Odata cu moartea lui Richard Pryor, Carlin poate fi considerat cel mai bun "stand-up comedian" in viata. S-a nascut in 1937 si si-a inceput cariera de comic in 1960, in cadrul show-ului lui Ed Sullivan. A lansat 21 de inregistrari audio si 14 showuri produse de HBO - nu mult in aproape 50 de ani de cariera! Cateva dintre ele au facut istorie, zeci de citate de-ale lui Carlin devenind in timp veritabile maxime. Jerry Seinfeld, John Stewart, Chris Rock sunt doar cativa dintre cei care il citeaza drept influenta. A castigat patru Grammy-uri, unul pentru Best Comedy Recording si alte trei pentru Best Spoken Comedy Album. Si totusi, victoriile majore ale lui Carlin sunt - cel putin dupa parerea mea - altele:
1. A ridicat comedia la rangul de filozofie. Sau invers, sa vorbeasca cu umor despre propria lui filozofie de viata. Nu toate monologurile lui sunt amuzante; unele sunt amare, crude, greu de digerat. Poate si fiindca lucrurile despre care vorbeste sunt atat de adevarate. De multe ori, e suficient sa constati cat de adevarat este ceea ce spune ca sa razi. Nu mai e nevoie de jocuri de cuvinte
2. S-a incumetat sa reduca cele 10 porunci la doar 2, lucru care, dupa cum el insusi spune, i-ar fi usurat considerabil munca lui Moise, care le-ar fi putut purta cu el in buzunar. Sa fii sincer si sa nu-ti inseli partenerul de viata (1), sa nu-ti faci un scop din a nu ucide pe nimeni decat, desigur, daca e vorba de oameni care se roaga la alt om invizibil decat al tau (2). Doua porunci capitale care s-ar putea anula daca am respecta o a treia: "sa ne tinem fiecare religia doar pentru noi”.
3. A impartit cuvintele in doua categorii: cele care spun lucrurilor pe nume si cele care nu o fac. „Avem mai multe eufemisme pentru cuvintele urate decat cuvinte urate. Limbajul in sine nu este altceva decat o unealta pentru cosmetizarea adevarului”. Iar unele eufemisme sunt de-a dreptul penibile.
Am facut cunostinta cu Carlin printr-un prieten. Primul show pe care l-am vazut a fost "Complaints and Grivances”. Nu l-am vazut in 2001, cand a aparut, ci vreo patru ani mai tarziu. Am continuat cu „You are All Diseased” (1999), dupa care a urmat "It’s Bad For Ya” (2007). Dupa ce l-am vazut pe ultimul, mi-am spus ca trebuie sa vad tot ce a scos Carlin pana in prezent. Multumita unor "uploaderi" cu suflet mare, am reusit sa fac rost de toate cele 14 showuri HBO in mai putin de 24h. Le-am vazut pe toate intr-un weekend, pe banda, intrerupta doar de bipaitul cuptorului cu microunde – semn ca o noua sarja de floricele era gata – si vizitele la toaleta. M-am simtit mai bogata spiritual decat dupa toti cei 16 ani de scoala la un loc. Crede si nu cerceta a devenit nu te increde in ceea ce nu poti cerceta. N-ar fi rau ca o parte dintre "invataturile” lui sa fie predate in scoala. Desigur, dand la o parte toate cuvintele care ne fac sa rosim. Doar ca atunci ar capata valente de doctrina si am obtine exact efectul contrar. Nihilismul lui Carlin trebuie "servit” intr-o lume libera.
Ce-am invatat de la Carlin? Ca viata merita traita, cat de important e sa fii tu insati, ca oricine poate fi un invingator, ca trebuie sa fii mandra de originile tale si ca – nu-i asa? - nu are rost sa ne luam prea tare in serios? Sa fim seriosi... Vorba lui, "it’s all bullshit and it’s bad for ya!”. Si a vorbit, mai mult sau mai putin in gluma, despre atatea lucruri serioase:
Despre neajunsurile credintei in Dumnezeu si ateismul ca organizatie non-profet
- "Religia i-a convins pe oameni de existenta unui om invizibil, care de sus din cer sta cu ochii pe tine 24 din 24, 7 zile din 7. Iar acest om invizibil are o lista de nici mai mult nici mai putin de 10 lucruri pe care nu vrea ca tu sa le faci. Daca faci vreunul din acele lucruri te va trimite intr-un loc cu totul si cu totul special, vesnic in flacari, plin de fum, in care vei fi torturat amarnic pentru totdeauna. Caci da, acolo vei trai pentru totdeauna. Dar sa nu uiti niciodata ca acest om invizibil te iubeste. Te iubeste si are nevoie de bani”.
- "Nu vad de ce as vrea sa fac parte dintr-un grup al carui simbol este un om batut in cuie pe doua bucati de lemn."
Despre intreruperea de sarcina si ce inseamna cu adevarat pro-life
- "Cei mai multi oameni care se declara impotriva avortului sunt oameni cu care de la bun inceput nu ai vrea sa faci sex. Natura le echilibreaza pe toate”.
- "Cum se face ca atunci cand e vorba de oameni e un avort iar cand vorbim de pui e o omleta?”
- "Odata ce-ai iesit din pantecele mamei, conservatorii vor uita de tine. Isi vor aduce aminte ca traiesti cand ajungi la varsta recrutarii in armata. Asa sunt ei; au nevoie de bebelusi vii pe care sa-i transforme in soldati morti”.
Despre dezastrele naturale si selectia naturala
- "Planeta e bine mersi. Oamenii sunt problema!”
- "De secole, omul a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a se amesteca in treburile naturii, pentru a o distruge: am defrisat paduri, am dinamitat mine, am otravit atmosfera, am secat oceanele de peste, am deversat deseuri in rauri si in lacuri, am distrus habitate... asa ca atunci cand natura se intoarce impotriva noastra, lovindu-ne in moalele capului si dandu-ne suturi in fund, nu ma opun. Ba chiar imi face placere. Nu am niciun pic de mila fata de rasa umana".
Despre visul american in care crezi doar daca esti adormit
- "La nastere primesti un bilet la circul vietii. Daca te-ai nascut in America, vei sta in primele randuri.”
- "Suntem pe harta doar de vreo 200 de ani, dar am avut deja 10 razboaie cruciale. Media ar fi de un razboi la fiecare 20 de ani. Deci chiar ne pricepem!”
Despre avantajele si dezavantajele batranetii
- "Un lucru bun pe care il aduce cu sine batranetea e oportunitatea de a te eschiva oricand, de la orice, pe motiv ca esti obosit. Nimeni nu-ti va pune scuzele la indoiala.”
- "Daca traiesti mult, mai devreme sau mai tarziu descoperi toti cunoscutii tai au cancer”
Despre elogiul adus mediocritatii
- "Copiilor din ziua de azi nu li se mai spune 'ai pierdut'. Li se spune 'ai iesit ultimul castigator'. De aia multi dintre ei, cand cresc, trebuie sa afle de la seful lor ca sunt niste ratati, cand li se spune ca sunt concediati”.
Despre cele 8h petrecute la birou
"Majoritatea oamenilor muncesc cat sa nu fie concediati si sunt platiti cat sa nu demisioneze.”
Despre tehnicile de persuadare
"Daca un om zambeste tot timpul, mai mult ca sigur incearca sa-ti vanda ceva ce nu merge”.
Despre birocratie
"Daca ceea ce faci implica o uniforma, degeaba te straduiesti”.
Despre diferenta dintre un maniac si un nebun
"Un maniac e dispus sa sara la bataie inarmat cu un dildo. Un nebun o va face cu un dildo de otel, imbracat in costum de iepuras.”
Pentru mine, George Carlin va ramane una dintre cele mai solide resurse de vorbe de duh. Sper sa ma tina o viata si sa ma tina departe de cartile de self-hep. Astfel, poate ca nu voi spune niciodata „abia am descoperit semnificatia vietii, ca au si schimbat-o”. Desi, trebuie sa recunosc, n-ar fi o replica rea.