Daca modul tau de operare nu se rezuma la un birou minuscul la care sa lucrezi de la 9.00 la 17.00, nu iti face griji. Sa spunem ca tu crezi ca viata ar trebui sa imite arta, nu orice job care iti ofera cel mai sigur plan pana la pensionare.
Tu ai o viziune - chiar una puternica - si ti-ar placea sa arati lumii aceasta viziune. Si nu pentru ca ai fi incapabila sa urmezi indicatii si ordine, ci pentru ca mai debraba ai vrea sa gandesti si sa lucrezi dincolo de liniile impuse de un statut organizational.
Tu esti creativa, orice ar insemna asta. Alegi surse de inspiratie precum un shot de vodca si, odata ce ai gasit inspiratia, se pare ca aceasta te intoxica, scriu editorii de la elitedaily.com. Nu te-ai trezit intr-o dimineata si te-ai simtit mai "creativa" decat te simteai in ziua precedenta. Iar in ceea ce te priveste, ai fost asa inca de la nastere, iar in lumina unei noi cercetari, s-ar putea sa ai dreptate.
Potrivit lui David Cox de la The Guardian, "Oricine poate invata sa fie creativ intr-o anumita masura, dar o noua cercetare a scos la iveala ca masura in care ne-am nascut creativi poate fi mai mare decat se credea anterior".
Cu alte cuvinte, acum exista dovada ca "creativitatea" este o calitate care poate fi transmisa de la o generatie la alta, in conformitate cu conceptele de trasaturi mostenite. Acesta este un punct de vedere usor diferit in privinta conceptului de creativitate, care ne-a fost prezentat anterior, prin cercetarea lui Kenneth Heilman, cu doi ani inainte.
Kenneth Heilman, asa cum este descris in articolul lui David Cox, a sugerat anterior ca exista o trasatura specifica a creierului care se afla in dotarea majoritatii oamenilor "creativi" - in special artistii, muzicienii si chiar si scriitorii: un corpus callosum (n.r. - o banda lata de fibre nervoase care unesc cele doua emisfere ale creierului) mai mic, lucru care "ar putea spori creativitatea lor, permitand fiecarei parti a creierului lor sa dezvolte propria sa specializare".
David Cox, pe de alta parte, considera ca aceasta este o mare simplificare a ceea ce se manifesta ca fiind "creativitate" si, in opinia sa, raspunsul se afla in codul nostru genetic. Extinzand argumentele pe baza acestei idei, Szabolcs Keri de la Institutul National de Psihiatrie si Dependente din Budapesta, a propus urmatoarea idee: "creativitatea este nu numai o gandire divergenta, dar se rezuma de asemenea la generarea unor asocieri nelimitate."
Potrivit lui David Cox, conectivitatea mintilor ganditorilor creativi este mult mai raspandita in intregul creier, iar aceasta este de obicei lasata in mainile geneticii pentru a predetermina dezvoltarea cadrului in care functioneaza creierul.
In acest fel se poate spune ca "aceste gene reduc inhibarea emotiilor si memoriei, ceea ce inseamna ca mai multe indormatii ating nivelul de constiinta". Acesta este motivul pentru care anumite persoane sunt, aparent, capabile sa se exprime mai bine si in moduri diferite decat acei oameni inclinati spre creativitate.
In concluzie, creativitatea este un termen dificil de cantarit si de definit. Daca ii iei in considerare pe parintii tai si ii consideri creativi, iar acum te intrebi de ce nu esti si tu creativa, ei bine, nu te pripi sa tragi concluzii. Este posibil sa traiesti intr-un mediu sau sa ai un stil de viata care nu hraneste si nu predispune la creativitate si nu te indeamna sa iti urmezi impulsurile creative. Sursa.
Citeste si: Psihologia dezordinii: de ce esti mai creativa intr-o camera aglomerata
5 cladiri creative din intreaga lume
Initiala numelui iti dezvaluie atuul pe care sa mizezi in viata!