Cand aud de cereale, prima imagine care imi apare in minte este micul-dejun! Sunt una dintre persoanele care servesc prima masa a zilei cu perseverenta. Foarte rar ratez aceasta masa! Prefer sa ma trezesc mai devreme un pic si sa imi pregatesc masa si cafeluta de dimineata, sa le savurez linistita. Laptele si fulgii de porumb sunt cele mai utilizate produse pentru micul-dejun. Poate si pentru ca nu necesita timp indelungat de preparare, fiind o masa eficienta si practica.
Dar cand vorbim de cereale, nu ne gandim doar la fulgii de porumb sau la cele utilizate la micul dejun, ci la multe alte tipuri cum ar fi grau, orz, orez, ovaz, secara, mei, si altele mai putin cunoascute ca amarantul, kamutul, alacul sau tefful pe care le ingeram in mod constient sau in diverse preparate cum ar fi painea, prajiturile, produsele de patiserie si alte alimente care necesita adaos de produse cerealiere. De cele mai multe ori nu dam atentie continutului unor astfel de produse, nu ne gandim niciodata si nu ne intereseaza foarte mult daca ele contin faina alba sau neagra, daca orezul este brun sau nu, daca cerealele sunt integrale sau prelucrate.
Nici eu nu am acordat o atentie deosebita acestor aspecte. Credeam ca aceste informatii nu au o valoare deosebita pentru alimentatie si pentru organismul meu in general. In timp insa, am aflat ca nu toate produsele sunt la fel de sanatoase si hranitoare pe cat "graieste" prospectul lor si ca nici nu ajuta asa de mult in digestie sau in procesul de slabire. De exemplu, la un moment dat, fara sa tin dieta, dar incercand sa am grija un pic de consumul de alimente la masa de seara, am experimentat meniurile de legume la cina, printre care si orezul fiert. Nu ma gandeam decat la cat este de sanatos sa mananci orez cu legume si condimente seara, fara a le amesteca cu soiuri de carne sau alte produse. Insa foloseam orez alb, rafinat, de altfel cel mai utilizat in bucatariile romanesti. Nu era bine, pentru ca acest tip de orez nu imi ajuta oragnismul in nici un fel, prin prelucrarea industriala, el pierzandu-si toate calitatile nutritive. Am fost dezamagita, simteam ca eforturile mele fusesera in zadar, ba chiar aveam impresia ca altfel de produse cerealiere in afara de cele prelucrate industrial nici nu se gasesc la raftul cu produse specifice! Altfel nu le observam pana acum?
Ba exista! Poate nu sunt la fel de "in fata" ca acestea obisnuite, dar exista si produsele integrale sau eco, care sunt extrem de sanatoase, conturand nu numai un organism pur, neintoxicat de E-uri si conservanti, ci si o silueta armonioasa, oglinda a organismului nostru sanatos. Hai sa descoperim care cereale sunt hranitoare si utile organismului nostru, si care ne ajuta in dieta noastra de zi cu zi.
Graul - grana nationala, practic de consumat
Graul este o planta cerealiera extrem de sanatoasa, in anumite conditii. De ce? Pentru ca noi utilizam in alimentatia noastra graul prelucrat industrial, sub forma de faina alba, mai ales, care nu este deloc indicat nici in cura de slabire, dar nici in alimentatia noastra de zi cu zi. Dupa cum stim, prin procesul de rafinare, respectiva cereala se "dezgoleste" de toate proprietatile nutritive pe care le are inainte de acest proces, si deci, putem spune ca le consumam degeaba, fara nici un scop nutritiv.
Foarte sanatos si util pentru organism este graul integral, natural 100%, care este mai greu de folosit in preparate, dar care are efecte benefice, daca este utilizat in cantitati moderate.
De asemenea, cei mai sanatosi pentru corpul nostru sunt germenii de grau (sau graul incoltit). In momentul in care graul incolteste, contine maximum de substante nutritive folositoare organismului: fosfor, magneziu, calciu, vitamine diverse si hormoni vegetali care au efecte terapeutice diverse.
Orezul brun - aliat in dieta
Orezul este o cereala foarte utilizata in mai toate bucatariile lumii, dar nu toata lumea consuma corect acest aliment. Cel mai des consumam orezul obisnuit, alb cu bob scurt, care se gaseste la orice magazin. Foarte putini sunt cei care consuma orezul brun, neprelucrat, cu bob lung, deci foarte putini sunt cei care mananca intr-adevar sanatos.
Orezul integral are o multime de efecte benefice asupra sistemului nervos si celui digestiv. Spre deosebire de orezul rafinat, acesta contine mult mai multe fibre si mai putin zahar, ajutand intr-o proportie mai mare tranzitul intestinal.
Gustul orezului brun difera de gustul celui alb, prelucrat, fiind putin mai greu de suportat, si usor neplacut. Sugestia noastra este sa il fierbeti si sa il consumati cu multe condimente si sos de soia, alaturi de diverse legume. Aceste "insotitoare" vor atenua din gustul greu al orezului integral.
Porumbul - gustos si sanatos
Porumbul este la fel de utilizat si are aproximativ aceleasi caracteristici ca si graul. Este utilizat in multe forme: macinat, in diverse produse de panificatie, sau boabe in diverse salate ori pur si simplu ca gustare. Porumbul ajuta la eliminarea fosfatilor din organism si a acidului uric si este recomandat in probleme ca litiaza urinara, cistita si nefrita.
Mai multa atentie trebuie sa acordam boabelor de proumb atunci cand le consumam pentru ca acestea au o coaja greu digerabila. Este recomandata mestecarea lor lenta, pentru a se putea extrage toate substantele hranitoare pe care le contin.
Ovazul- grana care te slabeste
Ovazul este o cereala destul de rar folosita in alimentatia zilnica a noastra. Ba nici la restaurante nu prea gasim preparate care sa contina aceasta cereala. Si este o mare pierdere, pentru ca ovazul este aliatul dietelor. Ajuta la procesul de slabire, aspect cu care putine grane se lauda. Este una dintre cerealele care contine cele mai multe grasimi benefice pentru organism, este o bogata sursa de vitamina B, ajuta la intarirea oaselor si are efecte benefice asupra sistemului nervos.
Se poate consuma cu lapte si putin zahar brun sau in combinatie cu diverse fructe de padure. Se poate utiliza si sub forma de faina de ovaz in prepararea diverselor dulciuri (de exemplu biscuitii de ovaz) sau chiar la prepararea carnii.
Secara - "hraneste" ficatul si combate migrenele
Eu prefer sa consum in general painea de secara, in locul celei albe, dar pe langa faptul ca stiam ca este sanatoasa, nu stiam ce alte beneficii are aceasta grana. Pe langa energia pe care o ofera in general toate cerealele, secara este un aliment care poate preveni afectiuni cardiovasculare, iar painea de secara este recomandata in acest scop. Este o grana utila si in afectiunile ficatului si migrenelor.
Daca tii dieta, este o grana indicata pentru alimentatia ta adaptata dietei, pentru ca are un grad de satietate ridicat si este foarte bogata in fibre.
Mei - promotorul energiei
Este considerat una dintre cele mai benefice cereale din toate punctele de vedere. Este un adevarat promotor de energie, ajuta la o functionare maxima a digestiei, si detine un important "portofoliu" de vitamine si substante nutritive: fier, magneziu, potasiu, vitamina A si E.
Meiul este o grana demult apusa in alimentatia oamenilor si totodata atat de benefica, deci trebuie sa reinviem aceasta cereala si sa o reintroducem in obiceiurile noastre culinare.
Gustul meiului este dulce si poate fi utilizat fiert in diverse salate, supe sau preparate gratinate sau sub forma de piure.
Am citit cu interes cartea Dr. Gillian McKeith "Esti ceea ce mananci" si am descoperit in ea si alte tipuri de cereale mult mai putin cunoscute la noi si atat de interesante ca si continut nutritiv si adjutant in diete. O sa vi le prezint si voua pentru a va aproviziona camara urmatoarea data cand mergeti la cumparaturi si pentru a experimenta noi gusturi si alimente.
Crupe de hrisca - nu contin deloc gluten
Crupele de hrisca sunt unele dintre putinele cereale care nu contin absolut deloc gluten si sunt extrem de sanatoase si bogat in minerale, si spre deosebire de grau, nu sunt alergene. Sunt o solutie practica pentru cei care sufera de varice.
Sunt extrem de gustoase folosite in salate.
Amarantul - fortifica plamanii
Amarantul este unul dintre cele mai vechi plante cultivate de mana umana. Este o importanta sursa de fier, zinc, magneziu si multe alte microelemente. Dr. McKeith sustine in cartea sa ca aceasta grana are capacitatea de a fortifica plamanii, lucru foarte folositor in vremurile acestea in care poluarea si intoxicarea cu ozon sunt extrem de prezente si imbatabile.
Amarantul poate fi macinat si facut faina sau mai poate fi copt precum floricele de porumb ori prajit. Si acesta, ca si graul, poate fi pus la incoltit si consumat ca atare.
Kamut - de doua ori mai multi nutrienti
Kamutul este o cereala strans inrudita cu graul nostru obisnuit, insa este un inlocuitor de succes pentru cei care sunt alergici la acest aliment. Gillian McKeith ne explica de ce este atat de important acesta in alimentatia noastra: pentru ca el contine de doua ori mai multe proteine decat graul, mai multe minerale, in special magneziu si zinc, precum si 16 aminoacizi si acizi grasi.
Alac - stimuleaza sistemul imunitar
Alacul, o cereala necunoscuta si neutilizata in Romania de majoritatea oamenilor, are un gust foarte bun si este plin de minerale si proteine, avand si efecte terapeutice considerabile in tratarea constipatiei, colitei si in problemele specifice digestiei. Intareste organele principale si contine mucopolizaharide, substante ce stimuleaza sistemul imunitar, ne spune doctor McKeith.
Teff - extrem de aromat
Tefful, ne spune Gillian, este o samanta mica, extrem de aromata, foarte bogata in calciu, magneziu si fier, fiind o foarte buna alegere pentru persoanele care mananca foarte sarat. Potasiul pe care il contine ajuta la curatarea sangelui de acizi cauzati de o dieta nepotrivita.
Din pacate, aceste cereale, desi sunt extrem de sanatoase, se gasesc foarte greu, dar nu imposibil (amarantul, hrisca se gasesc chiar si sub forma eco) la noi in tara, dar daca aveti ocazia sa ajungeti prin alte tari, nu ezitati sa va aprovizionati, caci sunt extrem de utile si sanatoase, plus ca si gustul este exccelent.
Si practic, si benefic pentru organismul tau
Deducem astfel din informatiile de mai sus ca trebuie sa fim foarte atente la "lista" de cumparaturi, cel putin in ceea ce priveste cerealele, si sa nu ne lasam prada comoditatii de a cumpara ceea ce este la indemana si gustos, dar nesanatos si fara nici un aport calitativ asupra sanatatii noastre.
Incearca sa cauti printre rafturile magazinelor cerealele integrale, neprelucrate industrial, deci naturale. Tot ce este natural este benefic, si nu are cum sa dauneze organismului. Atunci cand un produs se consuma natural, odata cu el sunt "importate" in organism toate calitatile sale nutritive, si deci, mancam cu folos.
Incearca in masura in care poti, sa consumi grane incoltite sau germinate. Nu numai graul se poate consuma germinat; puteti pune la incoltit orice cereala care va place. Sunt mult mai sanatoase si mai benefice pentru organism din toate punctele de vedere.
Dr. Gillian McKeith ne sfatuieste sa spalam bine absolut toate cerealele inainte de a le gati si daca, le folosim fierte, atunci sa le lasam sa fiarba pana devin moi si au absorbit toata apa, pentru a nu pierde nimic din aportul nutritiv cu care ele "vin la pachet"
Producatori Eco in Romania – pentru un organism mai pur
Provamel – producator amarant, faina integrala grau, faina de orez, faina de secara, faina integrala de ovaz, orez brun, orez brun lung.
Allos – producator cereale integrale pentru micul dejun, cereale musli cu amarant.
Bio Zoli – producator faina integrala de grau, faina integrala secara.
Petras Bio – producator ecologic de faina integrala grau, grau ecologic integral, secara ecologica integrala.
Solaris Bio – producator fulgi de orz, fulgi de orez, fulgi de porumb, grau, hrisca, malai, mei, orez brun.
Mediline – producator fulgi de ovaz, secara, faina integrala de orez, faina integrala de secara.
Am din ce alege la cumparaturi! Cred ca o sa caut cateva dintre aceste cereale care mi-au facut cu ochiul in timp ce le scriam! Vrei sa afli care sunt? Hai pe forum sa discutam despre ele si sa-mi spui si optiunea ta.