1. Pierzi noptile
Starea de fapt
Nu esti genul care sa se culce odata cu gainile, ba dimpotriva, rareori te viziteaza Mos Ene mai devreme de 3-4 a.m. Nu e vina ta ca cele mai cool seriale se difuzeaza dupa miezul noptii, ca cele mai tari cluburi se deschid tot cam pe atunci. Ce mai, iubesti viata de noapte, fie ca o petreci in oras, dansand pana in zori cu fetele, fie facand sex nebun cu iubitul sau singura, butonand de pe-un canal pe altul.
Consecinte
Studiile arata ca noptile albe care au loc mai des de trei ori pe saptamana sporesc in timp riscul cancerului de san si de colon, al afectiunilor cardiace, al diabetului si nu in ultimul rand, al obezitatii.
Tratament
Somn! Somn! Somn! Nu haotic, caci exact asta incercam sa reparam. 8 ore sunt mai mult decat suficiente. 7 sunt de asemenea binevenite. Nu reusesti sa adormi? Fa urmatoarele schimbari:
- renunta la televizorul din dormitor; muta-l in bucatarie si inlocuieste-l cu o lectura buna. Cum probabil stii din liceu, Mos Ene vine mai repede cand citesti.
- nu te culca cu stomacul plin; mananca cu cel putin doua ore inainte de a trage pe dreapta. Nimic prajit, nimic din carne tocata, nimic in portie dubla.
- fa-ti un ceai de tei, incalzeste-ti o cana cu lapte sau cumpara-ti de la plafar comprimate pe baza de valeriana.
-fa o plimbare sau /si o baie calda inainte de culcare
2. Bei prea putina apa
Starea de fapt
Treaba sta in felul urmator: cu totii stim ca trebuie sa bem cat mai multe lichide, preferabil ceaiuri neindulcite, sucuri naturale si apa plata. 2 litri in cel mai bun caz, daca nu, pe timp de vara, chiar 3! Problema nr. 1: ti-e realmente imposibil sa bei atat de mult. Nu iti vine, nu ai timp, si nu, nu ai cum sa te duci atat de des la toaleta. Problema nr. 2: ceaiul neindulcit nu este tocmai licoarea cu care sa-ti incepi ziua iar apa plata pur si simplu nu aluneca pe gat.
Consecinte
Deshidratarea, care alaturi de obezitate a fost parafata de catre medici drept “boala secolului XXI”. Iar de aici capacitatea scazuta de concentrare, tulburari de somn, nevralgii, piele uscata, ochi iritati, probleme cu articulatiile si digestive.
Tratament
N-ai incotro. Usor-usor va trebui sa incepi sa bei mai mult. Pentru inceput renunta la cafea, cola, ceai negru si celelalte surse de cofeina. Iti reincarca bateriile dar iti golesc resursele de apa din organism. Urmatorul pas e sa inlocuiesti zaharul cu mierea. Dar cu grija: o lingurita e de ajuns! N-ar strica nici sa adaugi o felie de lamaie sau lime in paharul cu apa plata. Da, exact ca fotomodelele. Colegele tale n-au decat sa crape de invidie cateva luni mai tarziu.
Incepe cu o jumatate de litru dimineata, inainte de micul dejun. E important sa te hidratezi in prima jumatate a zilei. Apoi continua cu inca un litru pana la ora pranzului, urmand ca cealalta jumatate sa o bei, cu guri mici, pana seara la culcare. Nu-i greu deloc!
Pentru a-ti usura munca si a tine mai usor evidenta cantitatii baute, fa rost de o sticla de 1 litru sau 500ml, pe care sa le reumpli o data la cateva ore. Aritmetica o faci tu.
3. Prea multa plaja
Stare de fapt
Piele aramie, neteda si lipsita de imperfectiuni. Toate ne-o dorim dar putine dintre noi realizeaza ca, atata timp cat nu se vinde la tub, e un paradox. Statul la soare nu mai e cea fost. Daca in copilarie puteai sta pe plaja si in apa non-stop, unsa doar cu un amarat de ulei parfumat al carui SPF nu depasea cifra 5 si nu te ardeai, nu inseamna ca acum mai esti in stare de astfel de performante. Vrei sa fii mai rumena ca Tyra Banks dupa un weekend de plaja? Profita de intervalul 11:00-18:00 (care nu trebuie sa te prinda pe plaja!) pentru a te rasfata din cap pana in picioare cu autobronzant!
Consecinte
Arsurile solare repetate si statul la soare fara protectie (SPF 30+, ochelari profi, sapca/palarie/umbreluta) duc in timp la cancer de piele, fie el carcinom bazocelular, carcinom scuamos sau melanom, precum si la cataracta si alte afectiuni ale ochilor. Nemaivorbind de riduri premature!
Tratament
In cele mai multe cazuri, este inutil deoarece arsurile de ieri se vad in afectiunile dermatologice de maine. Nu-ti ramane decat sa le previi constiincioasa pe cele de poimaine.
4. Sex neprotejat
Stare de fapt
Vara, mare, soare. Iubiri de de weekend sau aventuri de-o noapte cu parteneri pe care abiastii cum ii cheama, daramite ce virusi si infectii au la purtator. Stii sloganul: inainte sa faci ce vrei, aigura-te ca stii ce faci. Prezervativul, asa cauciucat, unsuros si neplacut cum e, te poate scapa de multre dureri de cap. Si nu numai.
Consecinte
HIV nu mai e demult singurul cosmar. Hepatita B, mai usor transmisibila decat HIV, poate declansa si alte boli ale ficatului sau chiar cancer. O infectie banala cu Virusul Pampiloma Uman (HPV) netratata poate duce in timp la cancer de col uterin. De asemenea, diagnosticata tarziu si netratata la timp, chlamidia poate cauza infertilitate.
Tratament
Fa-ti o programare la medicul ginecolog pentru examenul papanicolau. Lucru care ar trebui sa-ti intre in obicei si sa se intample, indiferent de situatie (cu prezervativ sau fara, cu unul sau mai multi parteneri) in fiecare an.