Ritmul alert al vietii de zi cu zi, viteza cu care suntem fortati sa desfasuram diferite activitati, dorinta de a face fata tuturor solicitarilor ne fac sa pierdem de multe ori contactul cu noi insine. Nu mai dam atentie nevoilor personale, nu mai avem timp sa ne ingrijim de noi insine, de multe ori nici nu mai auzim semnalele de alarma pe care organismul nostru, suprasolicitat si epuizat, continua sa ni le transmita. Cautam implinire si echilibru, in realitate obtinem oboseala si stres.
Toate astea duc la o serie de reactii in organism care determina o acumulare de toxine (imbatranire prematura) si la instalarea unor boli pe care daca inainte le asociam cu varsta inaintata, acum ele apar mult mai prematur. Aceste toxine se acumuleaza si in muschi, unde combinandu-se cu diferite reziduuri de metabolism, formeaza structuri ce duc la o scadere a elasticitatii muschiului sau care provoaca inflamatii locale mai mult sau mai putin dureroase.
Ti s-a intamplat vreodata ca atunci cand te simti stresata sa simti o pofta nebuna de a manca o ciocolata sau o punga de chipsuri? Raspunsul este de cele mai multe ori afirmativ! Atunci cand suntem stresati si tensionati, alegem sa consumam alimente care in aparenta ne aduc o stare de usurare, dar in realitate actioneaza intr-un mod contrar, crescand nivelul stresului si antrenand moduri dezadaptative de a reactiona la diferite situatii. Astfel de alimente precum ciocolata, cafeaua, snack-urile bogate in grasimi au efecte negative asupra creierului, generand o stare de oboseala accentuata, o scadere a nivelului de productivitate si a nivelului de energie mentala
In? numeroase studii? s-a aratat? ca intensificarea stresului determina cresterea poftei de mancare. Hormonul stresului, cortizolul trimite? semnale la creier? iar? apetitul incepe sa creasca. Expertii apreciaza ca in 75% din cazurile de crestere a apetitului? este vorba de o? "foame emotionala", ceea ce inseamna ca multi dintre noi? folosim mancarea ca pe o modalitate de adaptare la sentimentele inconfortabile pe care le traim. Atunci cand trecem printr-o perioada? mai lunga de stres, putem ajunge sa avem senzatia de foame tot timpul, acest fapt ducand la cresterea apetitului. In unele cazuri? nu? ne consumam toata energia produsa de? nivelul crescut? al cortisolului, care transforma energia stocata in grasimi si masa musculara in energie disponibila. Asa se explica redistribuirea grasimii si a masei musculare pe abdomen si in jurul talie.
Cum sa combati stresul?
- Incepe ziua cu micul dejun. De regula gasesti o multime de justificari pentru a nu face acest lucru, ca de exemplu: "este prea devreme sa maninc la ora asta", "nu am timp pentru asa ceva", "oricum tin regim". Un mic dejun sanatos mentine nivelul zaharului(glicemia) din sange la o cota optima, ceea ce iti va da energie pentru orice vrei sa faci pe parcursul diminetii. Recunoaste ca nu iti ia mult timp si efort sa mananci un ou fiert si sa bei un pahar cu suc de fructe, iar rezultatele se vor vedea toata dimineata!
- Alege ceaiul verde. Este momentul sa afli ca poti sa reduci nivelul de stress si sa iti sporesti performantele prin simpla reducere a cantitatii de cafea pe care o consumi zilnic. Este foarte usor sa faci asta daca inlocuiesti cafeaua cu ceaiul verde, care are un gust placut si efecte antioxidante extrem de puternice.
- Consuma sucuri de fructe si apa minerala. Bauturile acidulate precum coca-cola au aceleasi efecte asupra sanatatii ca si cofeina. In schimb, poti opta pentru sucuri sau pur si simplu apa minerala care o sa te invioreze si in acelasi timp o sa-ti asigure necesarul de apa din organism (cofeina consum rapid apa din organism, asa ca a bea cafea este similar cu a pierde apa!).
- Pregateste-ti o gustare sanatoasa. Aprovizioneaza-te cu "snack-uri" sanatoase si bogate in proteine pe care sa le pastrezi la birou, in masina sau in geanta. O optiune pot fi batoanele de cereale. In acest fel eviti scaderea nivelului de zahar (glicemie)din sange care duce la schimbari de dispozitie si oboseala. Nu uita sa ai mereu la indemana apa, care este vitala pentru o functionare sanatoasa a organismului!
- Rontaie sanatos. Daca ai obiceiul de a rontai in anumite momente ale zilei cand esti acasa sau la birou, renunta la chipsuri si snack-uri sarate sau cu branza si mananca in schimb bucati de morcovi, telina, seminte de floarea-soarelui sau chiar si popcorn daca are o cantitate redusa de unt si de sare !!
- Fara cafea dupa ora 14. Efectele cafelei persista timp de 6 ore dupa consum, prin urmare o cafea dupa cina o sa pericliteze calitatea somnului tau !
- Fa-ti provizii de alimente sanatoase! Umple-ti camara cu alimente benefice pentru sanatatea ta. Incepe prin a face curatenie si a renunta la alimentele pe care organismul tau nu le poate folosi intr-un mod sanatos. Este mult mai usor sa eviti sa consumi alimente bogate in zaharuri sau grasimi daca pur si simplu nu le ai in casa!? In felul acesta o sa ai si mai mult spatiu pentru noile provizii!!
- Foloseste tehnicile de reducere a stresului. Practica constanta a unor tehnici de relaxare(Freeze Frame) te va ajuta sa faci fata cu succes tendintei de a consuma alimente in exces, care apare pe fond de stres.
Mai jos aveti un cel mai simplu si rapid? chestionar de evaluarea a prezentei stresului in viata noastra, un chestionar realizat de unul din cei mai buni psihologi pe care ii cunosc: Elvira Alexandrescu.
Raspunde prin DA si NU la urmatoarele afirmatii.
1. Ma simt aproape tot timpul obosit
2. Deseori sunt nervos, anxios sau depresiv
3. Ma simt hiperactiv, agitat
4. Tind sa iau decizii rapide, dar deseori gresite.
5. Am tulburari de somn.
6. Am dureri de cap frecvente sau / si? dureri cu diverse alte localizari.
7. Ma tem de siguranta locului de munca, de obligatiile financiare ,de relatiile cu ceilalti.
Astfel, raspunsul pozitiv la trei afirmatii confirma prezenta stresului.
?