenul "vedeta" ar trebui sa se raporteze la ceva pozitiv?
Greu de spus. Sa-l luam ca exemplu pe marele maestru Dinica despre care se stie ca a excelat mai ales in roluri negative.Era genul de personaj despre care spuneai "Asa nu!" dar il iubeai pentru ca transmitea un mesaj, o traire. Tocmai prin asta putem spune despre el ca a fost un geniu. Cum a facut-o? Cu mult har de la Dumnezeu. Un alt exemplu: cand eram mica si se transmitea serialul "Dallas" la televizor, mie imi placea de J.R. Mai tarziu am aflat ca producatorii filmului se gandeau ca in functie de reactiile publicului personajul sa dispara inca din primele episoade, insa tocmai publicul a fost cel care l-a mentinut in viata. La fel se intampla si in viata reala. Ce este in fond viata? O lupta intre bine si rau, altfel ne-am plictisi groaznic! Ca sa revenim la ce spuneam mai devreme, nu stiu daca in Romania avem foarte multe exemple de acest gen pe care sa le numim "vedete".
Este vorba asadar de o atribuire prea facila a acestui termen?
Da, si nici macar nu are legatura cu statutul finaciar. Majoritatea suntem tenatati sa spunem despre X ca daca are foarte multi bani si apare in public este "vedeta". Dar nu e chiar asa. Statutul de vedeta implica mult mai multe.
Te-ai gandit ca poate acealasi lucru se spune si despre tine? Te consideri "vedeta"?
Eu ma consider o persoana publica si atat. Intr-adevar, poate ca am multe de transmis si poate ca am influentat si eu in bine viata multor oameni, insa mai am foarte mult de muncit pana sa ajung la acest statut. Nu cred ca exista foarte multi oameni care sa intre in televizune si sa spuna "Imi doresc sa fiu ca Gabriela Cristea" insa stiu o multime de oameni care merg la teatru si spun "As fi vrut sa-l cunosc personal pe Gheorghe Dinica".
Te-ai numarat printre primele femei din Romania care au acceptat sa pozeze pentru Playboy. Regreti alegerea facuta? Multe dintre vedetele care au pozat in aceeasi revista au fost pur si simplu coplesite de comentariile negative aparute ulterior.
Comentarii vor exista intotdeauna. Fiecare e liber sa comenteze cum vrea. Eu zic ca momentul asta trebuie luat ca atare, scos din orice context. Nu este vorba de epatare, cel putin nu in cazul meu.
Ce mesaj vrei sa le transmiteti femeilor care poate ca te invidiaza pentru ceea ce esti sau care isi doresc sa fie ca tine?
Sa nu uitate nicio clipa ce presupune statutul de femeie si sa aiba incredere in ele!