Am consultat un medic specialist pe această temă, care ne-a explicat ce înseamnă albirea dentară, ce trebuie să ştie pacienţii înainte de a apela la această procedură şi mai ales cât de important este ca pacienţii să înţeleagă că albirea dinţilor nu este permanentă.
Ce înseamnă albirea dentară
"Albirea dentară este manopera prin care culoarea dinţilor este modificată de la nuanţa lor naturală la o nuanţa mai deschisă. Pe înţelesul tuturor, tratamentele de albire dentară folosesc un sistem de curăţare pentru a îndepărta decolorările şi petele de pe dinţi, lăsând dinţii albi şi curaţi", spune Dr. Manuela Lupaşcu, medic stomatolog.
Cum se execută o albire dentară într-un cabinet stomatologic
Albirea în cabinetul stomatologic se poate face prin mai multe metode. Prima, metodă clasică, constă în aplicarea unui gel cu substanţă activă pe suprafaţa dintelui după ce s-a realizat izolarea gingiei şi a părţilor moi. Gelul este activat de o lampă specială, timp în care pacientul stă relaxat pe scaun într-o ambianţă plăcută.
Este o metodă rapidă şi foarte eficientă, durata tratamentului fiind de aproximativ o oră şi jumătate. Rezultatele albirii sunt spectaculoase, obţinându-se albiri în medie cu 2-4 nuanţe mai deschise, spune medicul.
O metodă avangardistă de albire, pe care o folosesc medicii stomatologi din Capitală, o reprezintă procedura albirii cu laser, care este una extrem de simplă: se foloseşte un gel de albire pe bază de peroxid de hidrogen activat de laser, cu rezultatele uimitoare.
"Întreaga procedura este simplă şi extrem de confortabilă pentru pacient, fiind totodată, sigură şi rapidă. Timpul mediu de albire este mult scăzut - aproximativ 20 de minute, această soluţie fiind cea mai eficientă şi minim invazivă disponibilă pe piaţă, prin care realizăm albiri ale dinţilor cu până la 10 nuanţe.", subliniază Dr. Manuela Lupaşcu.
Ce trebuie să ştie pacientul înainte de o albire dentară
Un aspect extrem de important, de care depinde succesul acestei proceduri, este acela că înainte (cu cel puţin 24 de ore) de realizarea manoperei de albire dentară este necesar detartrajul şi periajul profesional.
De asemenea, după un astfel de tratament, medicii stomatologi le recomandă pacienţilor să renunţe la fumat şi să limiteze consumul următoarelor băuturi sau alimente: cafea, ceai, băuturi acidulate intens colorate, vinul roşu, alimente ce conţin coloranţi.
Şi foarte important este să nu uiţi de vizitele periodice de igienizare, care sunt obligatorii dacă vrei să îţi păstrezi albul imaculat al dinţilor.
De la ce vârstă se poate face albirea dentară
Una dintre condiţiile esenţiale pentru a putea realiza manopera de albire dentară este ca dinţii să fie dezvoltaţi în întregime. La modul general, începând cu vârsta de 18 ani este sigur pentru pacient ca medicul să efectueze această manoperă, dinţii fiind dezvoltaţi în întregime.
În mod evident, nu toţi pacienţii sunt la fel şi, tocmai de aceea, medicul stomatolog este cel care trebuie să ia decizia finală în urmă unui consult amănunţit.
Gravidele au voie să îşi facă tratamente de albire a dinţilor?
"În ceea ce priveşte interdicţiile acestei proceduri, nu există studii sau dovezi care să susţină ca albirea dentară ar face rău în timpul sarcinii, însă, cum nu există nici dovezi care să susţină contrariul, recomandarea generală este să se aştepte şi să se efectueze această manoperă după perioadă sarcinii.", atrage atenţia Dr. Manuela Lupaşcu.
Cele mai răspândite mituri despre albirea dentară
Ca orice manoperă stomatologică, şi în jurul procedurii de albire circulă o serie de mituri pe care pacienţii le cred, deşi nu sunt adevărate.
De exemplu, de foarte multe ori pacienţilor le este greu să înţeleagă că albirea dinţilor nu este permanentă; după o perioadă de 6-12 luni această procedură trebuie repetată, perioadă care variază în funcţie de obiceiurile fiecărui pacient (fumat, consum de cafea, ceai şi vin roşu, coloranţi alimentari).
De asemenea, mulţi pacienţi sunt dezamăgiţi că după tratamentul de albire a dinţilor obturaţiile coronare (plombele) şi lucrările protetice (coroanele) nu mai corespund din punct de vedere al culorii.
Tocmai de aceea, pacienţilor trebuie să li se explice foarte clar înainte de acest tratament că albirea nu are efect pe acest tip de lucrări dentare, ci doar pe dinţii lor naturali. Din acest motiv, medicii stomatologi le recomandă pacienţilor să facă albirea dinţilor înainte de a se pune obturaţii sau lucrări definitive.
Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Manuela Lupaşcu - medic coordonator LLLDental (foto jos).