Despre lamai vreau sa va scriu acum. Despre speranta. Despre bucuria unui camin in care sa-ti culcusesti inima. Dar, mai ales, despre importanta acestui camin pentru inocenta sufletului unui copil, fragila si delicata ca engramele unui fulg de nea.
Proiectul SOS Satele Copiilor isi propune sa ofere un camin calduros copiilor care nu au avut parte de el. Cele trei centre din Romania sunt Bucuresti, Cisnadie(Sibiu) si Hemeius(Bacau).
Ei bine, la Hemeius, exista o casuta de al carui acoperis soarele isi lipeste obraze de speranta. Este vorba despre „Casuta Lamaita”, cea in care Mama SOS are grija de sase lastari de inocenta: Cosmina, Andreea, Ionut, Andrei, Marius si Mihai.
Sa va spun despre fiecare: Cosmina, eleva in clasa a VIII-a infasoara casuta cu vocea ei, acompaniata cateodata de acorduri de chitara, fara a neglija, insa, pregatirea pentru examenul de capacitate si pentru intrarea la liceu. Unde mai pui ca face parte si din grupul vocal de la „Scoala stelutelor”? Andreea, eleva in clasa a VI-a, este deja o tanara responsabila, ajutand la activitatile practice care insufletesc casa. Ea este, de asemenea, preocupata de aspectul estetic al casutei. Despre Ionut va spun ca este saritor, gata sa fie acolo pentru cei ce au nevoie de el. Imaginatia sa bogata il indeamna sa incropeasca diferite obiecte, pe care sa le expuna ulterior, spre incantarea celorlalti. Andrei este elev in clasa a VI-a si debordeaza de creativitate: de la desen si pictura la origami, baiatul nu ezita sa-si exprime magia interioara. Mai sunt doi frați: Marius și Mihai. Marius este o prezenta neobosita la treburile casei. Fire practica si ordonata, ii place sa mestesugareasca si sa fie la zi cu temele, iar Mihai are o energie molipsitoare, pe care o investeste mai ales in sport: fotbal, alergat.
Cu asemenea copii talentati, Mama SOS nu are cum sa fie altfel decat mandra. Ea este cea le ofera neincetat grija si iubirea de care au nevoie. Impreuna, ei formeaza un curcubeu. Acesti copii au nevoie de prieteni care sa-i sprijine sa-si scrie povestea mai departe. Pentru cei dispusi sa investeasca cu gand alb in povestea lor, aveti aici un portal.
Orice ajutor este binevenit
pentru ca, in speranta, se amplifica la infinit.
Despre SOS Satele Copiilor:
Misiunea SOS Satele Copiilor Romania incepe atunci cand un copil a pierdut dragostea si securitatea familiei sale biologice. Intreaga activitate a asociatiei pune pe primul loc interesul copiilor – integrarea intr-o familie SOS sau sprijinul familiei biologice. Sprijinim astfel dezvoltarea naturala a copilului intr-un mediu familial, ne asiguram ca au acces la educatie si beneficiaza de servicii medicale, preconditiile unui viitor independent pentru fiecare copil.
Implicarea noastra este pe termen lung si durabila, creand noi forme de ingrijire familiala, atunci cand este cazul. Colaboram cu institutii partenere pentru a folosi cat mai bine resursele disponibile. Pentru a garanta calitatea si impactul de durata ale serviciilor oferite, extindem programele doar in urma studiilor de fezabilitate. In acest moment, peste 1 000 de copii beneficiaza direct de sprijinul asociatiei SOS Satele Copiilor Romania si peste 15 000 de copii au interactionat cu unul dintre programele SOS.
SOS Satele Copiilor Romania a fost infiintata in anul 1990. Asociatia implementeaza 3 programe la nivel national in Bucuresti, Sibiu si Bacau oferind servicii de ingrijire de tip familial (Sate SOS), servicii de consiliere ( Programe de Intarire a Familiei) si servicii educationale (Gradinite SOS, Masina cu Jucarii, Tabara Sociala, Proiecte Educationale).
Mai multe despre programul de la Bacau, aici.