Galuste de mere cu sabayon de vin rosu
- 160 g zahar
- 1 Lingura Zahar vanilat
- 1 Priza Scortisoara
- 1 Priza Sare
- 4 Buc. Mere
- 1 Buc. Lamaie
- 100 g Pesmeti
- 6 Buc. oua
- 80 g Piscoturi
- 150 g Vin rosu
- 1 Buc. Anason stelat (badian)
- 2 Buc. Cuisoare
- 1 Buc. Baton de vanilie
- Ulei Pentru prajit
80 g de zahar se freaca spuma cu untul moale si zaharul vanilat.
Se condimenteaza cu o priza de sare si scortisoara.
Se curata merele, se scot samburii, se taie in cuburi foarte mici.
Lamaie se taie in doua, dintr-o jumatate se stoarce sucul si se stropesc cu el merele. Se macina pesmetii si se amesteca, impreuna cu merele, in crema de unt.
Compozitia se pune la frigider pentru circa 30 minute.
Se sparg 2 oua, se faramiteaza piscoturile.
Din compozitia de mere se formeaza galuste cat un ou. Se trec prin ou si apoi prin pesmetul de piscot. Se repeta aceasta operatie, pentru a face galustele mai consistente.
Se prajesc apoi in baie de ulei, se depun pe hartie de bucatarie absorbanta.
Se da in clocot vinul rosu la care s-au adaugat: 80 g zahar, anasonul stelat, cuisoarele si batonul de vanilie, se lasa sa se reduca putin, se trece prin sita, asa cum se face si vinul fiert.
Restul de 4 oua se despart, galbenusul se bate spuma impreuna cu vinul fiert, intai in bain-marie, apoi si in afara, se bate continuu, pentru a nu se taia.
Galustele se servesc impreuna cu aceasta spuma.