Relatia de gelozie este una des intalnita, in multe situatii in care vorbim de un triunghi vom intalni intr-un fel sau altul tema geloziei. Faptul ca un al treilea este exclus dintr-o relatie este definitia cea mai larga a geloziei. Faptul ca un copil este exclus din relatia parintilor duce la gelozie, faptul ca tatal este exclus din relatia mama – bebelus pune problema geloziei. In sens larg prin gelozie intelegem excluderea dintr-o relatie. Situatia de gelozie presupune o intimitate intre doua persoane in care o a treia este desemnata ca fiind intruziva.
Daca plecam de la imaginea de mai sus, nu ajungem foarte departe in ceea ce priveste cuplul. Si aici relatia de doi presupune excluderea tertilor – a rudelor, a vecinilor, a prietenilor, a colegilor. In masura in care exista o dorinta a unuia sau altuia pentru una din persoane vom putea vorbi despre gelozie. Toate acestea situatii sunt obisnuite si nu prezinta, de regula, mari dificultati. Am putea sa dam exemple dar poate le relatati voi si le discutam impreuna.
Adevaratele probleme legate de gelozie apar atunci cand apare la unul din membrii cuplului. Adica o relatie intima (nu in sensul sexual ci de spatiu – piele care este presupusa de intimitate) a celuilalt cu un tert este resimtita ca excluzand persoana in cauza. Sotia care este geloasa pe serviciul sotului pentru ca ii rapeste prea mult timp este un exemplu in acest sens. Ea nu reactioneaza atat la faptul ca el este prezent acolo cat la excluderea sa din aceasta arie. Si mai exista o reactie la ceva – la afectul pe care il dezvolta el in relatie cu serviciul – faptul ca el este prins in serviciu, isi doreste sa fie acolo. Ea poate verbaliza asa: ”Poti sa fii mai curand acolo decat cu mine”.
Faptul ca exista aceasta situatie, in mod obisnuit, nu pune mari dificultati. Unele certuri, o anumita tensiune, o anumita problematica dezbatuta de cei doi limiteaza aceasta arie a geloziei. Daca sotia este casnica sau nu are un serviciu multumitor situatia aceasta poate sa aiba anumite consecinte in functionarea cuplului. Dar lucrurile, de regula, sunt intr-o limita. Ele apar in aceasta forma intr-o psihoterapie ca un continut care devine analizabil mai tarziu, care apare la suprafata si permite cuplului intelegerea a ceea ce se intampla.
Cand vorbim despre o gelozie destructiva avem in vedere o astfel de problema si anume legatura de gelozie. Gelozia se manifesta in moduri destructive la adresa propriei persoane precum si a celuilalt. Legatura de gelozia este una care urmareste in mod inconstient distrugerea relatiei, a celuilalt, insusirea concomitenta a perechii care a respins. Poate ca cel mai bun model este cel al sotului posesiv si care reactioneaza la orice tentativa de autonomie a sotiei. Dar pentru a vorbi de gelozie este necesar ca aceasta posesiune sa se manifeste in relatia cu un cineva sau ceva care are o reprezentare in cadrul legaturii.
Este aceasta gelozie a legaturii tratabila? Experienta arata ca da. Evident depinde mult si de structura persoanei si a legaturii. O structura nevrotica reactioneaza diferit comparativ cu una psihotica. O legatura in care nu functioneaza pactul denegativ reactioneaza diferit de una in care functioneaza. Dar psihoterapie psihanalitica indiferent daca e individuala sau de familie ofera aceste raspunsuri. Cum face asta? Psihoterapia psihanalitica permite afirmarea continuturilor personale asa cum sunt in universul propriu al persoanei sau al cuplului. Acest lucru aduce afectul participantilor. Pe de alta parte faptul de a putea sa sustina o relatie terapeutica inseamna capacitatea de a afirma existenta unei relatii in care exista si gelozie.
Cand vorbim despre gelozie aducem multe teme – iubire, ura, relatii cu parintii, relatii actuale cu diferite persoane, separare, despartire, desprindere, ruptura. Dar principalul cuvand cu care as asocia gelozia este ”capacitatea de a suporta excluderea”. Poate ca va ganditi mai mult la un punct de vedere moral. Dar va propun sa continuam saptamana viitoare vorbim despre aceasta capacitate de a suporta excluderea si despre moralitate. Va astept punctele de vedere si sa ne axam pe ceeace poate sa reprezinte o tema.