In prag de ajun, cand bradul este aproape impodobit, cadourile sunt pe drum, iar casa este bine dereticata, in caminul meu sunt nelipsite bauturile traditionale de Craciun. Nu uitam niciodata atunci cand impodobim bradul sa bem o delicioasa ciocolata calda sau un savuros ceai de vanilie, iar in ajun, impreuna cu prietenii consumam traditionalul vin fiert cu coaja de portocale si aroma de scortisoasa care ne imbie simturile intr-un mod ametitor. Pentru cei mai curajosi avem si tuica de tara (eco) fiarta cu boabe de piper, iar in ziua de Craciun, am adoptat “americanul” lichiorul de oua.
Toate bune si gustoase, dar ce facem daca suntem la dieta? Doar ne uitam si mirosim sau si gustam? Hai sa aflam de la nutritionistul nostru ce, cum si cat avem voie sa bem din aceste delicioase bauturi cu specific.
Ciocolata calda
Ce delicioasa si “calduroasa” este ciocolata calda in zilele geroase de iarna, nu-i asa? E preferata mea iarna, inlocuiesc chiar si cafeaua cu o delicioasa ciocolata calda. Dar imi mentine ea oare silueta? Specialistul sustine ca depinde foarte mult de ceea ce contine respectiva ciocolata. Daca este cumparata din comert la pliculete este foarte probabil sa fie “indesata” cu zaharuri si E-uri pe care nu le-am dori “adaugate” prin parti ale corpului nostru! Si mai este si nesanatoasa pe deasupra. Astfel, ne spune Nicoleta Mindrescu, 100 ml ciocolata calda contine destul de multe calorii pentru o bautura: peste 250 cal., ceea ce nu e prea imbucurator pentru dieta.
Ceea ce poti face este sa bei un pahar de lapte (degresat evident) cu o lingurita de cacao, si incearca sa o consumi fara nici un pic de zahar. Este greu sa te abtii, dar starduieste-te, vei vedea ca nu este chiar atat de amara pe cat ai fi crezut, laptele atenuand gustul amar al prafului de cacao. Este o bautura mai sanatoasa si mai “prietenoasa” cu silueta ta!
Ceaiuri: vanilie, mere, scortisoara, portocale etc.
Ceaiuri tot timpul si in orice moment daca se poate, pentru ca el simplu nu are calorii, ne spune Dr. Nicoleta Mindrescu! Ceaiurile sunt permise tot timpul in dieta, Sunt o sursa de hidratare si de asemenea, in functie de continut aveti parte si de alte beneficii. Dar de Craciun consumam ceaiuri cu arome de “sarbatoare”: scortisoara, vanilie, portocale, mere etc. Sunt foarte eficiente dar numai in anumite conditii: sa fie baute fara zahar, il puteti “aroma” cu o bucata proaspata de lamaie si sa nu fie cumparat din comert gata preparat. Este vorba de vestitele ceaiuri imbuteliate, pline de coloranti, conservanti si zaharuri care nu sunt nici sanatoase si nu ajuta nici dieta. In schimb, daca iti doresti ca ceaiul tau sa fie “festiv” poti adauga foarte putina miere ( o lingurita avand cam 65 cal) si lamaie, iar gustul va fi cu totul altul!Vin fiert cu scortisoara ( coaja de portocale sau cuisoare)
O bautura tarditionala romaneasca cu gust de “Craciun” si de iarna, in special. Este placut sa bei in ajun sau chiar in ziua de Craciun un vin fiert innobilat cu arome care mai de care mai “regale”. Este gustos si intretine o atmosfera festiva in astfel de perioade. Dar oare cum ne “intretine” silueta ?
Dr. Nicoleta Mindrescu ne spune ca un pahar de 100 ml vin sec (care este recomandat in dieta) are aprox. 60 – 70 cal. Daca adaugam o lingurita de zahar sau miere (adica cam 65 cal.) ajungem la 130 – 135 cal. la un pahar de vin fiert.
Tuica fiarta cu boabe de piper
O alta bautura pur romaneasca care ne aduce aminte de iernile geroase, cand beam aceasta bautura la o sueta dupa o plimbare prin zapada groasa de afara. Este specifica unui Craciun pur romanesc si chiar si eu gust din aceasta licoare, desi nu sunt o adepta a acestei bauturi in restul anului. Avem voie la dieta sau nu?
Nutritionistul ne spune ca tuica are foarte multe calorii: aprox. 250 la 100 g., iar daca e fiarta, necesita zahar, iar rezultatul este usor de calculat. Nu este recomandata femeilor care tin dieta. Preferabil in locul tuicii este vinul fiert.
Lichiorul de oua
Aceasta bautura am imprumutat-o de la americani, dar este delicioasa si are tenta de sarbatoare. Eu in general o cumpar gata preparata, desi placerea sta in pregatirea ei in casa. Din ce se prepara? E simplu! Ai nevoie doar de galbenusuri, zahar, lapte, zahar vanilat si alcool (in general se foloseste rom) si gata lichiorul pentru a fi degustat! Dar stai, nu te grabi! Am spus zahar, alcool? Acestea nu sunt recomandate in dieta, aducand fara nici un efort kilograme in plus greutatii noastre!
Acest lucru ni-l confirma si specialistul nostru care ne atentioneaza ca amestecul de ingrediente pe care il presupune traditionalul lichior de oua aduna intr-o 100 ml peste 300 cal, ceea ce este foarte mult pentru un singur pahar. Renuntati la aceasta bautura si savurati alete mai putin calorice si mai sanatoase.
Am aflat dragele mele cam cu cate calorii ne-am alege dupa consumarea acestor tipuri de bauturi. Eu cred ca o sa optez pentru putin vin fiert pentru a pastra gustul traditional romanesc al sarbatorilor de iarna, pentru ciocolata calda la care nu pot renunta atunci cand dau startul impodobirii bradului. Dar am sa tin cont de sfaturile specialistului. Voi ce parere aveti? Ce bauturi traditionale va plac?