Idei de cina, pranz sau mic- dejun poti fi asaptate si consumate cu usurinta si pot deveni oricand „mancarea preferata” a familiei. Ce noroc pe tine! Si usor, si rapid, iar unele chiar cu gust sofisticat, pot servi ca preparate culinare inedite pentru seri de vara toride:
1. Salata de vara cu avocado si creveti
Ingrediente:
- 500 gr. creveti la gratar (de marimi medii)
- 1 rosie medie (curatata si taiata)
- 3 bucati de praz sau ceapa verde
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri suc lamaie
- 1 lingura otet balsamic
- 1 avocado mare
- 1 lingura de menta
- 2 linguri de seminte de dovleac
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- ulei de masline extra-virgin
- 1 salata verde
Mod de preparare:
- asigura-te ca atunci cand ii gatesti., crevetii sunt decongelati
- se prepara foarte simplu si rapid, amestecandu-se toate ingredientele, mai putin salata verde (taiate ca pentru salata)
- se asezoneaza si, pentru un gust optim, se lasa la frigider timp de 15 minute inainte de servire, pentru a se amesteca toate aromele
- se serveste pe un pat format din frunze de salata
- o gustare de seara excelenta si satioasa
2. Frittata vegetala cu branza
Ingrediente:
- 8 oua ( batute)
- 1 lingura busuioc
- 2 linguri ulei de masline
- 1 cana porumb
- 1/2 cana de dovlecel (taiat bucatele)
- 1/3 cana de ceapa verde sau praz
- 3/4 cana de rosii maruntite
- 1/2 cana de branza cheddar (fara grasimi, rasa)
Mod de preparare:
- intr-un bol de marime medie aseaza ouale batute si busuoicul
- se incinge ulei de masline intr-o tigaie si se adauga porumbul, dovlecelul, si ceapa verde. Dupa 3 minute, adauga si rosiile - si lasa-le pana ce legumele se coc (usor crocante), amestecand ocazional
- adauga ouale batute peste legume in tigaie si lasa amestecul la foc mic (ca pe omleta)
- presara pe deasupra branza si las-o pana se topeste
3. Paste cu branza si usturoi
Ingrediente:
- 450 g paste (spaghetti)
- 5 linguri de ulei de masline
- 3 catei de usturoi pisati
- 1/2 cana de patrunjel taiat marunt
- 3/4 cana de parmesan ras
- sare
- piper
Mod de preparare:
- fierbe pastele conform indicatiilor de pe cutie
- pune intr-o tigaie uleiul de masline si adauga usturoiul si patrunjelul, amestecand continua timp de 2-3 minute
- scurge pastele si aseaza-le pe o farfurie, adaugand mixtul de usturoi si patrunjel si ulei de masline peste ele, pune sare, piper si o parte din parmezan si amesteca ingredientele in farfurie, iar apoi adauga deasupra parmesan si serveste-le4. File de somon glazurat
Ingrediente:
- 4 file-uri de somon
- 1/3 cana de sos-cocktail din fructe de mare (se gaseste in hypermarket-uri gata preparat)
- 2 linguri de miere
- 1 lingurita de pasta de usturoi
Mod de preparare:
- incinge gratarul si adauga file-urile de somon (cu partea cu piele in jos)
- intre timp amesteca restul ingredientelor facand un sos cu care ungi file-urile; lasi somonul 4 minute pe gratar, iar apoi mai ungi inca o data cu restul de sos si mai lasi aproximativ 2 minute pe gratar, pana poti sa infigi furculita in somon.
Poti face si o garnitura de legume la acest preparat care nu dureaza mai mult de 5 minute. o punga de legume congelate pusa intr-o tigaie cu putin ulei de masline, la care adaugi condimentele preferate (sare, piper, oregano, busuioc, boia, etc) si servesti alaturi de somon. O reteta delicios de sanatoasa si o optiune rapida pentru vara.
5. Pui chinezesc Szechuan
Ingrediente:
- 1 lingura ulei de porumb
- 1 lingura de ulei de susan
- 2 bucati de piept de pui (dezosate si fara piele, taiate in cuburi medii)
- 2 linguri de amidon de porumb
- 3 catei de usturoi, pisati
- 1/4 cana de sos de soia
- 1 lingura otet de preferat din vin de orez (dar se poate folosi di balsamic)
- 1/2 ardei gras rosu (taiat julien)
- 1 morcov taiat julien
- 1 dovlecel mic taiat julien
- 1/4 cana de supa de pui
- 1 lingura de zahar brun
- 1 manunchi praz/arpagic taiat feliute pe verticala
- orez copt
Mod de preparare:
- se incing ambele tipuri de uleiuri, de preferat intr-un wok la temperatura mare
- da pieptul de pui prin amidonul de porumb si apoi adauga-l in tigaie impreuna cu usturoiul si lasa-l pana ce se rumeneste
- adauga restul ingredientelor (mai putin prazul/arpagicul)
- acopera si lasa-le sa se prepare pe foc timp de 3 minute
- adauga si prazul/arpagicul si mai lasa-l inca 2 minute
- serveste preparatul cu orez fert sau copt (prajit)
6. Oua Feta
Ingrediente:
- 1 lingura de unt
- 1/4 cana de ceapa tocata
- 4 oua batute
- 1/4 cana de rosii taiate marunt
- 2 linguri de branza feta maruntita
-sare si pieper dupa gust
Mod de preparare:
- topeste untul intr-o tigaie, la temperatura medie si adauga ceapa, lasand-o pe foc pana se inmoaie si devine transparenta
- adauga ouale si amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde (nu o lasa ca o omleta, ci amesteca ouale cu ceapa)
- cand sunt aproape gata, adauga rosiile taiate marunt si branza feta, asezonand cu sare si piper si lasa-le pana se topeste branza7. Salata cu fasole neagra
Ingrediente:
- 425 gr. fasole neagra din conserva
- 1 cana de porumb
- 8 rosii cherry (taiate sferturi)
- 1/2 cana de ceaoa (taiata marunt)
- 2 catei de usturoi (pisati)
- 1/2 cana de ardei gras rosu (cubulete)
- 2 linguri de seminte de dovleac
- 2 linguri de ulei de masline
- 3 linguri suc de lamaie
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- mai intai marunteste usturoiul si taie ceapa si lasa-le 5 minute dupa care amesteca toate ingredientele si serveste salata
- este o salata sanatoasa, rapida si satioasa - fasolea fiind unul dintre cele mai sanatoase alimente posibile, dupa cum imi spunea o nutritionista biencunoscuta
- pentru mai multa savoare, lasa salata un pic la frigider
- un mix de culori pentru o cina pe cinste
8. Tofu si sparanghel la tigaie
Ingrediente:
- 1 ceapa medie
- 4 catei de usturoi (taiati marunt)
- 1 lingura supa de carne
- 2 linguri ginger - proaspat, maruntit
- 3 cani de sparanghel
- 1 ardei gras rosu mediu (taiat pe lungime in feliute)
- 115 gr tofu (taiat cubulete)
- 1 lingura sos de soia
- 2 linguri otet balsamic (sau de orez)
- 2 linguri seminte susan, prajite
- sare si piper alb dupa gust
Mod de preparare:
- incalzeste lingura de supa intr-un wok si adauga ceapa taiata marunt la o temperatura medie, amestecand continuu
- adauga pe rand usturoiul, gingerul, sparanghelul, si ardeiul, amestecand continuu timp de inca 2 minute
- adauga apoi tofu, sos de soia si otet, da focul mic si acopera timp de doua minute
- asezoneaza cu sare si piper si serveste preparatul presarand semintele de susan
9. Supa Boursin
Ingrediente:
- 450 gr de supa de pui
- 1 cana de morcov taiat marunt
- 1/4 ceapa tocata marunt
- 2 cani de lapte
- 150 gr de branza Boursin
Mod de preparare:
- combina supa de pasare cu ceapa si morcovul intr-o cratita
- fierbele pana ce legumele se inmoaie
- adauga lapte si branza si lasa amestecul pe foc pana ce branza se topeste, amestecand continuu
- se serveste calduta (poti adauga o verdeata preferata)
10. Shaorma la ceas de seara
Este o shaorma facuta in casa, rapida, pentru atunci cand nu stii ce sa mananci si ai cate ceva prin casa. un pic adaptata fata de atunci acnd o cumperi poate fi o gustare excelenta in mai putin de un sfert de ora.
Ingrediente si mod de preparare (1 bucata):
- 1 bucata de piept de pui taiata bucati si prajita in tigaie
- 2 cartofii medii, french fries
- o rosie taiata cuburi
- varza taiata feliute subtiri
- pentru ca e vara, poti pune castravete proaspat si nu murat
- ketchup sau sos de rosii cu condimente: busuios, oregano, piper, sare, un pic mustar, etc
- 3 catei de usturoi pisati si facuti mujdei
- ceapa (dupa preferinta)
- fie lipii cumparate dn hypermarket sau 3/4 din paine, careia i se scoate miezul si se umple cu toate bunatatile amintite mai sus
Este o reteta care poate fi adaptata si pentru care folosesti tot ce ai prin casa si iti place; daca nu vrei castravete nu pui, daca ceapa nu iti place nu pui, daca vrei doar maioneza si nu usturoi, nu mai adaugi usturoiul. Rapid, gustos si hranitor.