1. Riduri superficiale
2. Riduri profunde (de expresie)
3. Riduri perioculare
4. Pierdere de volum
Modalitati de contracarare
1. Hidratare
2. Stimulare keratinogeneza – produse de exfoliere
3. Cresterea elasticitatii si a fermitatii
4. Cresterea volumului (subcutanat, derm profund)
Incercarea gasirii "taramului tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte" sau "a fantanii tineretii" a traversat vremurile si a aprins Intotdeauna imaginatia. Daca secolul XXI a adus cu el posibilitatea de a trai mai mult, este oare posibil sa ne ajute sa atenuam si efectele imbatranirii?
Ca oricare alt organ al nostru si pielea este supusa procesului de senescenta. Consecintele biologice ale Imbatranirii apar mai Intai la nivel molecular; chiar si la o persoana de 30 de ani procesul este prezent la acest nivel devenind Insa vizibil abia catre decadele mijlocii ale vietii, pe masura ce procesele microscopice structurale si functionale se acumuleaza formand ceea ce denumim riduri superficiale sau profunde (de expresie). Imbatranirea pielii este rezultatul actiunilor unor factori intriseci si extrinseci, fiecare dintre ei actionInd atat la suprafata cat si In profunzimea pilelii sau a tesutului subcutanat. Factorii intrinseci sunt reprezentati de genele fiecarei persoane. Factorii extrinseci, partial controlabili, cuprind: expunerea la radiatiile ultraviolete, expresia si mimica faciala, gravitatea, pozitia In somn, condusul masinii (expunerea aceleiasi zone a corpului la soare) sau fumatul.
O mare varietate de probleme cosmetice sunt provocate de expunerea la soare. Ridurile, superficiale sau profunde, se dezvolta prin actiunea combinata a musculaturii faciale (mimica) si a scaderii elasticitatii pielii, aparuta ca urmare a expunerii Indelungate la soare si a varstei. In decadele 5 si 6 de viata se adauga si atrofierea (micsorarea) volumului tesutului pe care pielea se sprijina (oase si muschi) acesta fiind motivul pentru care apare modificarea conturului facial.
Cu varsta, stratul superficial al pielii se subtiaza, iar elastina, colagenul si glicozaminoglicanii din stratul profund scad mult In cantitate, ceea ce determina scaderea elasticitatii, plasticitatii si flexibilitatii mecanice a pielii. In plus, pielea Imbatranita pierde din structura ei substantele care o ajuta sa-si mentina volumul prin hidratare (glicozaminoglicani, colagen). In ceea ce priveste aspectul poros al pielii, acesta se datoreaza cresterii diametrului porilor faciali. Acaesta se datoreaza atat factorilor endogeni (sex, varsta, debitul secretiei de sebum) cat si celor exogeni (radiatii ultraviolete sau substante cu efect comedogen).
Ridurile perioculare merita o discutie aparte. Sa clipim este un act firesc. Pentru aceasta lucreaza 14 muschi. Mimica este si ea fireasca. Ca sa fim expresive ne ajuta In total 22 de muschi. Actiunea lor concomitenta pliaza permanent pielea din jurul ochilor. Sa nu uitam Insa ca pielea din jurul ochilor este de 3-5 ori mai subtire decIt cea a restului fetei, ca se sprijina pe cel mai fin strat de sustinere si de aceea stratul hidrolipidic protector Impotriva deshidratarii este extrem de redus. In plus, indiferent de anotimp, pleoaple ne feresc de soare, praf, vant sau alergeni. Astfel, ridurile, edemul pleoapei inferioare sau cearcanele pot sa apara rapid, zona fiind ultrasolicitata prin comparatie cu alte zone ale fetei iar semnele trecerii timpului sunt diferite pentru cele doua pleoape.