In ceea ce priveste cauzele ce dau nastere poftelor alimentare, dezechilibrul aportului de zahar din sange este considerat principalul factor pe fondul caruia apare acest impuls, dar totodata factorii emotionali si hormonali contribuie la aceasta stare.
Din fericire, oricat de dificil ar parea sa infrunti un astfel de impuls, cu putin ajutor si o buna organizare, poti cu succes sa depasesti aceste momente.
Iata ce te sfatuim noi sa faci pentru a spune adio poftelor:
Mananca la intervale regulate
Atunci cand sari peste una dintre mesele zilei, sau te infometezi, mananci la intervale mari de timp, nivelul zaharului din sange scade considerabil ceea ce da nastere acelor impulsuri alimentare si duce la supraalimentare. Femeilor le este recomandat sa manance o data la 3 – 4 ore si nu te speria, cand zic sa mananci nu ma refer la o masa cu trei feluri si un desert, ma refer la gustari usoare, cum ar fi un bol de cereale de ovaz, pentru a tine in frau eventualele nevoi de a mai gusta ceva intre mese. Mai ales ca atunci cand ne este foame tindem sa mancam tocmai alimente nesanatoase.
Mancatul echilibrat mentine la un nivel echilibrat glucoza din sange si ajuta metabolismul sa arda caloriile intr-un ritm eficient.
Nu reduce radical aportul caloric din alimentatie
Dietele la care multe femei apeleaza din dorinta de a slabi cat mai mult si cat mai repede sunt periculoase deoarece contin un aport caloric de doar 800 de calorii pe zi, un aport insuficient pe langa cele 1200 de calorii necesare. In acelasi timp trebuie sa consumi si alimente bogate in nutrienti, care iti mentin indelungata starea de satietate si nu te lasa sa cazi prada poftelor alimentare.
Redu consumul ridicat de zahar
Daca in alimentatia ta nu se regaseste consumul frecvent de legume, fructe si cereale de ovaz, atunci mai mult ca sigur alimentatia ta este bogata in aditivi alimentari, precum zaharul si sarea, iar principalii vinovati sunt preparatele procesate. Trebuie sa elimini zaharul din dieta ta pentru ca da nastere poftelor. De aceea, de cele mai multe ori dupa ce ai mancat ceva cu zahar, la doar o ora te vei simti din nou infometata.
Evita indulcitorii artificiali
Daca pe eticheta unui produs scrie “fara calorii” asta inseamna ca au fost folositi indulcitori artificiali care sunt de 200 de ori mai dulci decat zaharul si pot contine un aport caloric chiar mai ridicat. Aceste chimicale iti agraveaza impulsurile alimentare si dau nastere poftelor. Cum nu este posibil sa eviti in intregime toate produsele alimentare care contin acesti indulcitori, cauta sa eviti consumul de produse care pe langa acest aport de indulcitori ridicat, sunt si sarace in nutrienti, cum ar fi sucurile racoritoare, care iti fac mai mult rau.
Distrage-ti atentia
Atunci cand vine vorba de pofta pentru un anumit produs, tindem sa avem o atitudine slaba si sa cedam destul de usor. De aceea trebuie sa iti schimbi acest comportament pentru a face fata si a trece cu usurinta peste aceste pofte fara sa ai de suferit. Atunci cand ti-e pofta de ceva dulce sa zicem, in locul unor chipsuri alege o alternativa sanatoasa precum un castravecior murat la fel de sarat, sau in locul unui baton de ciocolata, mananca un iaurt cu fructe, o alternativa saraca in calorii. Studiile arata ca poftele tin in jur de 10 minute, trebuie doar sa treci de acest prag.
Recompenseaza-te
Trucul este sa stii cu ce sa te recompensezi, pentru ca trebuie sa te inveti sa ai si alt fel de pofte nu doar alimentare. Adica in locul unei ciocolate pe care o mananci ca sa te rasfati pentru ziua minunata pe care ai avut-o la birou, alege sa te bucuri de altceva, cum ar fi un film bun, o iesire cu prietenele sau partenerul. Trebuie sa intelegi ca exista si alte metode de a te recompensa care iti fac bine cu adevarat, te relaxeaza si nu iti dauneaza greutatii.
Consuma alimente bogate in calciu
Deficienta de calciu da nastere poftelor alimentare, de aceea trebuie sa iti asiguri un aport echilibrat de calciu. Consuma lapte degresat sau iaurturi sarace in calorii, care iti confera calciul de care organismul tau are nevoie.
Bea apa si mananca nuci
Deshidratarea creeaza o confuzie pentru organism si ii da senzatia acuta de foame. Bea in fiecare ora un pahar de apa pentru a-ti da senzatia de satietate si de a evita deshidratarea, in special pe timpul verii.
Iar nucile sunt recunoscute pentru aportul bogat de nutrienti care te mentin satula pe o perioada indelungata. Asa ca atunci cand simti ca iti este pofta de ceva anume, mananca nuci, 6 bucati, sau 12 migdale ori 20 alune.
Alege carbohidratii cu un indice glicemic redus
In cadrul procesului de digestie carbohidratii din alimente sunt transformati in glucoza si apoi absorbiti in sange pentru eliberarea de energie. Insa anumite tipuri de carbohidrati ce au un indice glicemic ridicat sunt absorbiti prea repede si duc la cresterea nivelului de zahar in sange, ceea ce duce la aparitia poftelor.
Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa iti asiguri un consum de alimente cu un indice glicemic redus:
- Redu consumul de faina alba si de alimente procesate si bogate in zahar
- Asigura-ti un aport de fibre
- Astfel de alimente sunt legumele, mazarea si fructele. Desi fructele contin destul de mult zahar, totoadata sunt bogate in fibre, asa ca sunt benefice. Nu la fel de bun este si sucul d efructe, care contine un poart mai ridicat de zahar. Pe langa aceste alimente, consuma si cereale, precum cele din ovaz sau secara, orezul brun si paine din grau integral.
Lasa-te prada poftelor
Dar rareori! Este normal ca uneori sa fii slaba si sa cazi prada tentiei, nu trebuie sa fii prea dura cu tine insati, da trebuie sa stii sa nu depasesti limita. Consuma cu moderatie si daca ti s-a intamplat astazi sa nu te poti abtine si sa te bucuri de o inghetata, ai grija sa nu se mai repete in urmatoarele 2 saptamani.